Хроника

Дијана Хркаловић учествовала у четири ликвидације а припремала још пет!

Бивша државна секретарка у МУП-у Дијана Хркаловић користила је телефон са „скај“ апликацијом скривајући се иза надимака Арона, Вила, Вилла, Нике и Рина, види се на листи корисника овог програма коју је саставило Тужилаштво за организовани криминал, а до које је дошао КРИК. Хркаловић је међу 77 особа за које се сумња да су били део криминалне групе која је извршила четири убиства, наводи се у документу тужилаштва који је настао током истраге „врачарског” клана. Она, међутим, до данас није оптужена за злочине описане у документу нити за сарадњу са криминалцима, пише КРИК. Сем за Хркаловић, тужилаштво је прошле године од француских власти тражило „скај“ поруке и за преко стотину других људи, укључујући два неименована човека из полиције и БИА који су кључни за разумевање спреге криминала и власти – а који су на „скају“ имали надимке Едо и Маркус.

Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић послао је у јуну прошле године француском суду допис којим је замолио да му доставе поруке које је 159 људи размењивало преко специјалне апликације „скај“, сазнаје КРИК.

Ову апликацију за тајну комуникацију користили су припадници многих криминалних група широм света. Након што је Француска у сарадњи са полицијама других европских земаља успела да дешифрује ове поруке, почетком 2021. почела је серија хапшења криминалаца у многим земљама.

У Србији је на основу „скај“ порука покренуто више великих случајева: ухапшени су чланови групе Вељка Беливука, али и подигнута нова оптужница против нарко-боса Дарка Шарића.

Српско тужилаштво, ипак, било је изложено критикама јавности јер није ухапсило ниједног битног државног функционера који је користио „скај“ телефоне и преко њих комуницирао са мафијом.

Ко је видео допис који је тужилац Ненадић саставио 10. јуна 2022, могао је накратко да помисли да ће се ствари ипак променити. Наиме, на листи „скај“ корисника за које се тужилац интересовао налазили су се криминалци, њихове жртве из конкурентских група, адвокати − али и једно значајно познато име из бившег врха полиције.

Ненадић је од Француске тражио да му достави „скај“ поруке Дијане Хркаловић, бивше секретарке у Министарству унутрашњих послова и некадашњег лица борбе државе Србије против мафије.

Да би оправдао свој захтев, тужилац је објаснио да сумња да је Хркаловић члан веће криминалне групе која је укључена у четири убиства и пет покушаја убистава, пише КРИК.

Сем за њу, Ненадић се код Француза распитао и за идентитет двојице утицајних људи из државе који су помагали мафију – користили су „скај“ телефоне кријући се иза надимака Едо и Маркус. Едо је, према доступним подацима, радио у врху Министарства полиције, а Маркус у обавештајној агенцији БИА.

Ово распитивање тужиоца, међутим, поново није довело до тога да у Србији буде ухапшен ико из власти.

Француска је послала тражене податке Ненадићу у октобру 2022, а као резултат тога ухапшено је близу 40 припадника „врачарског” клана, испоставе кавачког клана у Србији, али ниједан функционер који је сарађивао са њима.

Допис из јуна 2022. чију садржину сада открива КРИК, ипак, сведочи о томе да српско тужилаштво бар годину дана зна да је Хркаловић користила „скај“ телефон и поред тога што је од Француске добило њене поруке – до сада по том питању ништа није урадило.

„Сетимо се оне мантре – мафија не може да функционише без подршке државних функционера. Шта ће државним функционерима ʼскајʼ?”, запитала се Хркаловић у једном интервјуу који је дала у јуну прошле године.

Управо у то време, ушла је у јавни сукоб са својим бившим шефом, министром полиције Небојшом Стефановићем, и међусобно су се оптуживали ко је користио тајне телефоне да преко њих сарађује са мафијом.

Стефановић је позвао државне органе да саопште да ли је Хркаловић поседовала „скај“ телефон и да ли је преко њега размењивала гласовне поруке са злогласним убицом из Босне и Херцеговине Дарком Елезом.

„Јер када шаљете гласовне поруке, онда нема сумње ко је са друге стране“, рекао је тада Стефановић.

Управо десет дана пре него што су Хркаловић и Стефановић ушли у обрачун, први човек Тужилаштва за организовани криминал Ненадић послао је допис у којем је тражио „скај“ поруке домаћих корисника.

Овај документ, до којег је дошао КРИК, показује да је Стефановић био добро упућен.

Хркаловић је, наводи се у допису тужилаштва, променила пет различитих надимака иза којих се крила док је користила „скај“ апликацију – називала је себе Арона, Вила, Вилла, Нике и Рина.

Хркаловић је, иначе, у једном кратком периоду – од средине јула до краја новембра 2019, званично променила своје име и звала се Ника Рина. Ника је у митологији античких Грка била богиња победе.

Тужилаштво у допису тврди и да се Хркаловић, некада друга најмоћнија особа у полицији, сумњичи да је чланица криминалне групе коју чини чак 77 људи, али не наводи шта је тачно била њена улога. Ова група је, према сумњама тужилаштва, била умешана у шверц дроге, четири убиства и пет покушаја убистава.

Међу осумњиченима и Звицер и Дарко Елез

Осим Хркаловић, међу осумњиченима су и шеф црногорског кавачког клана Радоје Звицер, као и познати убица из Босне и Херцеговине Дарко Елез за кога је од раније познато да је био у контакту са Хркаловић.

Сем за осумњичене чланове ове групе, тужилаштво је од француског суда тражило да достави „скај“ поруке и оних који су убијени, адвоката који су имали криминалце за клијенте, али и за низ људи за које није утврђен идентитет – већ су познати само њихови надимци на „скају“. Укупно, тражене су поруке за 159 „скај“ корисника.

Скоро шест месеци након дописа, крајем октобра 2022, тужилаштво је добило одговор од француских власти.

На основу „скај“ порука које су им стигле, убрзо су ухапсили и расписали потрагу за 38 особа – што је приближно половина оних који су у први мах били осумњичени као чланови криминалне групе – и означили их као Врачарски клан, који је био београдски огранак Звицеровог кавачког клана.

„Врачарци”, предвођени Николом Вушовићем званим Џони, који је у бекству, оптужени су да су убили три припадника криминалног миљеа – Александра Халабрина, Драгана Ристића и Александра Шарца, као и да су покушали да убију још петорицу.

Једно убиство које се спомиње у допису тужилаштва, ипак, није решено – ликвидација познатог београдског криминалца Владимира Поповића званог Влада Поп која се одиграла у децембру 2018. године. За ово убиство до данас нико није оптужен.

Поповићеви блиски сарадници раније су оптуживали Хркаловић да стоји иза ове ликвидације, али нису изнели ниједан конкретан доказ за то, пише КРИК.

Хркаловић, иако у допису тужилаштва означена као осумњичена, није се нашла међу ухапшенима када су пали „Врачарци”. Није ни Елез, као ни још тридесетак људи са листе који су првобитно означени као чланови клана.

Српско тужилаштво је, према допису у који су новинари КРИК-а имали увид, сем за Хркаловић тражило да се доставе поруке и за још минимум две особе за које се зна да су функционери који су сарађивали са криминалцима.

У питању су људи који су се на „скају“ представљали као Едо и Маркус. Француским колегама напоменуто је да није познато ко стоји иза ових надимака.

Особе које су на „скају“ користиле ове надимке били су људи из државног апарата који су помагали чувеном нарко-босу Дарку Шарићу.

Наиме, у оптужници против Шарића цитирају се поруке које су наводно слали он, његов брат Душко и чланови његове групе, а из којих се јасно види да је Едо високопозиционирана особа у српској полицији, док је Маркус из обавештајне службе БИА. Шарић је, иначе, на основу „скаја“ оптужен прошле године да је планирао убиство кључног сведока сарадника из поступка против њега.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
КРИК-Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!