Додик: Српска ће замолити Москву и Пекинг да ставе вето на именовање новог високог представника
фото: Председник.ру

Додик: Српска ће замолити Москву и Пекинг да ставе вето на именовање новог високог представника

0
(0)

* „Ако ова земља након 25 година не може да функционише, онда то није до нас, него до оних који хоће такву БиХ“

* „Против сам БиХ коју прави међународни фактор, пре свега заједно Америка и ЕУ на челу са Инцком. Подржавам само ону БиХ која је у складу са Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ. А они то, замислите, називају антидејтонским понашањем Милорада Додика који подржава Дејтон, а највећи његов кршитељ – међународна заједница и високи представници – они су бајни дародавци овде и ми треба да аплаудирамо таквим типовима, са лошим намерама према Српској и српском народу“

* „Неће се десити да ми верификујемо те њихове експерименте у вези са БиХ и оспораваћемо и правосуђе и све што је мимо Устава пренесено на ниво БиХ. Република Српска није спремна да због европског пута жртвује свој капацитет и своје уставне надлежности“

____________________________________________________

СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да је високи представник у БиХ Валентин Инцко „упокојен“ и политички и морално.

Додик сматра да је Инцко „одавно отишао“ из БиХ, те да нови високи представник и није потребан.

„Замолићемо Русију и Кину и друге да у Савету безбедности не потврде именовање новог високог представника, јер ако ова земља након 25 година не може да функционише, онда то није до нас, него до оних који хоће такву БиХ“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је против БиХ коју прави међународни фактор, пре свега Америка и ЕУ заједно на челу са Инцком, те да подржава само ону која је у складу са Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ, што је, сматра, очигледно проблем међународној заједници.

Додик: Српска ће замолити Москву и Пекинг да ставе вето на именовање новог високог представника

„И они то, замислите, називају антидејтонским понашањем Милорада Додика, који подржава Дејтон, а највећи његов кршитељ, међународна заједница и високи представници, они су бајни дародавци овдје и ми треба да аплаудирамо таквим типовима, са лошим намерама према Српској и српском народу“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је истакао да нема ништа ново у томе што Инцко у свом извештају Савету безбедности УН критикује његове изјаве, а не бави се и реторикама неких других функционера.

„Сам извештај говори да он не треба ту да буде и сам је потврдио да је неспособан и упокојен и да не значи ништа, сем што се некада појави пред Саветом безбедности, да би клеветао и омаловажавао институције БиХ, пре свега ентитета“, рекао је Додик.

Он је поновио да Инцко у извештају ништа ново није рекао, те напоменуо да је и Република Српска доставила свој извештај, који треба читати.

„Неће се десити да ми верификујемо те њихове експерименте у вези са БиХ и оспораваћемо и правосуђе и све што је мимо Устава пренесено на ниво БиХ“, навео је Додик.

Он је појаснио да се то чини јер Република Српска није спремна да због европског пута жртвује свој капацитет и своје уставне надлежности.

„Тражимо разговор у вези са ситуацијом у БиХ. Мислим да би онима који се заклињу у БиХ то требало да буде добра прилика да разговарамо, јер не видимо ништа лоше у разговору о томе како видимо БиХ“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да Република Српска види само БиХ која је у складу са Уставом БиХ, те да јој друга не треба.

„То што Инцко назива антидејтонским, па чак и америчка Амбасада ретроградним Дејтоном, то је нешто друго, јер они нису задужени да се баве тиме“, рекао је Додик.

Он каже да га највише иритира када се представљају као да они преносе ставове грађана БиХ. „Ми представљамо грађане, а не они. Имамо право на наше политичке ставове, а одричем било какав легитимитет да амерички или европски амбасадор, а нарочито Инцко, представљају грађане БиХ“, рекао је Додик.

Додик: Српска ће замолити Москву и Пекинг да ставе вето на именовање новог високог представника

Додик сматра да је то још једна њихова подвала, да су као забринути за грађане.

„Ми који смо добили гласове тих грађана смо као неки зли момци који заслужују да стално буду критиковани, па и на највишем месту – у Савету безбедности“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је Инцко упокојен и политички, али и морално гледано, „да је сподоба“ која је успела да упореди Републику Српску са усташким режимом, оним режимом који је само у Јасеновцу побио 500.000 Срба, чије страдање се обележава наредног викенда.

„Такав човек овде не може да има никакав ауторитет и он то мора да зна. То сам говорио на панелу у оквиру заседања УН, а очигледно да га је то погодило, па сада покушава да нешто врати“, рекао је Додик.

Он сматра да је разговор и оно што покреће Народна скупштина Српске најбољи оквир за тако нешто, те је стране у БиХ позвао да разговарају о томе.

„Да се манемо ових странаца у виду ЕУ, Америке, а поготово Британије. Имамо прилику да слушамо британског амбасадора који ће рећи да БиХ треба да иде ка ЕУ, а његова земља је прије три изашла из ЕУ и сада нама препоручује оно што он није хтeо. То говори о лицемерју које овде влада“, рекао је Додик.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ма какав црни Шмит, то је био блеф који је прско као ципела Никите Хрушчева!

Ма какав црни Шмит, то је био блеф који је прско као ципела Никите Хрушчева!

0 (0) Крај маја ове 2021. године био је важан, када је о нама овдашњима …

Путин: Своју судбину сам подредио јачању Русије, учинићу све да такав буде и онај ко ће доћи после мене

Путин: Своју судбину сам подредио јачању Русије, учинићу све да такав буде и онај ко ће доћи после мене

0 (0) * „Ако видим да је нека особа, чак и ако је критична према …

Један коментар

  1. Tako je Mile. Sad je vrijeme da dodje medjunarodni predstavnik ox Grcke ili Rusije. Dosta je bilo Njemaca i Austrijanaca.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend