Дезертер не може да одлучује о судбини бораца

0
(0)

Министар одбране Александар Вулин, који је био дезертер, одлучује о нама који смо се борили у рату – чуло се јуче на протесту педесетак активних и пензионисаних војних лица испред хотела „Бристол“ због незаконитог поступања Министарства одбране.

– На Међународни дан људских права смо на овом истом месту одржали перформанс грејања на свеће. Немамо свој дом, а имали смо га – рекао је Владо Ђукић, председник Удружења Војних бескућника Србије.

Привремени станари хотела „Бристол“, који су пре мало мање од 30 година смештени у овај некадашњи војни објекат, сада већ дуже од два месеца немају грејање, упркос хладном времену. Њих из „Бристола“ исељавају због изградње „Београда на води“. Kако кажу, Министарство одбране је још пре пар деценија требало да им обезбеди трајно стамбено решење. Ове године је за ту прилику Град издвојио 134 стана, међутим, њима су понуђени само поновни привремени смештаји.

– Обесправљени смо и понижени, а сада су нам здравље и животи угрожени – рекао је Ђукић и додао да „министар каже да брине о нама, али то није истина“, указујући на то да су се од јуна ове године државним органима обратили преко 60 пута.

– Ћутањем државни органи учествују и подржавају поступке Министарства одбране, које над нама користи силу, а Влада и председник их у томе не спречавају. Људи у „Бристолу“ немају грејање усред зиме, то је сила. Искључено је, а кажу да ће нам искључити и струју и воду – истакао је Ђукић. Он је додао да за њихов случај нико није надлежан осим министра Вулина и његовог партијског колеге, државног секретара Јоцића.

– Сакрили су станове, али крију и документа којима је регулисано стамбено збрињавање лица из хотела – истакао је Ђукић. Kако каже, „за то ће неко морати да одговара јер ми нећемо одустати, борићемо се да станови који су нама намењени нама буду и додељени“.

Војни бескућници Србије носили су пароле – „63 дана без грејања“, „убијате нас“, „имате станове за нас, а кријете их, зашто?“… Неки од њих су око врата носили натписе „Логор – хотел Бристол“, као и иронични натпис „бела смрт је најлепша“.

Држава има обавезу према војним бескућницима

Протесту војним бескућницима подршку су пружили и Градски одбор Ниш и Удружење пензионисаних подофицира Србије, као и Здружена акција Kров над главом. „Цинично је да их држава после толико година расељава из ‘Бристола’ не у станове адекватне онима које су изгубили због рата, већ у станове који нису адекватни чак ни као замена за собе у ‘Бристолу’. Држава има преузету обавезу према војним бескућницима, коју не испуњава, већ их тера да пређу у неадекватан смештај тако што им искључује грејање усред зиме да би им живот у ‘Бристолу’ учинила неподношљивим“, закључују из Kрова над главом.

Министарство одбране тврди да није надлежно

Министарство одбране саопштило је да је закључком Владе из августа ове године изгубило право да хотел „Бристол“ користи за привремени смештај својих припадника и предало га је у надлежност Републичкој дирекцији за имовину. У саопштењу се наводи да је свим носиоцима права коришћења самачког смештаја у хотелу „Бристол“ у складу са законском регулативом понуђен одговарајући смештај. Више од 90 одсто лица која су била смештена у хотелу „Бристол“ прихватило је понуђена решења и преселило се у друге самачке хотеле, војне објекте или станове за привремени смештај у Београду, а у „Бристолу“ је остало још 15 носилаца решења, наводи Министарство. Д. Д.

Пише: У. Милетић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Огромна већина грађана за враћање војног рока, истичу се два разлога

5 (4) Око 73 одсто испитаника сматра да је потребно вратити војни рок због дисциплине …

ВУЧИЋ: Фајзерову вакцину ће морати да приме лекари, војска и полиција, остали како хоће

3.1 (7) Председник Србије Александар Вучић рекао је да је питање сата и дана када …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend