fbpx

Дојче банка купује Комерцијалну банку

0
(0)

Немачка Дојче банка отпочела је преговоре о куповини удела од 70 одсто у Комерцијалној банци, другој по величини на српском тржишту и највећој банци у домаћем власништву, сазнаје „Блиц“, а највећа немачка банка би у Србију могла да дође већ током лета.

Том куповином, из власништва у домаћој банци изашли би и држава и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), али и поједини мали акционари, тврди добро обавештен извор „Блица“.

Највећи власнички удео у Комерцијалној банци има држава, која држи 42,6 одсто акција, а други велики акционар ЕБРД има 25 одсто. Мањи акционари су фонд „Артио интернешенел“ са 4,8 одсто акција, Југобанка у стечају са 3,7 одсто акција, Европа осигурање у стечају са 2,9 одсто акција…

Како тврди наш извор, куповином ће управљати ЕБРД, а обавиће се после најављене докапитализације. Држава је у те сврхе последњим буџетом предвидела издвајање од 102 милиона евра.

– Држава би, наравно, прво да докапитализује Комерцијалну банку, јер ће тако моћи да постигне бољу цену. Ако све буде ишло по плану, Дојче банка ће на наше тржиште доћи већ на лето. До тада би требало да буде завршена и докапитализација и сви други детаљи – каже наш извор.

Питер Тилс, шеф Дојче банке за централну и источну Европу, каже за „Блиц“ да пажљиво разматрају могућности раста у централној и источној Европи, а то укључује и Србију.

– Српско тржиште је занимљиво, најпре због великог броја немачких компанија које ту послују. У следећем инвестиционом циклусу најављен је и долазак нових фирми из Немачке – наводи Тилс.

Србија је недавно добила статус кандидата за ЕУ, што је такође важан адут, додаје Немања Жугић, директор представништва Дојче банке у Београду.

Највеће банке у свету

– Дојче банка 2.802,71 Немачка
– Мицубиши УФЈ Фајненшел груп 2.741,52 Јапан
– ХСБЦ Холдингс 2.555,58 Велика Британија
– БНП Парибас 2.545,34 Француска
– Јапан Пост Банк 2.542,77 Јапан

– То аутоматски налаже примену најбољих пракса пословања и наставак реформи, што доводи до повољне инвестиционе климе.

Србија се прогурала и на међународном тржишту капитала захваљујући првој обвезници коју је држава издала пре неколико месеци – наводи Жугић.

У економском одељењу наше амбасаде у Немачкој истичу да се више не поставља питање да ли ће нека од немачких банака доћи, него када ће се то десити.

– Код нас већ послује 350 немачких компанија, ускоро ће их бити више, па је логично да их у ширењу пословања прати и немачка банка. Долазак највеће немачке банке би сигурно повећао конкуренцију и наметнуо нова правила у односима банака и клијената. Али најважније је да се повећа кредитна активност према привреди и да им се омогући да лакше и под повољнијим условима дођу до обртних средстава – поручује Александар Ивковац, економски саветник у амбасади.

Дојче банка је основана још 1870. године, а централа се налази у Франкфурту на Мајни.

Портал Релбанкс.цом је крајем прошле године ту банку прогласио за најбољу на свету с имовином вредном 2.802,71 милијарду долара. Запошљава више од 100.000 људи у више од 3.000 експозитура.

С друге стране, према последњим подацима НБС, Комерцијална банка је друга банка по величини на домаћем тржишту, а четврта по оствареном добитку у прошлој години.

Прошле године је у односу на 2010. забележила раст профита од готово 40 одсто. Располаже капиталом од око 45 милијарди динара, док укупна актива износи око 275 милијарди. У тој банци ради више од 3.000 људи.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПРАВО СТАЊЕ СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ: И Вучићеви кредити ће једног дана стићи на наплату! (видео)

4.8 (6) У интервјуу за Правду и Хелм Каст проф. др Милан Беслаћ објашњава право …

Арсић: У периоду април – јун треба очекивати двоцифрен пад БДП Србије

0 (0) Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић оценио је да у периоду април …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *