Насловна / Србија / Економија / Док ЕПС повећава цене струје, директори спремају гозбе
Док ЕПС повећава цене струје, директори спремају гозбе 1

Док ЕПС повећава цене струје, директори спремају гозбе

Београд – Док ЕПС поново завлачи руке у џепове потрошача повећавајући цену струје, у исто време о трошку тих потрошача наручује луксузне закуске.

Наиме, како сазнаје „Блиц“, расписан је тендер за кетеринг 24. августа, и то за чак осам врста менија, са близу 50 различитих јела, предјела и слаткиша. Прохтеви су врло велики па се, између осталог, код предјела траже вискоквалитетни канапеи са печеницом, пршутом, дагњама, егзотичним поврћема, али и разне врсте пита и ролата, укључујући и оне од хељдиног брашна. Поред богатог предјела, наручује и се и главно јела, које поред специјалитета са роштиља, морају да садрже и друге гурманлуке попут карађорђеве шницле, роловане свињетине, пилетине у сусаму и још многих других ђаконија. Ту су и специјалитети од рибе, како речне тако и морске, па су поред смуђа, на менију и лосос, али и дагње, чије су цене у ресторанима око 1.600 динара. Ако све ово менаџмент компаније и гости буду сварили, на крају ће засладити са десетак врста најквалитетнијих колача, и то мрсних и посних.

Судећи по овој јавној набавци, прохтеви запослених у ЕПС-у нису се смањили, иако је Влада Србије затражила да се због мера штедње у јавним предузећима заврну све славине, посебно оне које се односе на репрезентацију. Извор „Блица“ из ЕПС-а тврди да ова порука није стигла до руководства ЕПС јер се не одричу ића и пића.

„Овај тендер је крајње непримерен јер је расписан у време када је поскупела струја. Оправдање за тај гест је нађен у захтеву ММФ како би се компанија финансијски консолидовала јер је у дуговима од преко милијарду евра. И поред тога, паре се налазе за скупу трпезу на којој недостаје само од птице млеко. Ове прохтеве менаџмента ће платити несрећни потрошачи, чији је џеп све тањи. Тако ће они уз рачун за потрошене киловате издвојити бар један динар и за лигње, дагње, лососе, пите, канапее, колаче“, објашњава наш саговорник.

Он додаје да се на тендеру уз храну траже и конобари, који треба да послужују.

„За услуге 20 гостију мора да се обезбеди један конобар, а за велика славља од преко 130 људи, 7 угоститељских радника“, каже наш извор.

Професор економије Млађен Ковачевић каже за „Блиц“ да ова набавка није примерена.

„На први поглед изгледа ми неморално да се у стању у каквом је ЕПС расипа новац на кетеринг. Додатно је неморално да се то ради у времену када образлажете да морате да повећате цену струје. Јавна передузећа, због слабе економске моћи грађана, морају да воде рачуна како се њихов динар троши, јер у супротном може се стећи утисак да се повећање цена користи за луксуз“, каже Коваћевић.

Из ЕПС нису били речити за које намене је расписан тендер за кетеринг.

„Ради се о јавној набавци која ће евентуално бити искоришћена за догађаје од значаја у ЕПС групи. Због Закона о јавним набавкама не постоји могућност да се у случају хитне потребе спроведе поступак „, речено нам је у ЕПС.

ЕПС-у изгледа није превише стало до рецесије, о којој је размишљао и легендарни Срећко Шојић, који је бар био свестан тога да „не цвета цвеће ни у наше предузеће“….

Слађана Вукашиновић, Блиц

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Енергетска заједница тражи да струја буде скупља 11

Енергетска заједница тражи да струја буде скупља

Иако је мање-више извесно да струја у Србији у наредном периоду неће поскупети, како су …

КРИМИНАЛ! Бивши министар финансија  Вујовић предао ЕПС Светској банци! 12

КРИМИНАЛ! Бивши министар финансија Вујовић предао ЕПС Светској банци!

Душан Вујовић, бивши министар финансија, својим потписом, само месец дана пре одласка са функције, ставио …

Један коментар

  1. Dzukele i kriminalci, vazno je da su zbog „krize“ opljackali penzije, a smradovi zderu kao da je sudnji dan!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *