Давна и богата прошлост

0
(0)

ОТКЛОЊЕНЕ су све сумње: Србија је колевка европске металургије! Они који посете археолошка налазишта у Винчи (код Београда) или Плочнику (код Куршумлије), и сами ће се у то уверити.

На основу истраживања Универзитетског колеџа у Лондону, закључено је да најстарији примери процеса топљења бакра – пре 8.000 година, потичу управо из данашње Србије. Због тога археолошки туризам у Србији доживљава нови процват. На седам занимљивих локалитета, љубитељи археологије могу да проведу готово читаво лето истражујући далеку прошлост. Занимљиво је посетити Старчево код Панчева, Жидовар код Вршца, али и Дупљају код Беле Цркве.

ВИНЧА

АРХЕОЛОШКИ локалитет Бело брдо у Винчи, где се налази једно од највећих преисторијских насеља у Европи, открио је 1908. године професор Васић, први школовани археолог у Србији. Прво насеље у Винчи основано је у средњем неолиту, а на дубини од десет метара пронађени су остаци кућа, керамичке посуде, фигурине, камено оруђе и оружје, па је Винча с правом постала најпознатији археолошки локалитет.

ЛЕПЕНСКИ ВИР

КУЛТУРА Лепенског вира стара је око 8.000 година, и данас представља непознаницу за археологе, јер су на том месту људи живели непрестано око 2.000 година и за то време прешли еволутивни пут од ловаца и сакупљача плодова до организоване друштвено-економске заједнице. Становници Лепенског вира били су први урбанисти и градитељи, а у кућама су се налазили огњиште, мали жртвеник и камене скулптуре које су представљале њихова божанства. Недавно је тамо отворен модеран визиторски центар.

ПЛОЧНИК

НЕДАЛЕКО од Ђавоље вароши налазе се остаци културе старе 5.500 година, а начин живота људи тога времена сличан је начину живота људи винчанске културе. Овде се топио бакар, правио накит и живело се изузетно удобно. На локалитету су реконструисане некадашње куће, па је због тога веома занимљив за децу.

РИСОВАЧА

НА улазу у Аранђеловац уздиже се брдо Рисовача, са пећином, значајним археолошким и палеонтолошким налазиштем. Дугогодишњим истраживањима рисовачке пећине откривено је мноштво фосилизованих костију и зуба животиња које су за време последњег леденог доба овде живеле. Пронађене камене и коштане алатке потврђују да је то било станиште неандерталских ловаца. Пећина је проглашена спомеником природе и културним добром од изузетног значаја.

Инфо

СВЕ О ВИНЧИ

www.mgb.org.rs

Винча је удаљена 15 км од Београда

СВЕ О ПЕЋИНИ НА РИСОВАЧИ

www.bukovickabanja.rs

Пећина је отворена од 9 до 17 часова, а улазница је 100 динара

СВЕ О ЛЕПЕНСКОМ ВИРУ

www.lepenski-vir.org

Лепенски вир је удаљен 15 км од Доњег Милановца

Мај-август: Радно време од 9 до 20 часова

www.toom.rs

СВЕ О ПЛОЧНИКУ

www.tscpk.com

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВИ СЕКТАШКИ МЕДИЈИ: Ко се не вакцинише неће моћи да ради и да путује!

4.9 (16) Режимска пропаганда је већ почела да најављује шта Александар Вучић спрема у новој …

пензионери

ОД НОВЕ ГОДИНЕ – нови и услови за одлазак у пензију у Србији

5 (4) Жене ће од 1. јануара 2021. радити два месеца дуже ако желе да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend