Јовањица: Од дозвола државе за узгој индустријске конопље до највеће лабораторије марихуане у Европи
фото: МУП Србије

Јовањица: Од дозвола државе за узгој индустријске конопље до највеће лабораторије марихуане у Европи

5
(2)

Једна акција полиције у којој је откривена нелегална производња велике количине марихуане отворила је питање контроле узгоја индустријске конопље, која изгледа исто као и марихуана али нема опојне материје, легална је и њен узгој је могућ уз дозволе надлежних институција. Наиме, како су још тада открили новинари Инсајдера, власник Јовањице имао је дозволу за узгој индустријске конопље али надлежне институције по свему судећи нису контролисале шта се заправо узгаја, нити постоји могућност контроле.

Све је почело у новембру 2019. када је РТВ објавила незваничну информацију о привођењу у Старој Пазови због пронађене плантаже марихуане. Имајући у виду да МУП јавност обавештава и о најмањим заплењеним количинама било које врсте наркотина, било је необично то што МУП дуго није оглашавао у вези са објављеном информацијом.

Седам дана касније, Тужилаштво за организовани криминал за Инсајдер потврђује да донета је наредба о спровођењу истраге против девет особа због сумње да су од јануара до новембра 2019. у стакленицима привредног друштва „Јовањица“ узгајали опојну дрогу канабис.

Истог дана, Инсајдер открива да је власник Јовањице имао дозволу да узгаја индустријску конопљу, и то да би извозио у земље у којима је марихуана у медицинске сврхе дозвољена. Зато још више чуди чињеница да ово газдинство, чије се органско воће и поврће могло купити у бројним радњама широм Србије, није адекватније контролисано.

Kако се наводу у решењу до којег су дошли новинари Инсајдера, дозволу за узгој конопља заправо је добила фирма Супериор из Велике Плане и то да у својој лабораторији селектује и оплемењује семе, док су стакленици Јовањице требало да служе за производњу садница, односно биљке индустријске конопље.

Влада Ђоковић из Министарства пољопривреде рекао је тада да је у вези са контролом шта се узгаја најважнија контрола МУП-а.

„Ми у принципу обзиром на обим посла у том периоду, не вршимо контролу сваке парцеле“, навео је тада за Инсајдер Ђоковић.

На питања Инсајдера одговарали су и представници Царине који су навели да они на граници немају могућност да раде анализу ТХЦ-а како би се утврдило да ли се извози индустријска конопља или канабис већ да они само проверавају да ли је документација исправна. Све ове инфрормације које је објавио Инсајдер неколико дана касније потврђује и МУП.

Kоме из власти је власник Јовањице Предраг Kолувија био пример добре праксе, зашто се десило да се нико у држави не хвали овом полицијском акцијом и како је могуће да се месецима на пољопривредном имању које има дозволу државе за производњу индустријског конопља заправо производи дрога била је тема Инсајдера крајем 2019.

Извор: Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ФУКАРО ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКА! Имате до следећег понедељка 21. Јуна да објавите факсимиле свих 48 споразума којое сте склопили са шиптарским терористима!

ФУКАРО ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКА! Имате до следећег понедељка 21. Јуна да објавите факсимиле свих 48 споразума којое сте склопили са шиптарским терористима!

4.6 (9) Генерални секретар покрета Ослобођење Никола Косовић поново се огласио саопштењем, одговарајући на јучерашње …

Издајничка фукара са шиптарским терористима склопила 48 споразума од којих српска јавност НИЈЕ ВИДЕЛА НИ ЈЕДАН!

Издајничка фукара са шиптарским терористима склопила 48 споразума од којих српска јавност НИЈЕ ВИДЕЛА НИ ЈЕДАН!

4.9 (12) Генерални секретар покрета Ослобођење Никола Косовић реаговао је данас на јучерашње изјаве директора …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend