ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ! Мађарска да престане да се меша у унутрашње ствари Србије а мађарски министар Сијарто да се извини грађанима Србије

ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ! Мађарска да престане да се меша у унутрашње ствари Србије а мађарски министар Сијарто да се извини грађанима Србије

Панчево – Шеф дипломатије Петер Сјарто на митингу у Панчеву позвао грађане да гласају за СНС јер је „Вучић од Србије направио земљу за поштовање“.

Утицајем на грађане Србије да 24. априла гласају за владајућу Српску напредну странку и Савез војвођанских Мађара, министар спољних послова Мађарске Петер Сјарто направио је својеврстан дипломатски скандал, сматрају саговорници „Вести“.

Сјарто је дошао на митинг напредњака у Панчеву, одакле је обраћајући се на српском језику, поручио:

„Да сам Мађар који живи у Србији, гласао бих за Савез војвођанских Мађара, а да сам Србин, онда за Српску напредну странку.“

А кад би Дачић у Загребу…

Милован Божиновић је упитан шта би се десило да је српски шеф дипломатије Ивица Дачић отишао са агитујућом поруком на предизборне скупове у на пример, Загреб или Сарајево, одговорио:

„Не могу ни да замислим размере које би такав скандал произвео“, одговара наш саговорник.

Наступ мађарског министра је, према оцени бившег српског амбасадора у Немачкој и Аустрији Милована Божиновића, апсолутно противан правилима о раду дипломатије и добрим обичајима.

„Противан је Бечкој конвенцији која је експлицитна у неутралности страног фактора, а с друге стране, и неуљудан и за моралну осуду „, објаснио је Божиновић за „Вести“.

Он је додао да би српско Министарство спољних послова требало да уложи протест Мађарској. Уместо овог скандалозног потеза, како сматра Божиновић, мађарски владајући ФИДЕС могао је да пошаље високог партијског функционера на конгрес напредњака у Београду, с којег би онда могао да истакне пријатељство две партије и каже да је СНС добар за Србију.

У затвор због добацивања

Скуп СНС-а у Панчеву обележио је и повик једног грађанина упућен Вучићу: „Народ ти је гладан.“ На приче да је због тога ухапшен, премијер је одговорио да је „уверен да се ништа није догодило том човеку“. Шеф полиције Небојша Стефановић објаснио је да је „та особа само легитимисана ради утврђивања идентитета“, а да га је страначко обезбеђење „само заштитило да му се нешто не деси од оних који су учествовали на скупу, а којима се то не свиђа“

Изјава члана мађарске владе је, према речима амбасадора у пензији Јована Илића, крајње неуобичајена у дипломатији.

„Питање је и како је високи гост дошао на страначки митинг у Србији, да ли на позив Владе или Министарства спољних послова“, указује овај дипломата на важну непознаницу примећујући да се не зна да ли је та посета договарана и усаглашавана на државном нивоу.

Неуобичајено је, тумачи он, да државни функционер неке земље навија и подржава макар и сопствену мањинску заједницу, а камоли политичку опцију државе у коју је дошао.

„Србија је оптуживала Немачку и САД да се мешају у наше активности, а онда су Мађари усред Србије изричити у томе“, подсећа Илић.

Д. Декић, Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Док Србија очекује Авганистанце – Орбан: Нема шансе, нека их приме они који су…

Док Србија очекује Авганистанце – Орбан: Нема шансе, нека их приме они који су…

Мађарска неће дозволити неограничен приступ мигрантима из Авганистана, рекао је данас званичник министарства иностраних послова. …

Сукоб на граници Србије са Мађарском: Мигранти циглама гађали мађарске полицајце

Сукоб на граници Србије са Мађарском: Мигранти циглама гађали мађарске полицајце

Група од око 20 миграната гађала је мађарске полицајце циглама са српске стране границе између …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *