понедељак , 21 септембра 2020

Динкић после српских банака уништава српску пољопривреду

0
(0)

Уколико удружења пољопривредника желе баш та газдинства нека дају гаранције да имају новац и ми ћемо расписати тендер, поручује министар финансија

Не видим никакав проблем у томе да представници удружења пољопривредника или било ко други достави гаранције да је спреман да понуди 150 милиона евра за ових 10 предузећа које је влада понудила за стратешко партнерство компанији „Ал Дахри” из Уједињених Арапских Емирата. Стратешких партнера у пољопривреди нашој земљи никад довољно. Овим речима министар финансија и привреде Млађан Динкић одговара на прозивке Асоцијације „Војводина аграр” и „Клуб 100 П плус” да их је понизио тиме што је без тендера најбоље пољопривредно земљиште, уместо домаћим пољопривредницима, понудио шеику Мухамеду из Абу Дабија.

– Ја им се свима заинтересованима извињавам ако су у претходном периоду исказали интересовање баш за ова газдинства. Реч је о предузећима: „Агробачка”, „Јадран”, „7 јули”, „Бачка омољица”, „Серме”, „Тамиш”, „Братство и јединство”, „Војводина”, „Млади борац” и „Драган Марковић”. На челу овог министарства тек сам три месеца и колико знам нико живи није хтео ова газдинства, јер је реч о пропалим приватизацијама. Уколико удружења пољопривредника желе баш њих, нека дају гаранције и ми ћемо расписати тендер. А партнери из Уједињених Арапских Емирата ће инвестирати у нешто друго. У Србији има четири милиона хектара пољопривредног земљишта и довољно простора и за стране и за домаће произвођаче – каже министар Динкић.

Разлог зашто смо предложили потписивање међудржавних споразума је тај што су нам неопходна улагања у пољопривредну инфраструктуру. Да би се то постигло потребна су средства, а наши партнери имају новца, каже Динкић. План је да се изграде модерни системи за наводњавање у читавој Србији, али и логистички центри који би подразумевали изградњу речне и ваздушне луке, односно карго терминала, напомиње.

– Тиме бисмо имали троструки добитак. Били би задовољни и наши партнери и држава и пољопривредни произвођачи. Домаћи пољопривредници имали би сигуран пласман својих производа код купца који је изузетно платежан и који на време измирује своје обавезе. Ако то буду желели, моћи ће и свој кукуруз и пшеницу, на пример, да испоручују и Емираћанима – каже Динкић и додаје да му се чини да су удружења која негодују или недобронамерна или нису добро информисана.

Ако је неко против улагања у пољопривреду нека то јасно каже, поручује Динкић.

– Сматрам да нам је добро дошао сваки динар додатног новца у овој области. Ако су буџетска средства лимитирана, зашто онда не бисмо искористили могућност коју нам пружа страни партнер и остварили синергијски ефекат који би донео добро и њима и нама – каже Динкић и додаје да је држава врло често била предмет оправдане критике зашто је пољопривредно земљиште у државном власништву, јер се на тај начин овај капитал држи умртвљеним. Идеја је, додаје, да се сада он активира.

Споразумом је предвиђено да компанија „Ал Дахра” преузме 66,7 одсто власништва у заједничкој компанији за 100 милиона евра. Осим тога, заједничка компанија би добила у дугорочни закуп још 16.000 хектара државне земље, уз плаћање годишње ренте у износу до 250 евра по хектару. Предвиђене су и додатне инвестиције од најмање 100 милиона евра за набавку савремене опреме, механизације и комплетно покривање свих 25.000 хектара системима за наводњавање. Влада Србије се обавезала да пружи пуну подршку „Ал Дахри” за преузимање једне луке на Дунаву, која би постала логистички центар за извоз пољопривредних производа из Србије.

Споразумом је предвиђен и заједнички програм инвестиција у модерне системе за наводњавање, чиме би било покривено милион хектара обрадивог земљишта у Србији (данас се наводњава свега око 100.000 хектара). Очекује се да би укупна вредност инвестиција у чишћење постојећих канала за наводњавање и изградњу нове мреже могла да достигне вредност до 1,25 милијарди евра, од чега би око 300 милиона евра било уложено у првој фази заједничког пројекта. Финансијска средства за модернизацију постојеће и изградњу нове каналске мреже обезбедили би Уједињени Арапски Емирати, а Србија би их отплатила кроз вишегодишње гарантоване испоруке различитих пољопривредних производа (пшенице, кукуруза, детелине луцерке, меса, млечних производа, полупроизвода и готових производа прехрамбене индустрије). Ови пољопривредни производи би се из Србије извозили преко компаније „Ал Дахра” на тржиште Уједињених Арапских Емирата, али и на трећа тржишта.

Асоцијација „Војводина аграр” и Удружење пољопривредника „Клуб 100 П плус” саопштили су, међутим, да им не смета долазак инвеститора из Уједињених Арапских Емирата, али да желе равноправан положај приликом закупа државног пољопривредног земљишта.

 – Ми само хоћемо приступ пољопривредном земљишту под истим условима као највећа агроиндустријска корпорација из „Абу Дабија”, која успешно ради на свим континентима, укључујући и земље ЕУ – наводи се у њиховом допису у коме су министарству сугерисали да распише тендер.

Оценили су и и то да је цена од 250 евра по хектару за годишњи закуп земљишта ниска, јер су то најбоља земљишта која Србија има, велике парцеле.

– Ми до таквог земљишта не можемо да дођемо, јер не спроводите Закон о пољопривредном земљишту, а за такво земљиште плаћамо

закуп и преко 500 евра, јер наш посао и живот зависе од земље – закључују пољопривредници у допису.

 

Политика

опрема: Србија Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РОДИТЕЉИ И ДАЉЕ ТРАЖЕ НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Поднето најмање 107 пријава, рок за предају захтева суду 3. новембар

5 (2) РОДИТЕЉИ који сумњају да су им бебе по рођењу нестале из породилишта имају …

П. Васиљевић: Шта нам казује Гренелова изјава о Трампу и Косову

4.7 (6) Гренелова порука да је Трамп свестан погрешне косовске политике у последњих 20 година, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *