Дивљи објекат на Панчићевом врху није срушен, спрема се за нову сезону
фото: Н1

Дивљи објекат на Панчићевом врху није срушен, спрема се за нову сезону

Нелегално саграђена кафана на Панчићевом врху неће бити срушена већ ће по свој прилици бити спремна за предстојећу зимску сезону, пишу “Вечерње новости”. Мајстори су ових дана завршили и избетонирали терасу, чиме су само “зацементирали” сопствену одлуку да од рушења неће бити ништа. Надлежни их, како наводи лист, ни овог пута нису зауставили.

Објекат је и даље далеко од оног за шта постоји дозвола, а то је привремени ски-бифе од 150 квадрата. Власници локала на врху једне од најлепших планина у Србији, објекат су „тапацирали“ дрветом, не би ли личио на брвнару, али темељи су дубоко укопани, а кафана је саграђена од сипорекса и бетона.

„Више од три године држава се натеже са инвеститорком Снежаном Митковић око спорног здања. Решења за рушење нису много помогла, јер су се у једном моменту тадашња министарка грађевине Зорана Михајловић и њен колега из МУП Небојша Стефановић, спорили око тога да ли ће инспекција добити асистенцију током рушења или не“, подсетиле су „Новости“.

Рушење никада, међутим, званично није обављено, осим што је инвеститорка почела сама да руши, тачније да прекраја објекат. Kад је „скраћен“ за други спрат и поткровље, самоиницијативно рушење је стало.

У Министарству грађевине „Новости“ нису могле да добију одговор због чега објекат није срушен и да ли је то порука државе да нелегални објекти могу најнормалније да се граде. Уз то, на Kопаонику није спорна само кафана на врху Панчића, већ и неких тридесетак објеката, подигнутих тик уз стазу, јер превазилазе габарите малих и монтажних „ски-бифеа“, за које постоје дозволе.

Председник Грађевинске коморе Горан Родић не верује да је држава немоћна да изађе на крај са нелегалним градитељима.

„Наравно да држава има моћ да реши тај проблем, али изгледа да једноставно неће“, рекао је Родић и додао да неко има привилегију да гради у строго заштићеној зони, а то су приватни инвеститори.

Дивље грађен објекат не би смео ни да постоји, а камоли да се размишља да ли ће добити и струју. Не сме да се ради без папира. То угрожава безбедност у читавој околини. Kад се дивље гради, не води се рачуна о гасним инсталацијама и сличним стварима. То мора да се санкционише. Не би смео ни да почне радове, а не да их доведе до краја.

Стручњацима који се баве грађевином није јасно на који начин ће овај локал моћи да ради, тачније ко ће им дати струју и воду. Да ли ће „легално“ да је уведу или ће, пак, користити агрегат, као и током лета 2018, док је „чекао“ рушење.

Управо због нелегалног давања струје приликом изградње овог објекта генерални директор „Скијалишта Србије“ Дејан Ћика добио је кривичну пријаву Министарства грађевинарства. За злоупотребу службеног положаја пријаву је добио и контроверзни бивши председник општине Брус Милутин Јеличић Јутка, навеле су „Новости“.

Бета, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Док Србија нестаје у демографском мраку Вучићева министарка Чомић промовише истополне заједнице

Док Србија нестаје у демографском мраку Вучићева министарка Чомић промовише истополне заједнице

Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, и поп певачица Сара …

Па нећемо да вас зовемо полиција, зваћемо вас пандурација, керови, керећа бригада, керовођа, етц...

Па нећемо да вас зовемо полиција, зваћемо вас пандурација, керови, керећа бригада, керовођа, етц…

Новчаном казном од 150.000 динара до 1.500.000 динара казниће се правно лице ако употребљава појам …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *