fbpx

Док Британија вене ми просто цветамо

0
(0)

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да интервенција на међубанкарском тржишту од 40 милиона евра у петак није неуобичајена.

Говорећи о кретању курса националне валуте после одлуке грађана Велике Британије да напусте Европску унију, Табаковићева је за РТС казала да НБС у петак није реаговала неуобичајено и додала да је интервенција у јануару када је кренуо талас повлачења инвеститора са српског тржишта била и дупло већа.

– Нисмо реаговали ништа више него у јануару рецимо, тај дан (петак, 24. јун) је био уобичајен, признање за брзину реакције добили смо од свих оних који не знају да се ми суочавамо са таквом ситуацијом већ шест месеци – казала је Табаковићева.

Навела је и да је мандатар Александар Вучић у петак одмах све објаснио на конференцији за новинаре после седнице владе и да нема много тога да дода.

Истичући да је политичка стабилност кључна за финансијску, Табаковићева је навела да Британија има премијера у оставци, да пљуште оставке, једна од најотворенијих привреда света затворила је врата ЕУ, а присутна је општа несигурност.

– Ако имате политичку стабилност имаћете и финансијску стабилност и онда иде и побољшан рејтинг, њихови изгледи за задуживање су погоршани, а нама рејтинг расте – навела је гувернерка.

На питање како ће српска Централна банка одговорити ако буде нових нестабилности због „брегзита“, Табаковићева је одговорила: Исто као што је радила четири године уназад, постављајући стабилне основе за функционисање и заједно са Владом Србије.

– Све време смо неуравнотежености уравнотежавали, опрезно интервенисали на тржишту, увећали нето девизне резерве – казала је она.

Нису сви задужени у швајцарцима, социјални случајеви

– Жао ми је када говоримо о том проблему, али бојим се да је очекивање да се проблем реши на другачији начин од онога који је понудила НБС и Влада Србије, да се сваки кредит разматра појединачно са сваким клијентом, довело до тога да грађани дођу у још незавиднију ситуацију – казала је Табаковићева на констатацију РТС-а да јеБрегзит додатно ојачао швајцарски франак и оптеретио дужнике у тој валути.

Табаковићева је казала да у Србији има 20.400 кредитних партија у швајцарским францима, а да је задужених грађана у тој валути укупно 16.569.

То значи, како је објаснила, да 3.831 грађанин има по два кредита у швајцарским францима, што значи да међу дужницима у тој валути нису сви једнаки, нити социјални случајеви, и да не жели да ико препоручује банци и држави да завлачи руку у џеп свих грађана, како би се решили проблеми појединаца.

Вестионлине, РТС

фото: Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јавни дуг Србије увећан за 370 милиона евра

5 (2) Јавни дуг Србије за период јануар-март 2020. године увећан је 370 милиона евра …

Шта ти упоређујеш?! Француски БДП је 2.778 милијарди, италијански 2.084 милијарди а српски бдп је 50 милијарди $

4 (7) Србија данас: Тзв. српски председник Александар Вучић је један од ретких политичара у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *