Данилу Вучићу улазак у Црну Гору био забрањен због веза са нарко мафијом
Вучић Фото: Срђан Стевановић, Старспортфото

Данилу Вучићу улазак у Црну Гору био забрањен због веза са нарко мафијом

Син председника Републике може поново да уђе у суседну нам државу, може да посети стари град у Будви, да оде на Ловћен, ужива на Ади Бојани, вози се чамцем по Скадарском језеру. Једино можда не би требало да оде у Kотор.

Из Управе црногорске полиције саопштено је да је ревидирана листа странаца којима је забрањен улаз у ту земљу, и да је са ње скинуто 18 особа. Без сумње најзвучније име је Данило Вучић, син председника Републике Србије Александра Вучића, за кога се није ни знало да га црногорски безбедњаци, који сачињавају листу непожељних, сматрају „безбедносно интересантном особом“. Овај израз који се употребљава у Црној Гори пандан је српском „контроверзном бизнисмену“ – дакле, користи се када постоји јака сумња да је та особа члан неке криминалне групе или блиска некој криминалној групи и бави се сумњивим пословима (али нема довољно доказа да би била процесуирана на суду).

Па како се онда Данило Вучић нашао на црногорској „црној листи непожељних“? На том списку су се нашли и неки људи по политичкој линији, јер их је претходна црногорска власт сматрала опасним управо по политичкој линији, као носиоце великосрпске политике. Нажалост, чини се да се Данило на тој листи није нашао ни због политике нити је то била пакосна порука његовом оцу, председнику Републике.

Данилу Вучићу улазак у Црну Гору био забрањен због веза са нарко мафијом

„Данило Вучић је проглашен безбедосно интересантном особом због блискости једном криминалном клану који делује и у Црној Гори и у Србији. У јавности су се неколико пута појавиле слике где је Данило Вучић у друштву неких припадника тог клана и то нису видели само грађани, већ и безбедносне службе и због тога је одлучено да се Данило Вучић стави на листу безбедносно интересантних особа којима је из предострожности забрањен улаз у ту државу“, наводи добро обавештени извор „Нове“ из Црне Горе.

Нажалост, у питању није политика. Пре ће бити да је Данилово скидање са те листе ствар политике и добре воље нове црногорске владе, јер су са листе скинути и посланик Владимир Ђукановић, Милица Ђурђевић из „Заветника“, па и певач Владо Георгијев. Српска јавност није знала да је Данило Вучић проглашен безбедносно интересантном особом, а ваљда је то једини син председника неке европске земље коме је забрањен улаз у неку државу а да није у питању политичко препуцавање.

Данилу Вучићу улазак у Црну Гору био забрањен због веза са нарко мафијом
Аца Рошави Фото: Принтсцреен/Фацебоок

А пошто слика говори више од хиљаду речи, тешко је рационално објаснити низ „случајних“ сусрета Данила Вучића са хулиганима који имају подебео полицијски досије, а неки су својевремено били врло блиски убијеном Александру Станковићу и ухапшенима Вељку Беливуку и Марку Миљковићу. Да све буде још горе, на неким сликама су са Данилом Вучићем оптужени за отмице, мучење, сакаћење и убијање људи у кући страве у Ритопеку. Данило Вучић је неколико пута фотографисан у друштву Александра Видојевића, званог Аца Рошави, навијача Партизана који је некада заузимао високо место у навијачкој групи „Јањичари“ коју је водио покојни Александар Станковић звани Сале Мутави, после чије смрти ту групу преузимају Вељко Беливук и Марко Миљковић и „ребрендирају“ је у озлоглашене „Принципе“. Видојевић је и ту при врху пирамиде.

Рошави је најпознатији по догађају из октобра 2018. године, када је предводио казнену експедицију Принципа која је упала у кафић „Kонтраст“ у Бетон хали и пребила обезбеђење, конобаре, госте. То суђење још траје, а оштећене у том случају је погодила епидемија амнезије, па се њихови искази из суднице битно разликују од изјаве у полицији.

Понашање оштећених и сведока не чуди, јер после објављивања слике Данила Вучића и Александра Видојевића кренула је лавина изјава у којима се то означава као прогањање Данила Вучића, док је Аца Рошави прекрштен у „неког младића“.

Данилу Вучићу улазак у Црну Гору био забрањен због веза са нарко мафијом
Данило Вучић са Дамјаном Шобићем из Алкатраза Фото: Покрет Ослобођење

„Тај младић је навијач Партизана. Они су те вечери били на две стране. Мој син је навијао за Звезду. Гледали су у кафићу утакмицу. Ништа нису урадили. Тај младић никада није гоњен ни за какву дрогу ни за било шта. Никада. Ни данас. Никада. Гоњен је за туче, два пута, никада правоснажно осуђиван“, изјавио је тим поводом Данилов отац, Александар Вучић. После те Вучићеве изјаве Рошави ће највероватније и остати неосуђван.

Али, председник је малчице погрешио. Видојевић има и те какву предисторију, јер је био у првој екипи Александра Станковића, званог Сале Мутави која је освојила трибину уз помоћ појединаца из полиције.

Док су Салетови „Јањичари“ освајали јужну трибину и заводили ред м еђу навјачима Партизана, упали су 2013. године у кафић „Холивуд“ на Kарабурми који је држао Александар Вавић вођа „Алкатраза“ једне супарничке навијачке фракције. Било је око 15 нападача, међу њима многа сада позната имена, Александар Станковић, Вељко Беливук, Александар Савковић кој је убијен испред клуба „Нана“, Борис Kарапанџић и Александар Видојевић, који је очигледно био задужен за преуређивање ентеријера супарничких локала. Пошто су све изломили бејзбол палицама, побегли су на четири различите стране. Ипак, полиција је у Булевару деспота Стефана пресрела аутомобил у коме су били неки од нападача, међу њима и Сале Мутави и Аца Рошави. Из полиције је тада саопштено да су приведени Станковић и Видојевић носили панцие као и да су у колима пронађена два пиштоља. Онда је уследио чудан преокрет, карактеристичан за ту групу навијача. Док је дошло до суда, панцири и пиштољи променили су власнике и за њихово поседовање осуђени су други људи, а не Станковић и Видојевић које је именовала полиција.

Најупечатљивије су ипак фотографије са Светског првенства у фудбалу 2018. године на које је отишао и Данило као ватрени навијач. У томе нема ничег лошег, неко је сликао наше навијаче, а онда је почело препознавање људи који славе заједно са Данилом Вучићем и који су наводно у Москву дошли истим чартер летом као и Данило. Са једне стране био је ту стари познаник и пријаељ, неизбежни Александар Видојевић звани Аца Рошави. Поред председниковог сина је и Борис Kарапанџић, који се налази тренутно у притвору јер је био део екипе која је отимала, мучила, сакатила и на зверски начин убијала људе у Ритопеку. Ту је и Милан Kрасић, својевремено један од вођа навјачке групе „Алкатраз“ који је био осумњичен за убиство Ивана Перовића, члана ривалске навијачке групе Партизана „Забрањени“: Kрасић никаа није осуђен, мада међу навјачима нема сумње ко је убио Перовића. Једна слика, један председников син и неколико људи осумњичених за убиства.

Данилу Вучићу улазак у Црну Гору био забрањен због веза са нарко мафијом
фото: @nasisrbija

У то време већ увелико бесни рат измешу кавачког и шкаљарског клана, а „Принципи“ Веље Невоље су у првим редовима те борбе. Тих година убијено је и неколико људи блиских Луки Бојовићу, са којима су Партизанови хулигани такође у рату, јер клан Бојовић је савезник Шкаљараца. Самим тим што се нашао у друштву таквих ликова, Данило је доспео и у видокруг црногорске полиције, јер се забрана уласка односи и на особе које су блиске једном од два зараћена которска клана. Осим тога, због својих другара са трибине, Данило може у очима супарничког клана постати легитимна мета. При свему томе не треба изгубити из вида да је српска полиција обилато логистички, али и на друге начине помагала екипу Веље Невоље, која је савезник кавачког клана.

И да се разјасни једна ствар, Данило Вучић може да буде дете само за свог оца Александра и нормално је да ће му заувек бити дете, и када буде имао 30 година. За остале који употребљавају реч дете за Данила, кратко објашњење, формално равно дететом се сматра особа до 14 година, онда постаје малолетник до 18. године и пунолетства. До 21 године је млађи пунолетник. Данило Вучић има 24 године, одавно више није ни дете, већ човек.

Аутор: Милош Ж. Лазић, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Зашто је Александар Вучић опасан по Србију?

Зашто је Александар Вучић опасан по Србију?

На самом почетку да разјаснимо зашто Александар Вучић представља велику хипотеку за Србију и њено …

Због чега мајмуни не управљају зоолошким вртом?

Због чега мајмуни не управљају зоолошким вртом?

Одговарајући на питање шта мисли о радничком самоуправљању, један амерички научник који је средином осамдесетих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *