Добровољни војни рок продужен на шест месеци

0
(0)

Од децембра ове године добровољни војни рок ће, уместо три, трајати шест месеци, а у децембру на служење војног рока биће упућено 550 војника. Из министарства одбране најављују да ће почетком новембра запослити 300 професионалних војника, а наредне године још 1.500, и то из редова оних који су добровољно одслужили војни рок.

Бојан Пешић и Славиша Ристић одлучили су се за Специјалну бригаду. Прошли су строгу селекцију, здравствени преглед, психолошко тестирање и били су међу најбољима током обуке.

„На почетку сам прошао лидерски курс који траје два месеца и подофицирски курс који траје још пет месеци. Мора да постоји љубав према овом позиву, без тога не може. Вероватно да бих био задовољнији да је плата већа али може да се функционише и са овом платом“, каже водник Славиша Ристић.

„Да кажем да је мало тешко зато што смо одвојени од породице. Даље, постоје каријерна усавршавања уз обуку која тече у континуитету и која је интензивна и интересантна, постоје разни видови и облици усавршавања и то је оно што нас младе воднике вуче даље да напредујемо“, истиче водник Бојан Пешић.

На служењу војног рока тренутно је више од 400 војника. Већина оних који се пријаве за добровољно служење војног рока желе да се након тога запосле као професионални војници. Међу њима је 15 одсто жена.

„Важно је напоменути да је избор већ направљен. То смо урадили од претходних генерација момака и девојака који су се пријавили на добробољно служење војног рока, на основу препоруке командира, контактирали смо их и непосредни пријем би требало да почне“, каже Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране.

Војни рок од шест месеци чине три месеца основне и специјалистичке обуке, а потом ће војници служити у јединицама где ће преузети и део дужности професионалних војника.

„Професионални војници ће се сада више бавити увежбавањем стечених знања, вештина, обуком и на тај начин шестомесечним служењем војног рока унапредићемо оперативне и функционлане способности Војске Србије“, поручује Кривокапић.

Просечна плата професионалних војника је око 30.000 динара без накнаде за дежурство. Војници на добровољном служењу у прва три месеца добијаће 10.000 динара а сваки следећи месец по 5.000 динара више.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић криминалцима и партијским ескадронима замењује војно-полицијске јединице Kоманданти јединица “стажирају” у затворима

5 (11) „Благовремененом“ реакцијом Војске Србије мигранти у камповима за избеглице у реону Шида „стављени …

Аустрија на границама распоређује војску

4.8 (5) Припадници резервног састава аустријске војске од сутра после подне први пут у историји …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *