Политика

Дачић као најобичнији шарлатан

„Комесар Филе ми је пренео став да нема нових услова за наставак дијалога и да би дијалог уколико би Србија у њему учествовала био статусно неутралан”, рекао је Дачић новинарима после састанка са Филеом у Влади Србије.

БЕОГРАД –Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Београд спреман да настави дијалог са Приштином, пошто му је европски комесар за проширење Штефан Филе пренео да у том дијалогу, као ни у наставку европског пута, нема нових услова за Србију.

Осврћући се на помињање територијалног интегритета Косова у стратегији проширења ЕУ, Дачић је рекао да је за Србију у том смислу било важно питање да ли постоје нови услови у процесу евроинтеграција, односно да ли је потребно да Србија за добијање датима отпочиња преговора или чланство у ЕУ на неки начин призна независност Косова.

„Одговор је да нема нових услова, да је реч о условима Европског савета, у којима јасно стоји да је потребно видљиво и одрживо унапређење односа Београда и Приштине и за нас то није спорно. За нас је била спорна реченица о територијалном интегритету Косова имајући у виду да то може да води ка закључку да можда постоје нови услови. А за нас је то неприхватљиво”, рекао је Дачић.

Како је објаснио, уколико су разговори статусно неутрални и без нових условљавања, што је данас потврдио и Штефан Филе, Србија је спремна на наставак дијалога са Приштином.

Дачић је истакао „видљив напредак” у односима Београда и |Приштине и нагласио опредељење Србије да је за све боље да се проблеми решавају за преговарачким столом него да било која страна повлачи једностране потезе.

Премијер је поновио да је Србија опредељена за мирно решење свих спорова, за наставак дијалога, као и наставак техничких разговора и примену договора, али и за то да политички дијалог буде на највишем нивоу.

Он је такође нагласио да за Србију није добро и да не прихвата нове услове и додатна условљавања у односу на већ постављене критеријуме.

Према његовим речима, у наредном периоду биће настављено формулисање јединствене државне политике у чему ће учествовати председник, Влада и парламент. „Наш је циљ да што пре добијемо датум преговора и свесни смо да до тога неће доћи у децембру”, рекао је Дачић и додао да је циљ Владе да у наредној години Србија добије тај датум.

Дачић је рекао да преговори за чланство у Европској унији садрже прилагођавање Србије европским стандардима али да са друге стране садрже разговоре о специфичним ситуацијама битним за заштиту националних интереса у било којој сфери.

„Спремни смо за дијалог с Европском унијом али очекујем да Европска комисија има довољно разумевања за специфичне проблеме Србије, специфичније од других земаља као што је то Косово.Србија не може да прихвати услове који би значили признавање Косова”, поновио је Дачић.

Премијер указао да се очекује наставак дијалога али и подвукао да то мора да буде тимска игра и да је Србија спремна да прихвати те изазове.

—————————————-

Филе: ЕУ мари за Србију – на озбиљан начин

БЕОГРАД – Европски комесар за проширење Штефа Филе изјавио је данас да постоји шанса да Србија следеће године добије датум почетка преговора о чланству у ЕУ, али да је пред властима у Београду, како је рекао, „црно на бело” списак обавеза и послова које морају да обаве да би то било могуће.

На седници Одбора за евроинтеграције Скупштине Србије, којој је присуствовала и потпредседница владе Сузана Грубјешић, Филе се истакао да је ЕУ стало до Србије.

„Разумем да нека питања, посебно када су повезана са Косовом, подстичу емоције и да људи заправо постављају питање да ли у ЕУ треба ићи и да ли ЕУ мари за Србију. Кажем вам да мари, и то на озбиљан начин, што на симболичан начин потврђујем својим доласком и одлуком Кетрин Ештон да се укључи у политички дијалог Београда и Приштине”, објаснио је Филе.

Он је истакао да из најновијег извештаја Европске комисије проистичу два најважнија закључка – да приоритети у наредном периоду треба да буду видљиво и одрживо унапређење односа са Косовом и наставак унутрашњих реформи.

„Било је спекулација да ли постоји нека неформална листа захтева, упитан сам да ли осим формалних захтева постоји и нешто неизречено. После јучерашњег извештаја Европске комисије јасно нам је да тако нешто не постоји”, рекао је Филе.

Он је, као и приликом јутрошњег сусрета са премијером Ивицом Дачићем, објаснио да се фраза о територијаном интегритету Косова у Стратегији проширења ЕУ не односи на статус, већ на сталну позицију ЕУ да подела Косова није на столу.

„Територија није одлучујући фактор за државност”, рекао је Филе, и нагласио да ништа у последњем извештају о Србији не доводи у питање статусну неутралност Европске комисије када је реч о Косову.

Он је, такође, истакао важност убрзања реформских процеса у Србији, пре свега у области правосуђа, борбе против корупције и криминала и општем хармонизовању са правним тековинама ЕУ.

„Када је реч о правосуђу, инсистрамо на дубокој анализи стања, а на основу тога нам је потребна нова стратегја реформе правосуђе како би грађани повратили поверење у правосуђе, али је то важно и за ЕУ јер оно мора бити изграђено на принципима уобичајеним у ЕУ”, објаснио је Филе.

ЕУ је, како је додао, охрабрена интензивирањем борбе против криминала и корупције у Србији последњих седмица, и нада се да ће тај процес бити настављен.

Филе је прокоментарисао и недавно усвајање измена и допуна закона о Народној банци Србије, којима се, како је упозорио, угрожава независност те институције.

„Статус кандидатура доноси бројне одговорности. Ако земља кандидат усвоји закон који је у супротности са правним тековиама ЕУ, да ли је то у контрадикцији са статусом кандидата – вама остављам да то просудите… Не можемо да идемо унапред ако се поново не успостави сагласност ове материје са европским правним тековинама, и у току су разматрања како то може бити учињено”, рекао је Филе.

Европски комесар је посланицима, који су од њега тражили прецизирања ставки извештаја Европске комисије, поручио да је Србија је важна земља региона, према којој се ЕУ обавезала доделивши јој статус кандидата, и којој ће наставити да помаже да заврши послове који су пред њом.

„Ако искористите прилику која се нашла пред вама, постоји шанса да овај процес прерасте у преговоре о чланству, то би могло постати реалност следеће године али је велики посао пред вама”, закључио је Филе.

 
Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!