Економија

Десет налога ММФ-а које ће Вучићев режим испунити

Београд – Србија ће урадити све што ММФ буде тражио јер је то добро за државу, рекао је премијер Александар Вучић.

Ова изјава потврђује да је извесно да ће Србија до Нове године добити аранжман са ММФ, а то значи да ће Влада минус у буџету за три године смањити за 1,5 милијарди евра. “Блиц” открива како:

Укидање субвенција државним фирмама

За ММФ је неприхватљиво да је ребалансом буџета издвојен новац за Поштанску штедионицу, Дунав осигурање и докапитализацију Српске банке и захтева умањење свих субвенција које не доприносе повећању прихода буџета.

Стоп гаранцијама на кредите јавним предузећима

ММФ тражи потпуно заустављање праксе да буџет гарантује за кредите које узимају јавна предузећа. Држава ће ове године за то потрошити више од 520 милиона евра, а највећи проблем је “Србијагас” на који одлази 150 милиона евра годишње.

Отпуштања у јавном сектору

ММФ сматра да већ у 2015. јавни сектор мора бити мањи за пет одсто, тј. за 25.000 људи. Влада ће анализирати где има вишка, а где мањка запослених, али рачуна и да ће скоро четири одсто запослених до Нове године отићи у пензију.

Повећање наплате пореза

Мисија ММФ тражи да се обезбеди већа наплата свих пореских облика. Влада мора да потражи решење за велике заостале пореске дугове привреде. Захтева се и хитно решење проблема шверца дувана, због ког је драматично пао приход од акциза.

Штедња свих институција државе

Влада ће смањити све трошкове институција државе, од путних трошкова до куповине роба и услуга, али и број канцеларија, агенција и радних тела.

Замрзавање плата и пензија до краја 2017.

Маса издвајања из буџета за пензије и плате у јавном сектору није умањена за десет одсто, како је то ММФ тражио, али ће у наредној години бити остварена уштеда од око 420 милиона евра, што је за око 80 милиона евра мање од траженог.

Сређивање стања у 700 јавних предузећа

Сви ће морати да поштују 19 правила о уштедама, спонзорствима, наградама, тендерима…

Забрана новог запошљавања до краја 2017.

ММФ не искључује да се морају запошљавати и нови људи, али само уз јасно утврђен план ко ће због тога на другом месту остати без посла.

Замена старих, скупих кредита, новим, повољнијим

Једна од варијанти је и издавање евро обвезница од којих се може обезбедити ликвидност државе, уз ниже камате од оних које су важиле 2010. или 2011. године.

Решавање статуса фирми у реструктурирању

ММФ не прихвата наставак праксе финансирања друштвених фирми из буџета, па је Влада најавила да креће у њихову приватизацију.

Вучића плаше јавна предузећа

Премијер Вучић каже да га плаше реформе у јавним предузећима, јер се испоставило да ће бити теже него што је очекивао.

„Очекујем отпор, јер је дугогодишње навике тешко мењати. Да ли сам сигуран да ћемо успети? Нисам. Зато ћу да се борим што више будем могао да то урадимо. Са ММФ и Светском банком ради се на унапређењу раста приватног сектора, без чега реформе и не вреде“, рекао је Вучић.

 

Г. Булатовић – Г. Авалић

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. ma da, to nije radila ni OZNA,oni su bar gledali da ti ostave da možeš da živiš…….a za duvan če te popušiti, kako vas nije sramota, marllboro u fabrici košta 45,00 din….ostalo vama do 260,00 din znači jedna pakla nama a vama 4, isto i sa benzinom…u rafineriji je 50,00 din….jedan litar nama a vama 2….ma gonite se u tri lepe pičke materine, razvijte proizvodnju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!