Данас славимо Светог Јована Златоустог (видео)

1
(1)

На данашњи дан, 354. године у Антиохији је рођен Свети Јован Златоусти, некадашњи цариградски патријарх. Православни верници данас славе крсну славу, а за овај дан се везују и интересантна веровања.

На Јована Златоустог се избегава свако коришћење конца, вунице, струне, тј. шивење, плетење, везивање. Верује се да онај ко тада прекине нит (конац) тиме прекида и свој живот.

Пошто у српском народу Свети Јован важи за ученог свеца, верује се да је на дан када он слави добро узети књигу у руке и прочитати бар неки њен део.

Свети Јован златоусти је у тајне хришћанства ушао након смрти родитеља, када се замонашио. Тај свечани чин пратили су лично апостоли који су га благосиљали и прорекли му велику службу, велику благодат и велико страдање.

Рођен је у Антиохији, где је студирао богословље у склопу школе библијске егзегезе којом је руководио Диодор Тарсијски.

У Антиохији је рукоположен у чин ђакона и свештеника (385).

Ако пукне конац на Светог Јована…

У појединим крајевима Србије, жене које се на Свету Петку моле да затрудне или да се лакше породе, око руке обмотају конац. Од Свете Петке до Јована Златоустог прође месец дана, за то време конац стоји на руци, а ако пукне баш на Светог Јована, сматра се да то не слути на добро.

Kао ђакон пише „О свештенству“ (дело непревазиђено до данас), а као свештеник посветио се проповедничкој служби.

Проповеда свакодневно, на одређене теме, али нарочито о личној и друштвеној етици, бранећи сиромашне и израбљиване, осуђујући богате и оне који држе власт.

Благодарећи његовој проповедничкој слави, 397. године изабран је за епископа цариградског, где ће ускоро ући у сукоб са Евтропијем, министром двора цара Аркадија, и са царицом Евдоксијом јер је предлагао потпуну реформу начина живота, како у Цркви тако и на царском двору.

Под сплеткама Патријарха Теофила Александријског, Свети Јован је збачен са престола 402. године.

Поново долази из првог прогонства, а напослетку Евдоксија га прогони у Kукуз, где је умро 407. године.

Одавде пише највећи део писама, међу којима и 17 Писама Олимпјади.

Сматра се да је највећим тумачем Светог Писма, најбољим хришћанским беседником, учитељем хришћанског живота, идеални пример Црквеног пастира и страдалник за Јеванђеље Христово које је проповедао.

Црква га слави више пута у току године. 30. јануара заједно са Св. Василијем Великим и Св. Григоријем Богословом – Света Три Јерарха, и посебно 27. јануара и 13. новембра (26. новембра по новом календару.)

Мондо.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Један коментар

 1. toliko ukratko o Zlatoustom.
  ali ni onaj repati ne sedi dokon, ne moze sve i svuda postici, pa ima svoje sluge ko onaj sadrzaj cibuljicki, zvani picousti, koji ne samo pogan i smrad z usta bljuje, nego i Zemlju Srbiju svadja i rastura a i Svetu Pravoslavnu Crkvu, rasturilo mu se gnezdo zmijsko i azdajsko pogano.
  potpomognut americkim i nato fasistima, zlom neuporedivo vecim i gorim od hitlera i njegovih poslusnika, koji postavljaju i razresuju Episkope, dok on preseda sednicama Svetog Sinoda i izdaje naredbe i ucenjuje, dok onaj cupavi jarac mekekece i dupe mu okrece.
  lepo je gledati magarece farme i slusati pevaljke uz bozu i kikiriki, i guziti radodajke za pare postarske, mastiti usta picousta masnim pecenjem, a nadju se i takvi koji vole krvi decije se napiti i res peceno jesti, a i narod radni voli veselja, use dobro turiti, na se krpice navuci i pod sebe oboriti, sve jedno dal s preda il odpozadi.
  i dok tako tulume, svadbe, rodjendane obilazite, dotle rogato-repati i njegov sluga car genocidni rade svoj posao, pa kad se jednog jutra probudite zakucace na vratima majstori da vam o uvo ko kravi il svinji obese cedulju.
  a onda nema se kud, putevi zakrceni tenkovima, na aerodrom u surcinu il u u ladjevcima avijoni nato fasista a stoka se sprovodi do stadiona sabirnih logora.
  ajd zelim vam to, al zao mi moje a i vase dece, unuka i praunuka, i tako dalje i tome slicno u Nurnbergu, londonu il parizu.
  ne gledajte u mom pisaniju laznog proroka, nepismenog ,,knjizevnika,, neznalog pravopisa, koji razuma nema, jok ja ovo iz srca, pa ni ispravke ne pravim, da sve ne izbrisem, pa kad se mamurluka i opojnih smradova oslobodite i od praska nos isperete, sve proverite pa se javite, ako kasno ne bude.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend