Цене скачу, производња пада

0
(0)

– Привреда, односно БДП, ове године ће пасти 1,5 одсто, а инфлација ће достићи 12 процената – изјавио је вицегувернер Народне банке Србије Веселин Пјешчић.

– Инфлација је већ сада око десет посто, а од априла до августа је порасла 5,2 посто, највише због цена хране која је учествовала у расту тих цена са 70 процената. Раст инфлације до краја године биће на горњој граници очекивања из августа, односно око 12 посто, и тренд раста ће се наставити наредних месеци 2013. године, а до краја следеће године вратиће се у границе циља од 4,5 плус-минус 1,5 одсто.

– Одлука Извршног одбора НБС-а да повећа рерферентну каматну стопу 0,25 посто, на 10,75 проценат, донета је највише да се амортизује утицај инфлаторних притисака, који су повећани због раста цена хране. НБС сматра да ће се депрецијација националне валуте одразити на инфлацију знатно мање од очекивања – додао је вицегувернер.

– Индустријска производња је у августу повећана 1,6 посто, а прерађивачка индустрија 2,2, а очекивања су да ће производња „Фијата„ појачати раст производње и раст БДП-а у 2013. години један посто – казао је он.

Пјешчић је рекао да ће пад БДП-а до краја године бити 1,5 одсто, а у 2013. се очекује раст од три процента по основу раста инвестиција. Вицегувернер НБС-а је додао да ће дефицит текућег биланса до краја године бити 10,3 одсто, а у 2013. износиће 7,2 одсто.

– После вишемесечног успоравања кредитне активности, у септембру је она појачана, али је ниво проблематичних кредита 21,7 одсто – навео је Пјешчић.

– Девизне резерве 5. октобра износиле су око 10,4 милијарди евра и повећане су око 500 милиона евра у односу на крај септембра, највише као последица продаје држазвних еврообвезница од око милијарду долара на иностраном тржишту – навео је вицегувернер НБС-а, и додао да су нето девизне резерве НБС-а 5,3 милијарди евра.

– Од почетка године динар је депрецирао 8,8 одсто према евру, а у току године НБС је интервенисао с девизним резервама од око 1,3 милијарду евра за одбрану стабилности динара – подсетио је он, и додао да НБС у септембру није интервенисао на међубанкарском девизном тржишту.

Стабилност курса динара протеклих неколико месеци последица је рестриктивних мера НБС-а и односила се на структуру издвајања обавезне резерве, тако да је банкама ослобођено 500 милиона евра за кредитне активности и у августу је донета последња таква мера – објаснио је Пјешчић.    

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Републички завод за статистику: Пад БДП-а Србије у другом кварталу 6,4 одсто

5 (4) Привреда Србије је у другом тромесечју забележила пад због пандемије корона вируса и …

“Пад БДП Србије у другом кварталу највеће смањење производње од 1999. године”

5 (1) Србија је под утицајем здравствене кризе у другом кварталу ове године, према прелиминарним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend