fbpx

Динкић Дачићу: Где су паре за Галенику?

0
(0)

Београд — Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да мора да буде истражено где су нестале државне паре намење „Галеници“ и „Хемофарму“.

Динкић је истакао да је наишао на још проблема финансирања у здравству.

Динкић је у интервјуу „Политици“ рекао да је Галенику упропастило катастрофално руковођење, као и то што јој „Велефарм“ није платио 110 милиона евра за лекове, иако је држава тај новац исплатила.

„То је питање за истражне органе… то мора да се испита“, рекао је министар финансија и привреде, напомињући да је нестало и 50 милиона евра које је држава такође дала за „Хемофарм“. 

Динкић је додао да је потпуно случајно дошао до тих података и да је наишао на још неколико проблема финансирања у здравству. 

Проблем је, објансио је он, што се касни с плаћањем за лекове јер постоји велики мотив да се, када се јавне набавке раде по болницама, подижу цене много више него што је реално. Веледрогеријама се, како каже, исплати да чекају и по 200 дана само да добију набавку. 

За толико су, додао је Динкић, уграђене цене и они због тога могу да чекају и 300 дана. 

„То мора да се спречи. Од пролећа уводимо систем централизованих јавних набавки где ће моћи да се знатно смање трошкови“, рекао је министар финансија и привреде. 

Динкић је додао да је уочена и аномалија да су све апотеке, и државне и приватне, у добром стању, а да је Фонд здравства празан. 

„Схватили смо да су цене по којима апотеке фактуришу Фонду различите, неке су по бруто износу, неке по нето ценама. Фонд здравства губи, а профит се прелива апотекама“, рекао је Динкић.

 

Политика, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кризни штаб: Обавезно ношење маски у затвореном простору (пуни магацини истих па да се не баци)

0 (0) Ношење заштитних маски у затвореном простору биц́е обавезно, један је од закључака седнице …

Одабраним београдским кафићима милиони из буџета

5 (3) Држава је у последњих месец дана преко Фонда за развој одобрила преко 50 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *