Економија

Дневно се угаси 10 радњи

За последње три године број запослених код предузетника смањен за око 168.000. Проблеме малим привредницима праве општине увођењем бројних намета

ПРЕДУЗЕТНИКА, занатлија и њихових запослених у Србији је из године у годину све мање. До кризе овај сектор је “хранио” 571.019 људи, а данас, три године касније, запошљава их 168.000 мање. Само последња година међу предузетницима је поделила близу 40.00 отказа, а број радњи смањила за 3.661. Сваки дан је у просеку качио десет “катанаца”.

Гледано кроз проценте, од посла је током 2011. одустало највише предузетника у Нишу. Број њихових запослених је за годину дана смањен за петину и сада их је 20.875. У Суботици је 17 одсто мање радника, а у Сремској Митровици 16 одсто. У Београду је без посла остало око 12.000 предузетника и њихових радника.

У Заједници предузетника Привредне коморе Србије као велике проблеме истичу нагомилана дуговања, више од две милијарде динара, на име незимирених пореза и доприноса.

У ПЛУСУ ПОДАЦИ Привредне коморе Србије показују да је током 2011. запосленост у предузетничком сектору у Србији порасла само у два града. У Лесковцу је у овој области 7,6 одсто, односно око 1.300 радника, више. У Крушевцу је забележен раст од 9,7 одсто, односно око 800 радника.

 Али и парафисклане намете, које локалне самоуправе саме прописују. Стручњаци напомињу да одговор треба тражити и у непредвидивости оптерећења које предузетник треба да плати.

– Када се упореди износ пореза и давања предузећа у Немачкој са ситуацијом у Србији, стиче се утисак да су овде услови за предузетнике повољнији – каже економиста Дејан Тадић. – Поставља се питање где је онда проблем.

Данас се наплата комуналне таксе, уз коју иде и такса за рекламу и заузимање јавне површине, одређује у зависности од шифре делатности као и од локације у којој послује то предузеће. Као и све у Србији тако је и ово злоупотребљено од већине општина, јер им је остављено да саме креирају ове намете.

Прецизни процентуални износ ових намета од свега зависи. Можда управо овде лежи један од проблема, јер предузетник не зна колики ће за њега бити намет и да ли ће бити промењен у зависности од карактера општинске власти.

 Тадић напомиње и разлике у обрачуну пореза на лични доходак. Колико ће платити запослени у Немачкој зависи којој од шест пореских класа припада. Да ли је у браку, да ли партнер ради, да ли има деце и колико људи издржава. У Србији порез на доходак грађана износи 12 одсто.

 

Новости


Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!