Насловна / Србија / Република Српска / Додик: Гориво је у Српској 9% јефтиније него у ФБиХ, 29% него у Србији и 36% него у Хрватској

Додик: Гориво је у Српској 9% јефтиније него у ФБиХ, 29% него у Србији и 36% него у Хрватској

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска оспоравала план одбране БиХ, а одједном га је потписао српски члан Председништва БиХ Младен Иванић.

„То смо шест година оспоравали док је члан Председништва БиХ био Небојша Радмановић. Одједном Иванић је потписао и скрива се оптужбама према другима. То је било важније него ова прича о имовини која се гура”, рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да га је Иванић потписао без консултација са Републиком Српском.

“Већ смо причали о војној вежби која се покушава наметнути на Мањачи, а у којој учествују људи из његовог кабинета. Он се прави невешт зато што наводно није учествовао, а имамо податке да његови саветници о томе разговарају. Република Српска је рекла да нам та вежба не треба и да је одлука Народне скупштине војна неутралност, што не подразумева да нема сарадње са НАТО-ом о неким заједничким активностима”, рекао је Додик.

Он тврди да српски представници на нивоу БиХ не поштују став Народне скупштине и да када причају са странцима кажу да нису гласали за одлуку.

“Овде је специфична и велика игра. Ових дана ће објавити истраживање јавног мњења у којем ће рећи да СДС и њихови појединачни кандидати имају предност над кандидатима СНСД-а чисто из намере да одрже њихову пажњу. Истраживање које је урадила опозиција говори да на укупно гласачко тело имам 41 одсто подршке, а Иванић 30 одсто, док Жељка Цвијановић још у време док није кандидована има 34 одсто подршке, а Вукота Говедарица 29 одсто”, рекао је Додик, који је председник СНСД-а.

Он је навео да СНСД има 33 одсто, а СДС 17 одсто подршке, док би 49 одсто оних који би изашли на изборе гласало за СНСД, а 24 одсто за СДС.

Нагласио је да странци путем британског присуства са специјалистичким службама моделирају изборе.

“Замислите цинизма када говоре да се одрже фер и поштени избори са британским војницима. Неки људи на челу са Иванићем су давно пре прихватили да раде за оно што јесте интерес странаца и БиХ. Могли сте да чујете Мирка Шаровића како у Народној скупштини говори о томе да му нико из Српске неће говорити шта ће радити на нивоу БиХ, што је битна промена концепције Устава БиХ да је БиХ састављена од два ентитета и три народа и да у свакој одлуци морају бити видљиви ентитети”, рекао је Додик.

Он је навео да због тога Српска није могла да искористи све бенефите у развојном периоду.

“И без тога Република Српска данас инвестира путем директних помоћи Владе која се даје општинама око 100 милиона КМ, путем Дирекције за путеве 170 милиона КМ, у ауто-путеве улажемо више од 500 милиона КМ, изградњу Клиничког центра у Бањалуци 200 милиона КМ, болнице у Источном Сарајеву 56 милиона КМ и расписаћемо тендер за изградњу болнице у Добоју, чија би градња требало да буде у идућој години завршена и поносни смо на оно што смо учинили за разлику од оних у заједничким институцијама”, закључио је Додик.

Он је нагласио да посланици владајуће структуре у Народној скупштини Српске неће прихватити извјештај Анкетног одбора (Народне скупштине).

“Анкетни одбор изабран је са намером да покаже колико су они (опозиција) недостојни било ког државног задатка. Они су у то унели политику, себе и своје фрустрације. Према ономе шта су они саслушали на Анкетном одбору не би се могло рећи да се може извести било која квалификација страдања Давида Драгичевића, а по ономе кога нису саслушали изнели су квалификацију”, сматра Додик.

Према његовим речима, дошло је до злоупотребе и помодарства које иде за тим да покаже фрустрације неколицине из опозиције који су имали прилику да буду објективни, а отишли су у потпуни субјективизам, желећи да још више проблематизују то питање.

“Саслушали су све присутне представнике Министарства унутрашњих послова, Тужилаштва, неовлаштено су проширивали Анкетни одбор, на шта немају право, јер га бира Народна скупштина, а не (лидер ПДП-а Бранислав) Бореновић и његови пајташи”, додао је Додик.

Он је оцијенио да је постојала видљива злоупотреба кроз све што су чинили и да ће зато извештај бити одбијен са квалификацијом да људи који су га радили нису радили задатак који им је држава поставила, нису били објективни, да су били пристрасни и да су своје политичке ставове од раније унели у извештај.

О закључцима Анкетног одбора Народне скупштине о страдању Давида Драгичевића изјасниће се Народна скупштина на седници 19. јуна

„Акцизе нећемо укинути – оне

граде модерне путеве Српске”

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске, Милорад Додик, истакао је да се неће смањивати акцизе да би појефтинило гориво, јер се оне наменски троше за изградњу ауто-путева и модернизацију путева.

“За савремене путеве морамо издвојити новац. Наменски је за ауто-путеве и магистралне путеве уведена акциза и низашта друго, не за општу потрошњу. У модерне путеве морамо улагати, нема земље која је другачије то решила. Кроз акцизе на гориво дајемо допринос изградњи нових путева и они се у Српској граде”, рекао је Додик.

Он је поновио да неће бити смањења цена горива, без обзира ко шта урадио и колико год то било непопуларно, јер то не зависи од Владе и власти.

Додик је новинарима у Бањалуци рекао да поседује рачуне према којима чланови удружења превозника који су организовали блокаду саобраћајница, код дистрибутера имају рабат на цену од пет до десет одсто.

“Када они сипају гориво за свој камион и возило онда имају одобрени рабат за пет до десет одсто, а обични грађани плаћају пуну цену. Против кога су онда они организовали протесте? Против власти која нема никакве одговорности за цену, јер се она формира слободно и највише зависи од кретања светских цијена”, каже Додик.

Он је рекао да ће блокада саобраћајница бити спречена.

Он је поновио да је за девет одсто цијена горива у Српској нижа него у Федерацији БиХ, да је за 29 одсто нижа него у Србији, као и да је за 36 одсто нижа него у Хрватској.

Срна

фото: Пиксбеј

Актуелно

Удар на џеп: Од октобра веће школарине на пет факултета

Београд — На пет факултета у Београду школарине ће бити повећане од наредне академске године, …

Вучић пољопривреднике опет слагао, мораће да објасни зашто

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић позвао је данас председника републике и премијерку …

Један коментар

  1. Акцизе нећемо укинути – оне граде модерне путеве Do SVIH SEOSKIH IMANJA PARTIZANA Српске baby!
    Ista je tamo gulag-slika kao i u maticnom gulagu srpskog naroda baby!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons