fbpx

Динар изгубио курс

0
(0)

Домаћа валута поново слаби на девизном тржишту у односу на европску монету. Рате за узете кредите грађанима и привреди сада више за 12 одсто. Расте тражња за девизама

ЕВРО је опет почео да обара рекорде: са 118,5 данас је порастао на 118,69 динара. За џеп обичног човека у Србији то значи 1.400 динара мање у односу на почетак године, и то на сваких 100 евра које плаћа за рату кредита, кирију газди или по неком другом основу. Ако се пад динара настави, врло брзо ће то значити још скупљу храну, огрев, одећу… пошто се у Србији све према евру рачуна.

До када ће динар падати – непознаница је. За сада је само сигурно да му ништа не иде у прилог. Одлив девиза из земље је велики. За првих пет месеци из Србије је изашло 200 милиона евра инвестиција више него што је у земљу ушло. Ишчекивање будуће економске политике владе, такође, по мишљењу економиста, обара вредност домаћој валути, док би на стабилизацију могли да утичу јасни потези у правцу сређивања стања у јавним финансијама.

Никола Фабрис, професор Економског факултета у Београду истиче да финансијска тржишта и девизни курс као њихов саставни елемент, реагују на сваку гласину, најаве промене политике и висок степен неизвесности. Сигнал који би власт требало да пошаље, а који би утицао на стабилизацију тржишта, јесте, по његовом мишљењу, вођење кредибилне економске политике.

 ПО ПОДНЕ ДРУГАЧИЈЕ

 – ГРАЂАНИ не треба да се чуде када курс у мењачницама, после 15 часова, мало промени вредност у односу на пре подне – објашњава Брујић.

– У том периоду и пословне банке са којима мењачи сарађују прилагођавају свој курс променама на тржишту и зарачунавају другачију вредност. Тако после 15 часова, када евро расте, благо расте и курс у мењачницама.

– Сигнал би требало да буде да ће влада у релативно кратком року посегнути за озбиљним структурним реформама, које би требало да доведу до заустављања тенденције пребрзог раста јавног дуга и смањења нивоа буџетског дефицита – каже Фабрис. – У том погледу, свакако важан елемент би био закључење аранжмана са ММФ, као гарантом структурних реформи и, наравно, да постоји чврста гаранција да неће бити озбиљних промена у домену монетарне политике. Да неће бити додатне емисије новца у наредном периоду и да ће се задржати постојећи курс монетарне политике.

У мењачницама, за сада, нема великих промена. Грађани се понашају „уобичајено“, девизе купују и продају само колико морају.

– Странци излазе из домаћих хартија од вредности и купују евро. Расте тражња за девизама, што обара вредност динара – каже за „Новости“ Борислав Брујић, председник Удружења мењача Србије. – Грађани су се већ навикли на ову ситуацију, продаје се и купује до 100, 200 евра. Тешко је предвидети колики ће курс бити у наредном периоду. Претпостављам да то, психолошки, много зависи и од формирања владе.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скупо задуживање Србије

4 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишти још две милијарде евра …

Власт каже – задуживање било јефтино, економисти да улазимо у дужничко ропство

5 (4) Министар финансија каже да је исплата сто евра грађанима Србије заправо сигнал колико …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *