fbpx
Насловна / Србија / Чавошки: Тадићев трећи избор је неуставан

Чавошки: Тадићев трећи избор је неуставан

Академик Коста Чавошки оценио је данас да је одлука доскорашњег председника Бориса Тадића да поднесе оставку зарад одржавања превремених председничких избора „тешка злоупотреба института оставке“ која за последицу може имати далекосежно нарушавање уставног поретка.

На конференцији за новинаре покрета „Двери“, Чавошки је рекао да председник правно и политички исправну оставку може поднети само због озбиљно нарушеног здравља или због осећаја кривице за почињене грешке и промашаје у политици.

„Да је Тадић поднео оставку због осећања кривице и одговорности због очигледних неуспеха у политици коју је водио, то би у јавности било примљено као високо моралан чин, другима за пример и углед. Он је, међутим, поднео оставку у последњи могући час да би самом себи као кандидту наместио најповољнији тренутак за учешће на председничким изборима“, рекао је Чавошки.

Чавошки је рекао да је намерно остављено да мандат парламента траје четири године а председника пет, да се не би дошло у ситуацију интеррегнума, односно стања у којем је кључним државним органима истекао мандат а нови још нису изабрани.

„Коначно, Тадићева намера да на превременим председничким изборима добије и трећи председнички мандат у очигледној је супротности са важећим Уставом, чијим је чланом 116, ставом 3, изричито утврђено да ‘нико не може више од два пута да буде биран за председника Републике'“, рекао је Чавошки.

 Он је додао да је члан Уставног закона на који се Тадић позива приликом треће кандидатуре противуставан јер није усвојен на прописан начин, односно одлуком двотрећинске већине посланика и већине бирача на референдуму.

 „Приликом доношења Уставног закона никаквог референдума није било, што значи да је он акт ниже правне снаге од Устава, те да се њима није могла суспендовати и променити ни једна одредба важећег Устава“, рекао је Чавошки.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Горан Марковић: Апсолутна побуна је једино решење за политичку ситуацију у земљи

4.8 (23) Редитељ и професор на Факултету драмских уметности Горан Марковић сматра да се власт …

За српског магарца више нема ЕУ шаргарепе, од скоро га хране шиптарским парадајзом

1 (2) Шаргарепа у облику чланства у ЕУ више није реална. Још мање је реална …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *