Салафисти опаснији од Ал Каиде

0
(0)

Безбедносни органи у Француској и Немачкој упозоравају на европску офанзиву радикалних муслимана

Председник Савезног бироа за заштиту уставности (БфВ) Ханс Георг Масен упозорио је минулог понедељка немачку јавност на „реалну и растућу опасност” која прети од тамошњих салафиста – присталица архајског шеријата по угледу на поредак првих генерација следбеника пророка Мухамеда.

Масен се обратио јавности дан пред почетак процеса салафисти немачких корена Мурату К. пред Земаљским судом у Бону, где се терети за покушај троструког убиства. На демонстрацијама у Бону, 5. маја ове године, ножем је распорио два припадника специјалне полиције, трећем полицајцу је пошло за руком да утекне, односно да се повуче на одбрамбени положај, како је званично саопштено.

У Француској је минуле суботе објављено саопштење из кабинета председника Франсоа Оланда да је у рацијама у Паризу, Кану и Стразбуру ухапшено седам радикалних салафиста, осумњичених за организацију и припрему атентата широм земље.

Француска полиција је показала заплењену листу планираних атентата, а о спремности ухапшених на крвопролиће сведочи ватрени обрачун једног од вођа салафиста са полицијом у Стразбуру. Покушавајући да избегне хапшење минуле суботе, отворио је ватру на припаднике полиције, ранио двојицу, пре него што је задобио смртоносне повреде у обрачуну.

„Салафисти су бројнији и опаснији по општу безбедност од терориста Ал Каиде”, проценио је извор у немачкој Савезној обавештајној служби (БНД), пред рацију у Француској, али и пре обраћања јавности председника немачких уставобранитеља Масена.

„На савезној територији смо регистровали око 500 присталица Ал Каиде. Само десетак њих је, према оперативним сазнањима, било спремно да активно угрози безбедност грађана. Међутим, евиденција радикалних салафиста садржи око 2.500 имена, више од половине је сврстано у категорију високог ризика… У стотинама случајева реч је о конвертитима немачких корена које је, на први поглед, тешко идентификовати”, наводи извор.

Упозорења из кабинета француског председника и високих представника две немачке обавештајно-безбедносне службе могла би се схватити као увод у припреме за обрачун широких размера са радикалним муслиманима који се сврставају у вехабије у Саудијској Арабији, Јордану и Јемену.

Познаваоци радикалне салафистичке сцене у срцу Европе истичу да су извођење пред суд Мурата К. у Немачкој и најновија рација француске полиције, званично представљени као успех, били брзоплети потези, повучени не би ли се доказала ефикасност правног и безбедносног система.

„Пренагљеним хапшењима натеране су у бекство истинске вође радикалних исламиста. Сада су изван домашаја правосудних органа ЕУ”, тврди извор у централи БНД, у минхенском предграђу Пулах. „Дванаесторици организатора салафистичких демонстрација у немачким градовима пошло је за руком да избегну у Египат, а међу њима је и аустријски радикални ’фирер’ домаћих (немачких) салафиста Мухамед Махмут.”

Овај „пропуст безбедносног апарата” омогућио је да се пред вратима Европе, у Египту, оснује такозвана европска централа за дејства по вољи и законима Алаха. У међувремену, алпски салафиста Мухамед Махмуд свакодневно посредством интернета зове салафисте у Немачкој и у Аустрији на „хиџрет”, односно пресељење у муслиманске земље. „Хиџрет”, међутим, не подразумева опроштај од Старог континента. Следбеници салафа се са оне стране Медитерана припремају за повратак у Европу, овог пута – као Алахови ратници.

Са каквом убојном силом би се Европа могла суочити у блиској будућности, предмет је расправа међу стручњацима. Немачки шеф унутрашње безбедносне службе, уставобранитељ Масен истиче да је салафизам покрет са најдинамичнијим растом међу исламистичким организацијама у Европи. При том указује да су европски салафисти цењени међу истомишљеницима, с обзиром на стечено знање у европским земљама.

То потврђује пример салафисте Абу Џахје, Француза алжирских корена, који је заменио радно место предрадника у швајцарској фабрици „Нес кафе” положајем команданта једне муџахединске бригаде у Сирији. Користи знање француског језика и европске манире да би са „калашњиковом” о рамену предочио европским новинарима циљеве исламске револуције у Сирији.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хаос у Берлину: Полиција хапси анти-корона демонстарнте, народ носи мајице Трамп-Путин 2020! (видео)

5 (9) На улицама Берлина атмосфера је хаотична и све је више људи на улицама. …

Немачки медији: Демонстрације против короне забрањене, контрадемонстрације дозвољене

4.7 (3) У случају забрањених скупова морало се претпоставити да се организатори и учесници неће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *