Тужилац која је водила случај трагедије „хеликоптер“ именована за нотара, један од најуноснијих послова

0
(0)

Тужилац Гордана Јовановић, која је водила случај трагедије „хеликоптер“, напустила је ову професију и именована је за нотара, што је један од најуноснијих државних послова, сазнаје „Блиц“

До ове, најблаже речено, чудне замене послова дошло је одмах, свега двадесетак дана након обуставе поступка везаног за трагедију, односно одлуке Вишег јавног тужилаштва да нико није крив за несрећу. Трагедија у којој је живот изгубило седморо људи остала је без судског епилога и одговорности актера. Одлуком тужилаштва – обуставља се истрага, без кривице су прошли политичари који су погазили ланац команде, а одговорни нису ни војни функционери који су на то пристали.

Тужилаштво је своју одлуку објавило 30. јуна, а поступајући тужилац Гордана Јовановић се већ 22. јула пријавила на конкурс за нотара. На том конкурсу било је расписано само једно место за јавног бележника за подручје Београда. И добија га управо Јовановићева. Она пролази на конкурсу, а одлуком министра правде именована је 9. септембра. Званична објава је била пре неколико дана на званичном сајту министарства.

У тужилаштву нико није желео да износи став о овом трансферу, али признају да је оваква промена посла крајње необична.

– Најчудније је што је Јовановићева тужилац, кривичар, а сада као нотар бавиће се парничном и ванпарничном материјом, истина за много већу суму о којој било који тужилац може само да сања – каже „Блицов“ саговорник из Министарства правде.

Међу незваничним наводима везаним за случај „хеликоптер“ и поступајућег тужиоца је и да Јовановићева, иако је водила поступак све време, на крају ипак није желела да потпише обустављање истраге већ је то други тужилац учинила уместо ње. Међутим, потврду ових навода у тужилаштву није било могуће добити.

Посао јавног бележника, односно нотара, због којих је избио вишемесечни штрајк адвоката, најједноставније речено веома је уносан и не добија се лако. Када су у правосудни систем уведени нотари, јавна тајна је била да су овај посао добијали људи блиски владајућој партији, а суме које су помињане као њихове зараде ишле су и на преко 50.000 евра месечно. Колико данас зарађују када их је бројчано више, није познато, али је чињеница да је то и даље посао у који се не улази без дебеле везе.

– То је посао где се тешко пролази, број нотара је лимитиран, а зарада загарантована – кажу у правосуђу.

Поступајући тужилац у случају „хеликоптер“ Гордана Јовановић именована је за јавног бележника за подручје Трећег основног суда, односно на територији општине Нови Београд.

Бандић отишао у НАТО

Један од актера случаја чије се име провлачило у многобројним наводима око несреће, ваздухопловни бригадни генерал Предраг Бандић добио је нову функцију у Бриселу – шеф војног представништва мисије Србије при НАТО.

У одлуци Вишег јавног тужилаштва у Београду стоји да неће покретати истрагу у случају пада војног хеликоптера, јер ово тужилаштво сматра да нема одговорних за инцидент у ком је страдало седморо људи. Тужилаштво наводи да је „имало у виду“ да је према бригадном генералу Предрагу Бандићу и генерал-мајору Ранку Живаку покренут дисциплински поступак, али та околност није утицала на став тужилаштва да буде донета другачија одлука.

Тадашњи министар одбране Братислав Гашић након одлуке тужилаштва кратко је изјавио: „Верујем тужилаштву. Нећу да коментаришем одлуке правосудних органа“.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићев картел треба да се исповеди тужиоцу

0 (0) Министарка правде најавила је да ће у скупштинској процедури бити измене Закона о …

Нико још није одговарао за пад војног хеликоптера и смрт седам људи

0 (0) На данашњи дан пре четири године, у близини београдског аеродрома Никола Тесла срушио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend