Девизне резерве Србије мање за 444 мил €

0
(0)

Београд — Девизне резерве Народне банке Србије (НБС) су на крају новембра, износиле су око 10,270 милијарди евра.

То је за око 444 милиона евра мање, у односу на крај октобра када су износиле око 10,714 милијарди евра.

Како је наведено у данашњем саопштењу НБС, највећи одлив из девизних резерви, од 330,4 милиона евра, реализован је у новембру по основу смањења стопе обавезне девизне резерве банака, а највећи девизни прилив од 108,8 милиона евра остварен је од продаје државних хартија од вредности, наведено је у саопштењу НБС.

Износом девизних резерви на крају новембра обезбеђена је покривеност новчане масе (М1) од 302 одсто и увоза робе и услуга у наредних седам месеци.

Највећи одлив, од 330,4 милиона евра, резултат је највећим делом измене регулативе којом је смањена стопа девизне обавезне резерве и истовремено повећан део девизне обавезне резерве који се издваја у динарима.

Остали већи одливи реализовани су по основу измиривања обавеза Републике Србије по исплати доспелих хартија од вредности деноминованих у еврима у износу од 49,6 милиона евра и према инокредиторима у износу од 36,1 милион евра.

Нето девизне резерве, односно резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, као и за средства повучена од ММФ-а, на крају новембра су износиле 7,73 милијарде евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у новембру износио је 744,2 милиона евра и био је за 199,8 милиона евра већи него у претходном месецу.

За 11 месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 5,4 милијарде евра.

У новембру динар је номинално депрецирао према евру за 1,2 одсто, а НБС је интервенисала на међубанкарском девизном тржишту продајом 250 милиона евра ради смањења прекомерних краткорочних осцилација девизног курса, наведено је у саопштењу централне банке.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВИ СЕКТАШКИ МЕДИЈИ: Ко се не вакцинише неће моћи да ради и да путује!

4.9 (16) Режимска пропаганда је већ почела да најављује шта Александар Вучић спрема у новој …

пензионери

ОД НОВЕ ГОДИНЕ – нови и услови за одлазак у пензију у Србији

5 (4) Жене ће од 1. јануара 2021. радити два месеца дуже ако желе да …

24 Коментара

 1. oduzmite dinkicu i djilasu i bicete na nuli.. ako ne i u plusu.. A tek ako sve nezakonito oduzmete..i vratite.. pa bicemo mali monako..

  • Crni Pope ala te spopala ZUTICA pa nevidis sumu od drveta..Dokad ova vlast misli da se za svoju nesposobnost i neuspehe u reformama vadi i pokriva sa predhodnom vlascu.. ..?.Kada pocinje njihovo nulto vreme..? Prosle su skoro 3 godine . Najveci rezultat je otimanje penzija i plata. Pa od kada je Jorgovanka sela , a sela je ekspresno promenjenim zakonom u parlamentu u Narodna Banka ona neprestano belezi gubitke . Ovo je do sada najgora vlasat u Srbiji od pocetka pluralizma i potpuno normalno ..nema moju podrsku…naprotiv….hitno je treba menjati!!

  • Pa to i ja kazem.. otkud spominjes zuticu nije mi jasno ???? Moj komentar je vise bio cinizam..vidim da nisi to primetio.

 2. pa i nije mnogo smanjeno … 🙁 ali popraviće se pa će 2015. duplirati 🙁

 3. Opet skrljali neku državnu banku sa tajkunima …

 4. Izašla nova novčanica vredi 0,0000000000000000000000000001 euro

 5. Треба платити толику америчку администрацију кроз фору одбране курса динара. Није него.

 6. zar ta gospodja mora da radi taj posao,potrošiće nam sav novac,mi radili i zaradili penzije a ona arči

 7. Jorgovanka veliki strucnjak za finansije,svoje skolovanje zavrsila na Kosovu,sta je onda cudno sta radi sa narodnom bankom na stetu ovog jadnog naroda.

 8. Za mene je van pameti zaduzivati drzavu za podrsku dinaru..

 9. Guvernerka zivi na visokoj nozi, udarila novi stajling, a to kosta!

 10. Znaci nemilice se krade,isto kao i za vreme oslje Tadica!

 11. јоргованка направила нову фризуру а то кошта ли кошта.

 12. Zdravi i zivi . Pokrice se to ZLATOM koje cemo da ga iskopamo iz nasih rudnika.

 13. Dr. ekonomije Jorogovanka Tabaković…istorija se ponavalja…ista ta je bila u onoj vladi 90-tih neki ekspert za ekonomiju pa smo imali inafakciju do neba…obevzvređen kurs i najgori dinar u istoriji bankarstva…a ima plati 500.ooo dinara.za otimanje i lopovluk

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend