„Даљи рођак“ Х-145М ће помоћи „газели“ (видео)

0
(0)

Набавком девет нових хеликоптера за потребе МУП-а и Војске Србије од „Ербаса“, поново смо, као и осамдесетих, у могућности да сервисирамо један од најраспрострањенијих хеликоптера у региону који је раније био у саставу ЈНА. Реч је, наравно, о „газели“, хеликоптеру који после распада Југославије користе многе новонастале земље. „Газела“ се производила у Југославији, а њен главни део, ротор, производио се у наменској индустрији у Раковици.

Нови Х-145М даљи је рођак „газеле“ и производ европског концерна „Ербас“. Намена му је разнолика, обухвата транспорт, трагање и спасавање, борбене мисије. Може се користити у мирнодопске али и војне сврхе, не спада у оклопнике мада је веома окретан у борби јер лако мења положај, тих је и веома брз.

Демонстрација „Ербасових“ војних хеликоптера (H145M, Tiger, H225M)

„Ови хеликоптери одлично служе специјалним снагама, али се могу користити и у контроли границе, против побуњеника и за противтерористичка дејства, али и за медицинску евакуацију цивила“, истиче Филип Бревал из „Ербаса“.

Купљени су хеликоптери који су сврсисходни и потребни, кажу у стручњаци и аналитичари. Реч је о потпуно новим средствима која дају нови ниво способности нашим оружаним снагама.

Овакве хеликоптере имају спасилачке екипе на Алпима, али и армије у Европи, јер захваљујући њима лако обучавају и припремају пилоте.

„Нова генерација ‘Ербасових’ хеликоптера има најсавременију опрему за навигацију, трагање и спасавање људи, како на копну, тако и на мору“, додаје Филип Бревал.

Циљ овог уговора није само аквизиција већ и наставак сарадње и трансфер технологије да би се у Србији организовао ремонт више од 100 старих хеликоптера „газела“.

Ремонтни завод „Мома Станојловић“ добиће сертификат да буде регионални сервисер за те хеликоптере, а то значи да се могу тиме сервисирати апарати из Црне Горе, Македоније и БиХ.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скоро три године од пада хеликоптера Војске Србије, још увек нико „није одговоран“ за смрт седам особа

0 (0) За месец дана ће бити тачно три године од када се у близини …

Марко Ђурић спискао 4,9 милиона на вожњу хеликоптером

5 (1) БЕОГРАД – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, откако је изабран на ову …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend