fbpx

ДИНКИЋЕВО ЛУДИЛО У НАСТАВЦИМА! За шест страних компанија 23 милиона евра подстицаја

0
(0)

Министарство привреде доставило је Данасу податке о инвестицијама које ће држава подржати, а који дан после седнице Савета за економски развој, где је о томе одлучивано, из техничких разлога нису били доступни.

Према тој информацији, држава ће из буџета, по критеријуму броја радних места или вредности инвестиције, са око 22,9 милиона евра подржати укупно шест страних компанија чија укупна улагања достижу више од 82,6 милиона евра.

Највећа по обиму инвестиција реализоваће се у Крушевцу, где је аустријски Кромберг планирао изградњу фабрике кабловских инсталација за аутомобилску индустрију, у коју ће уложити око 26 милиона евра, а у наредних неколико година очекује се да ће запослити 2.500 нових радника. Слични су и планови немачког Леонија, који поред постојећих погона у Прокупљу и Дољевцу, планира да у Нишу отвори погон за израду ауто-каблова, у који ће уложити 22 милиона евра а посао ће добити 2.200 радника.

Нешто мања је инвестиција породичне компаније Прети груп из Бангладеша, која ће у Сомбору уложити 14,4 милиона евра у изградњу и опремање погона за израду плетене трикотаже и џемпера, а на посао у наредних неколико година може да рачуна око 1.100 радника. У Београду предузеће из система британске Ендава групе планира да инвестира у проширење капацитета за развој софтвера. План предвиђа улагање од 4,4 милиона евра у опрему, простор и запошљавање 324 нова радника на неодређено време у наредних неколико година. Италијанска компанија Аунде, која у Јагодини већ има фабрику пресвлака за ауто-седишта, прошириће капацитете и у околини тог града изградити нове погоне вредне 3,4 милиона евра где ће посао у наредних неколико година наћи 379 радника.

Једини браунфилд програм реализује се у Пећинцима, где је туниска фирма Цофицаб, која се бави производњом жица и каблова за аутомобилску индустрију, већ купила локацију Роломатика и почела са радом а сада запошљава 69 радника. Планирају да уложе још 12,4 милиона евра и у наредних неколико година запосле још 111 нових радника.

Данас.рс

Фото: ФоНет Слободан Миљевић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Триван најавио субвенције за куповину електричних и хибридних аутомобила

5 (1) Министар заштите животне средине Горан Триван најавио је да ће за неколико дана …

Осим саркома мале карлице Вучић болује и од тешког лудила: Уместо лудачке кошуље, лече га јавним наступима

4.7 (45) Александар Вучић је тешко оболео. Снашле су га све могуће муке. Проблем је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *