fbpx
понедељак , 17 фебруара 2020

Дизел и бензин поново поскупљују

0
(0)

НИС у уторак повећао цене у великопродаји због прилика на глобалном светском тржишту нафтних деривата, односно кризе у Персијском заливу и раста цене сирове нафте на берзама

ГОРИВО у Србији опет поскупљује. НИС је у уторак подигла велепродајне цене моторног горива, и то евродизела за два динара по литру, дизела „Д2“ за 1,45 динара, као и цену бензина „БМБ 95“ за 2,15 динара по литру.Цена „европремијума БМБ 95“ није мењана. Поскупео је и течни нафтни гас ТНГ за динар.

У НИС кажу да је повећање цена моторног горива условљено приликама на глобалном светском тржишту нафтних деривата, односно кризом у Персијском заливу и растом цене сирове нафте на светским берзама. Ипак, на поскупљење је утицала и ситуација на домаћем тржишту проузрокована слабљењем динара у односу на долар, као и чињеницом да Дунав на неким местима још није у потпуности проходан због леда. Зато се деривати, уместо реком, као најјефтинијим видом транспорта, допремају знатно скупље – железницом и ауто-цистернама.

БЕЗ ПАУЗА Претходно усклађивање цена у велепродаји НИС је имао 22. фебруара за 2,5 до 4,0 динара „због последица екстремних климатских услова који су задесили Србију у последњих месец дана“. Већ у среду ће се, бар на већини приватних бензинских станица, исписивати нови ценовници.

 – Немамо простора за маневар, па ће цене морати да иду нагоре – потврђује Бора Татић, заменик председника Удружења приватних бензинских станица Србије. – Овако стање неће моћи још дуго да потраје. Надамо се да ће држава наћи начина да спречи понашање НИС које све више личи на монополско.

Татић тврди да НИС на неким својим малопродајним објектима продаје јефтиније гориво, него што другима даје кроз велепродајну мрежу. Нуде се, каже Татић и огромни попусти на одложено плаћање великим купцима.

– Уколико НИС не буде имао више слуха за нас мале, прети затварање великог броја приватних бензинских пумпи и много људи ће остати без посла – каже Татић.

У уторак ниједна од пет највећих компанија које снабдевају тржиште Србије није мењала ценовнике али, како „Новости“ сазнају, повећање цене је само питање дана и количине залиха.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пад производње у Србији од 0,7 одсто у 2019.

5 (1) Укупна индустријска производња у Србији у прва три квартала 2019. била је мања …

Скупштина усвојила поскупљење претплате за РТС и увела пензије по „швајцарском моделу“

3.8 (13) Скупштина Србије усвојила је повећање претплате за јавни медијски сервис за 35 динара. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *