fbpx

Чавошки: Тадићев трећи избор је неуставан

0
(0)

Академик Коста Чавошки оценио је данас да је одлука доскорашњег председника Бориса Тадића да поднесе оставку зарад одржавања превремених председничких избора „тешка злоупотреба института оставке“ која за последицу може имати далекосежно нарушавање уставног поретка.

На конференцији за новинаре покрета „Двери“, Чавошки је рекао да председник правно и политички исправну оставку може поднети само због озбиљно нарушеног здравља или због осећаја кривице за почињене грешке и промашаје у политици.

„Да је Тадић поднео оставку због осећања кривице и одговорности због очигледних неуспеха у политици коју је водио, то би у јавности било примљено као високо моралан чин, другима за пример и углед. Он је, међутим, поднео оставку у последњи могући час да би самом себи као кандидту наместио најповољнији тренутак за учешће на председничким изборима“, рекао је Чавошки.

Чавошки је рекао да је намерно остављено да мандат парламента траје четири године а председника пет, да се не би дошло у ситуацију интеррегнума, односно стања у којем је кључним државним органима истекао мандат а нови још нису изабрани.

„Коначно, Тадићева намера да на превременим председничким изборима добије и трећи председнички мандат у очигледној је супротности са важећим Уставом, чијим је чланом 116, ставом 3, изричито утврђено да ‘нико не може више од два пута да буде биран за председника Републике'“, рекао је Чавошки.

 Он је додао да је члан Уставног закона на који се Тадић позива приликом треће кандидатуре противуставан јер није усвојен на прописан начин, односно одлуком двотрећинске већине посланика и већине бирача на референдуму.

 „Приликом доношења Уставног закона никаквог референдума није било, што значи да је он акт ниже правне снаге од Устава, те да се њима није могла суспендовати и променити ни једна одредба важећег Устава“, рекао је Чавошки.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опет си се кукавице сакрио иза старца а да малим прстом мрднуо ниси да помогнеш Србе у Црној Гори!

5 (4) Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са патријархом српским господином Иринејем. Последњи …

Скупо задуживање Србије

5 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишту још две милијарде евра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *