Србија

Данас почиње упис првака

БЕОГРАД – Упис деце у први разред основне школе званично почиње данас, а према подацима Републичког завода за статистику имамо 68.500 будућих првака, што је 2.500 мање него прошле године.

Према речима помоћника министра просвете Љубише Антонијевића, у школу крећу деца рођена од 1. марта 2007. до краја фебруара 2008. године.

Упис траје до краја маја, односно до почетка нове школске године, посебно за родитеље чија се деца нису уписала због пресељења или за прваке који долазе из категорија осетљивих група и немају стално место боравка, рекао је Антонијевић Тањугу.

Новина је да се родитељу или старатељу изузетно може одобрити да одложи упис детета у први разред, ако дете, на пример, због психофизичког развоја није спремно за школу, рекао је Антонијевић.

Родитељ у том случају мора имати мишљење комисије у којој су педагог, психолог, педијатар, као и прибављено мишљење интерресорне комисије.

У први разред се уписује свако дете које има најмање 6,5 а највише 7,5 година. Од докумената потребан је извод из матичне књиге рођених, потврда о пребивалишту, доказ о здравственом прегледу детета и потврда да је дете похађало припремни предшколски програм.

Деца из осетљивих друштвених група могу да се упишу у школу без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације, рекао је Антонијевић и истакао да и ове године остаје пројекат “бесплатних уџбеника” од 1. до 4. разреда.
“За сада нисмо у могућности да овај пројекат проширимо на пети разред”, рекао је Антонијевић, истичући да су у Министарству просвете тренутно најактуелнији послови спровођења завршног испита и бесплатних уџбеника.

Он очекује да ће Влада Србије бити формирана много брже него ранијих година, јер влада, како је подсетио, мора да донесе закључак о пројекту бесплатних уџбеника.

Малишане који крећу у сколу, тестирају школски психолози и педагози, а морају да обаве и систематски преглед код педијатра, специјалисте за ОРЛ, очног лекара и логопеда.

У новој школској години треба да почне да ради нова школа у београдском насељу Степа Степановић, једна школа у Новом Саду и две у Новом Пазару.

За децу са моторичким и чулним сметњама школа доноси индивидуални образовни план. Постоји могућност да дете раније крене у школу, са шест до шест и по година, али тек након провере спремности за полазак у школу.

Такође, ако дете старије од седам и по година, због болести или других разлога, није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред на основу претходне провере знања.

Школа је дужна да упише свако дете са свог подручја, али на захтев родитеља, у складу са могућностима школе, дете може похађати и школу којој територијално не припада.

Да је у Србији лоша демографска ситуација, показују подаци према којима је 2002. године уписано више од 84.000 првака, а 2009. мање од 72.000.

Од 2002. до 2010. уписано је 15,5 одсто мање основаца, 7,86 одсто средњошколаца, а у том периоду имамо и девет одсто мање одељења.

У београдске школе прошле године је уписано око 16.000 првака. Установе у централним београдским општинама имају све мање ђака, па су зато увелико кренуле у потрагу за првацима, кроз рекламне кампање, организовање отворених врата, отварањем продуженог боравка, посетама вртићима, у борби да задрже одељења и да им запослени не постану технолошки вишак.

Према закону, родитељ или старатељ плаћа казну од 5.000 до 25.000 динара ако не упише дете у школу.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!