fbpx

Добри ти биланси у ЕПС-у па си се опет довукао у Колубару да им купујеш машине за 250 милиона евра. Благо њима …

0
(0)

Повећање плата и пензија биће значајније него до сада, у ствари највеће до сада, најавио је данас премијер Александар Вуцић, и поручио да ће идуће године бити још веће. „Из нашег угла велико, из угла народа никад довољно, али највеће до сада”, поручио је. Он је рекао да је у марту просечна плата у Србији била 391 евро, а да пре краја године треба да буде 430 до 440 евра.

Одговарајући на питање новинара о суфициту у буџету и могућностима за повећање плата и пензија у вези с тим, премијер је рекао да ће то бити више него до сада. За то постоје бројни разлози, пре свега то што смо штедели, зарадили, што су људи били стрпљиви и трпељиви, а бројке о суфициту то недвосмислено потврдују.

Ти су подаци бољи него они које је претходни пут саопштио, а тај је новац уштеђен и народ ће, поручио је, од тога полако почети да има користи. Наравно, приметио је, добијаће само оно што је зарадио, јер ништа не може да падне с неба. (Танјуг)

Струја неће поскупети

Премијер и изабрани председник Србије изјавио је да неће бити повећања цене електричне енергије и да се о томе уопште није ни разговарало. Вучић је одговарајући на питања новинара након обиласка рударског басена Колубара казао да јесте истакао потребу повећања производња електричне енергије и да је то задатак пред ЕПС-ом али и подвукао да није било разговора о неком повећању цене струје.

У том смислу Вучић је додао да има ствари које нису добре у раду ЕПС-а али и подвукао да то јавно предузеће има 440 милиона евра на рачуну, или 55 милијарди динара. Он је упитао да ли неко памти да је ЕПС икада имао толико новца и додао да и Петрохемија има 60 милиона евра на рачуну што је довољно за стабилност и у случају да наиђу нека „тешка времена”, односно велики скокови цена енергената. (Танјуг)

Нема трајног умањења пензија за превремени одлазак

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да неће бити трајног умањења пензија за оне који немају бенефицирани радни стаж, а у пензију оду пре 65 године. Он је приликом обиласка Рударског басена „Колубара” у Медошевцу казао да ће та умањења пензија бити само до 65 године живота, а разлику ће покрити влада. „То ће нас коштати 220 милиона”, рекао је Вучић. (Танјуг)

Највеће улагање у Колубару ове године, 250 милиона евра

(Фото Танјуг/Д. Гол)

Ове године 250 милиона евра биће уложено у Колубару и то ће бити највећа инвестиција у Србији, изјавио је данас премијер Александар Вучић, након обиласка поља Д у Колубари. Премијер је обишао данас Рударски басен Колубара, Поље Д у Медошевцу, где је разговарао са радницима и пожелео им срећан Празник рада, уз захвалност што су, како је рекао, увек били ту за своју државу.

„Хвала вам, када год је било тешко били сте ту за своју државу”, рекао је Вучић који је у Колубару дошао са министрима енергетике, рада и привреде, Александром Антићем, Александром Вулином и Гораном Кнежевићем, као и вршиоцем дужности директора ЕПС-а Милорадом Грчићем.

Вучић је навео да се данас у Колубари разговарало о томе како да се убрзају процедуре око јавних набавки, али и о регулисању статуса радника који су на привремено-повременим пословима. Премијер и изабрани председник Србије је радницима пренео да се разговара и о заштити на раду, те набавци боље опреме.

Олакшаћемо и јавне набавке у наредних сто дана, што је важно за раднике, а важно је и због замерки које смо имали ЕПС-у и Министарству, јер желимо да се подигне ниво производње струје, али и угља.

„Намера је да производња угља пређе 28 милиона тона, да стигнемо производњу из 2016”, поруцио је премијер. Према његовим речима, да би годишњи раст БДП био 3 одсто, у наредна три квартала мора бити 3,7 процента.

Он је пренео да је са синдикатом било речи и о томе да радници на привремено повременим пословима добију стални радни однос. Добро је, каже, што је незапосленост пала на 13 процаната, а циљ је да за две године падне и испод 10 одсто, односно испод просека земаља ЕУ.

Он је подсетио да је са радницима био и када је уклањана вода са копа Тамнава и данас, на празник, и да води рачуна о њиховим интересима и портребама, у складу са могућностима.

Размишља се, на пример, о даљем повећању миноималне цене рада, која је, подсетио је, са 121 повећана на 130 динара по сату рада, а намера је да се још повећа, али мора да се разговара и са послодавцима, на Социјално-економском савету. (Танјуг)

Одговор Француској је моја одлука

Премијер Александар Вучић одбацио је критике због свих мера које је влада наложила после неизручења Рамуша Харадинаја Србији, и подсетио да је уочи избора рекао да ће водити политику суверене, слободне и независне земље.

„Нисам рекао да ћу да будем председник вазалне државе, нити колоније”, рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара поводом примедби због налога да се, поред осталог, обуставе службена путовања у Француску на три месеца.

Учинио је то да заштити достојанство грађана и државе, а ни то, као ни уручење протестне ноте, није ништа страшно. Дипломатски односи нису прекинути, а Француска би то учинила избог много мањег разлога, приметио је. Верује, међутим, да би био много дугачак ред, „до Дрине”, када би стали сви они који су спремни „другима да служе”, да кажу да су „увек други у праву”…

„Јасно је да је француски суд донео политичку одлуку и све након тога, и позивање амбасадора да се врати у Србију и обустава службених путовања у наредна три месеца у ту земљу, моје су одлуке”, рекао је. Приметио је да због тих одлука не треба оптуживати владу, али је изразио и уверење да ће народ разумети засто је тако поступио.

„Немамо никакву одлуку о томе, треба кривити мене не владу, моја је одлука и за повлачење амбасадора и за протестну ноту и сигуран сам да ће се људи сагласити”, рекао је Вучић додајући да је и одлука о обустави путовања његова. (Танјуг)

 Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милорад Грчић оштетио Колубару за 42.123.842,89 динара!

5 (15) Милораде Грчићу ,,СИЛНИ“ реци ЈАВНО НАРОДУ И ЗАПОСЛЕНИМА У ЕПС-у, зашто Kрнетићу кога …

Како је синоћ изведен хакерски напад какав Америка не памти (видео)

5 (11) На Твитер налозима најмоћнијих и најбогатијих људи Америке осванула је чудна порука: неко …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *