динар боли глава

Динар пада до 10 одсто

0
(0)

Грађани се у овој години, како кажу аналитичари и банкари, не могу надати девизном курсу који је важио током највећег дела 2011. године

ГРАЂАНИ се у овој години, како кажу аналитичари и банкари, не могу надати девизном курсу који је важио током највећег дела 2011. године. Процењује се да ће се кретати у распону од 104 до 105 динара. По овом курсу су и привредници сачинили своје пројекције. За нешто слабији динар главни разлог ће бити мање страних улагања, што је бољка већ више година уназад, али се очекује и мање интересовање за државне записе, који су лане компензовали слабији прилив капитала и одржавали домаћу валуту стабилном.

 Иако је пројекција девизног курса најнезахвалнија од свих економских пројекција, сагледавање основних фактора указује на то да, за разлику од прошле године, у којој је динар остао стабилан, уз неколико осцилација, у 2012. постоји већа вероватноћа за извесни пад домаће валуте од пет до 10 одсто – каже Јасна Атанасијевић, директор Одељења за економске анализе Хипо Алпе-Адрија банке. 

ПОД КОНТРОЛОМ – Девизни курс, иако не под директном, јесте под индиректном контролом Народне банке Србије, због његовог утицаја на цене – истиче Јасна Атанасијевић. – Овај утицај се обавља посредством референтне каматне стопе као основног инструмента монетарне политике, тако да остаје непознаница колико ће овај канал бити употребљен за потребе стабилности цена.

– Несташици девиза у Србији, поред традиционалног спољнотрговинског дефицита, доприносиће, највероватније, и раздуживање по основу спољних зајмова предузећа, док ће стране директне инвестиције вероватно бити мање него прошлогодишње.
Неизвесно је, како каже ова аналитичарка, и како ће се кретати приливи страних улагања у државне записе током 2012. године, а који су лане били посебно интензивни.

У 2012. годину улазимо, како кажу аналитичари Рајфајзен банке, под не тако охрабрујућим околностима, као што су још увек нерешена криза државног дуга у еврозони, нови капитални захтеви за банке у Европској унији, редовни парламентарни избори, редуковање програма субвенција привреди…

– Дакле, много је фактора који иду у прилог чињеници да ће курс динара опет бити веома колебљив – кажу у Рајфајзену.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Влада не да већи минималац радницима јер хоће да Србија остане земља јефтине радне снаге

4.4 (9) Послодавци, синдикати и Влада Србије нису се договорили о проценту повећања минималне цене …

Пред Србијом цунами отказа

5 (3) Исплата последњег минималца из буџета у оквиру мера подршке државе мањим приватним предузећима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend