Док је системска корупција и криминал у земљи све већа режим намешта изборе за републичког јавног тужиоца

0
(0)

УДРУЖЕЊЕ судијских и тужилачких помоћника упутило је Делегацији ЕУ у Београду писмо у којем их позива да анализирају Правилник на основу ког је спроведен, управо завршен, конкурс за републичког јавног тужиоца.

Како наводе у писму, Правилник Државног већа тужилаца о критеријумима и мерилима за оцену стручности, оспособљености и достојности кандидата, ишао је наруку неким кандидатима, док је за друге био дискриминаторски.

– Одредбе Правилника су поједине категорије кандидата ставиле у очигледно неповољан положај, док су другим групама погодовале. У недостатку објективних мерила, кандидати су морали да пређу различите путеве до избора на функцију – наводи се у писму које су потписали Ненад Стефановић, председник УСТП и Лазар Лазовић, члан УО УСТП.

Тако је актуелни републички тужилац Загорка Доловац у старту, како наводе, имала више шанси од осталих кандидата, не само зато што није морала да полаже писмени тест, већ и зато што је њену стручност, способност руковођења Републичким јавним тужилаштвом, способност надзора над радом нижих јавних тужилаштава, оцењивала Комисија. Њу су чинила три члана ДВТ, који су одлучивали на основу утиска чланова Комисије о раду кандидата.

– Како је кандидат Загорка Доловац, актуелни председник ДВТ, то је у конкретном случају Правилник оцену вредновања рада председника ДВТ поверио субјективном утиску лица којима је кандидат надређен као председник ДВТ – замера Удружење.

Иван Марковић и Александар Младеновић, који су такође дошли из тужилаштва, били су ослобођени полагања писменог теста. Комисија је затим оцењивала њихов план рада, опет на основу субјективних критеријума.

– Тако је Комисија оцењивала не само кандидата који је председник тела које је ту исту Комисију образовало – Загорку Доловац, већ и њене противкандидате – пише у писму

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и њихови пословни партнери приватизацијом три предузећа до уносног посла за ЕПС

4.8 (5) Бизнисмени са севера Kосова Звонко и Жарко Веселиновић и Милан Радоичић, заједно са …

ПАМЕТНИ СРЕДИО! Етихад за 49% Ер Србије платио 40 милиона €, па сада продао Србији 31% за 100 милиона €

4.5 (11) Србија је 2013. године, компанији „Етихад“ из Уједињених Арапских Емирата продала 49% удела …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend