fbpx

Данас је Света Петка

0
(0)

Православни верници данас славе дан Преподобне мати Параскеве – Свете Петке, заштитнице жена, светитељке која је помагала болеснима и сиромашнима.

Параскева је рођена у Епивату, код града Каликратије у Малој Азији, при крају десетог или почетком 11. века.

По предању, Света Петка је многе године провела у пустињи, у посту и молитви и усамљеничком животу. Предање каже да јој се у сну јавио анђео и упутио у отаџбину да шири веру Христову. Зато се Света Петка на иконама представља у монашкој одећи, са крстом у руци.

Уобичајено је да се на данашњи дан оде у цркву Ружица на Калемегдану где се покрај капеле Свете Петке узима чудотворна вода за коју се верује да лечи многе болести, а нарочито проблеме са видом.

Иако је Светка Петка у календарима свих православних црква уписана црвеним словом, данас није обавезан пост.

Према народном веровању на данашњи дан не ваља да се меси хлеб, пере веш и раде други физички послови за које се користи рубље.

Овај обичај установљен је због тога што се Света Петка првенствено сматра заштитником жена, а потом и болесних. Због тога је црква и дозволила да се у народу уврежи овакво веровање да би жене имале слободан дан од тешких послова које су некада обављале и у кући и на пољу.

Обичај је и да жене шест дана уочи Свете Петке посте, а да се потом седмог дана причесте и једу мрсно.

Култ Свете Петке негује се вековима и у југоисточној Европи, а поштују је и неки нехришћански народи на истоку. Верници јој се обраћају молитвом за помоћ и спас од болести и других животних невоља.

Савети за девојке и жене на данашњи празник

Према народним обичајима, данас жене не би требало да месе, кувају, шију, перу веш или раде било који посао у кући како не би навукле гнев светитељке и да им током године не би трнуле руке.

Данас младе девојке треба да беру цвеће и њиме украсе свој дом како би у њима целе године владала слога и мир, док се девојчицама облаче нове хаљинице како би их у наредној години пратила срећа.

Девојке би требало да поједу парче славског колача и да сачувају мрвице, па ће те ноћи у сну видети своју судбину и будућег мужа.

ало.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *