ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПЕТАК, најтужнији хришћански празник!

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПЕТАК, најтужнији хришћански празник!

5
(2)

Данас је Велики петак, најтужнији дан за све хришћанске вернике. Господ је пристао на жртву распећа на крст, и тиме примио све грехове човечанства на себе.

Издајник Јуда, схвативши шта је урадио, одмах се покајао у горком плачу, qа кад је сазнао да је Исус осуђен на смрт, мучен грижом савести обесио се.

Почевши од извођења Исуса Христа пред суд Понтија Пилата, неуспелог покушаја да га оптуже, па до гласног викања јудејског народа: „Распни га!“. Затим, ношења крста кроз град, на путу према Голготи, разапињања и праштања џелатима речима: „Оче, опрости им, јер не знају шта раде“.

На Велики петак се не служи литургија, осим ако су Благовести. Строго се пости, и једе се само суви хлеб и пије вода. Обичај је да се фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв.

Такође се и не пева, не весели се, а од Великог четвртка до Васкрса, недеље када је Исус васкрсао, не звоне црквена звона, јер су она у православној цркви знак радости, него се време богослужења и оглашења умрлих најављује дрвеним клепалом.

Вечерњим богослужењима на Велики петак обележава се време смрти и скидања са крста тела Господњег, када се на посебно украшен сто испред олтара који представља Христов гроб износи плаштаница.

Свештеници износе црвену плаштаницу и три пута, уз звуке клепала, обилазе око цркве, што симболично представља Христову сахрану.

Овај дан хришћанске жалости је и последњи и најзначајнији у недељи страдања за сав хришћански свет, а његова смрт је увод у радост Васкрсења које православна црква ове године обележава у недељу, 19. априла. У православним црквама се на Велики петак не служе литургије, већ царски часови са читањем делова јеванђеља о догађајима у дане страдања.

Црвено слово, па се ништа не ради

Велики петак строго се празнује. Тај дан је црвено слово па се стога ништа не ради ни од кућних, ни од пољских послова. Жене тог дана ни по коју цену не смеју да узму иглу у руке, јер се верује да ће им на рукама избити пликови. Тог дана поштује се строг пост, у кући се не пали ватра, не кува се чак се и хлеб не меси тог јутра. Међутим, Срби верују да је најтужнији дан у хришћанству најбољи за калемљење воћа јер се „прими све што се тог дана накалеми“.

На овај дан не ваља јести коприву

Срби верују и да на Велики петак не треба јести коприве, а осим овог има и још чуднијих нехришћанских обичаја и веровања попут оног да кога пробада у стомаку треба на тај дан на болно место да стави одрану кожу тек убијеног зеца, као и да жена нероткиња која жели децу треба да попије мало крви (?!) зеца убијеног на тај дан?!

Девојке ће уснути будућег мужа

У неким деловима Србије верује се да ће девојке које на Велики петак украду цвеће из црквене порте и ставе га под јастук у ноћи уочи Велике суботе сањати свог будућег мужа. Верује се и да оног ко данас опере косу целе следеће године неће болети глава као и да кућу ваља мало помести метлом, а онда ту метлу бацити, а са њом и сво зло из куће и домаћинства.

Курир.рс, Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ексклузивно: Отворено писмо атонских монаха–келиота поводом вакцинације против корона вируса

Ексклузивно: Отворено писмо атонских монаха–келиота поводом вакцинације против корона вируса

5 (13) АТОНСКИ МОНАСИ – КЕЛИОТИ Света Гора Атон, 10. фебруара 2021. године по старом …

Александар Дугин: Геополитика Новорусије – седам година касније

Александар Дугин: Геополитика Новорусије – седам година касније

5 (8) Тезе о заоштравању у Донбасу Русија је, пре седам година, 2014. године, направила …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend