Динар изгубио курс

Динар изгубио курс

Домаћа валута поново слаби на девизном тржишту у односу на европску монету. Рате за узете кредите грађанима и привреди сада више за 12 одсто. Расте тражња за девизама

ЕВРО је опет почео да обара рекорде: са 118,5 данас је порастао на 118,69 динара. За џеп обичног човека у Србији то значи 1.400 динара мање у односу на почетак године, и то на сваких 100 евра које плаћа за рату кредита, кирију газди или по неком другом основу. Ако се пад динара настави, врло брзо ће то значити још скупљу храну, огрев, одећу… пошто се у Србији све према евру рачуна.

До када ће динар падати – непознаница је. За сада је само сигурно да му ништа не иде у прилог. Одлив девиза из земље је велики. За првих пет месеци из Србије је изашло 200 милиона евра инвестиција више него што је у земљу ушло. Ишчекивање будуће економске политике владе, такође, по мишљењу економиста, обара вредност домаћој валути, док би на стабилизацију могли да утичу јасни потези у правцу сређивања стања у јавним финансијама.

Никола Фабрис, професор Економског факултета у Београду истиче да финансијска тржишта и девизни курс као њихов саставни елемент, реагују на сваку гласину, најаве промене политике и висок степен неизвесности. Сигнал који би власт требало да пошаље, а који би утицао на стабилизацију тржишта, јесте, по његовом мишљењу, вођење кредибилне економске политике.

 ПО ПОДНЕ ДРУГАЧИЈЕ

 – ГРАЂАНИ не треба да се чуде када курс у мењачницама, после 15 часова, мало промени вредност у односу на пре подне – објашњава Брујић.

– У том периоду и пословне банке са којима мењачи сарађују прилагођавају свој курс променама на тржишту и зарачунавају другачију вредност. Тако после 15 часова, када евро расте, благо расте и курс у мењачницама.

– Сигнал би требало да буде да ће влада у релативно кратком року посегнути за озбиљним структурним реформама, које би требало да доведу до заустављања тенденције пребрзог раста јавног дуга и смањења нивоа буџетског дефицита – каже Фабрис. – У том погледу, свакако важан елемент би био закључење аранжмана са ММФ, као гарантом структурних реформи и, наравно, да постоји чврста гаранција да неће бити озбиљних промена у домену монетарне политике. Да неће бити додатне емисије новца у наредном периоду и да ће се задржати постојећи курс монетарне политике.

У мењачницама, за сада, нема великих промена. Грађани се понашају “уобичајено”, девизе купују и продају само колико морају.

– Странци излазе из домаћих хартија од вредности и купују евро. Расте тражња за девизама, што обара вредност динара – каже за “Новости” Борислав Брујић, председник Удружења мењача Србије. – Грађани су се већ навикли на ову ситуацију, продаје се и купује до 100, 200 евра. Тешко је предвидети колики ће курс бити у наредном периоду. Претпостављам да то, психолошки, много зависи и од формирања владе.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Jавни дуг је током власти СНС повећан са 15 на 30 милијарди евра, од следеће године стижу велике рате за кредите које држава неће моћи да плати

Jавни дуг је током власти СНС повећан са 15 на 30 милијарди евра, од следеће године стижу велике рате за кредите које држава неће моћи да плати

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић оценио је у саопштењу да је нејасно под којим …

БЕЗ ЦЕНЗУРЕ Србија у кредитима - Слободан Kомазец, Бранко Драгаш и Драган Радовић (видео)

БЕЗ ЦЕНЗУРЕ Србија у кредитима – Слободан Kомазец, Бранко Драгаш и Драган Радовић (видео)

У најновијем издању емисије “Без цензуре” гости су били професор Слободан Kомазец, економиста Бранко Драгаш …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *