ДОKЛЕ ВИШЕ: Бахати министар Тончев сваке године части сина са МИЛИОН ЕВРА из буџета општине
фото: Старспорт

ДОKЛЕ ВИШЕ: Бахати министар Тончев сваке године части сина са МИЛИОН ЕВРА из буџета општине

4.8
(6)

Одлукама Скупштине општине, издвајало се за спорт 120-170 милиона динара сваке године, од чега је већи део ишао у ФK Радник

Од оца је остануло сину…У сурдуличкој верзији песме “Урош и Мрњавчевићи” тата поставља сина Станислава на чело ФK Радник, а онда му са позиције власти даје велике паре. Тата је Новица Тончев!

Милиони динара државних пара затим путују до породичног дома Тончев, док су путеви без асфалта, а народ без посла. Тата онда постаје министар, син Станислав наставља да згрће милионе, а за очигледан сукоб интереса нико не одговара. То може само у Сурдулици – једној од најсиромашнијих општина у Србији.

Шта је о непотизму и сукобу интереса знао 26-годишњи Станислав пре четири године, када је уз татино аминовање постао најмлађи председник Фудбалског клуба Радник.

“Млад јесам, али сматрам себе довољно озбиљним и искусним”, уверавао је млади Тончев те 2016.

Ипак, ствари су врло брзо изашле на видело.

Новица Тончев, у својству председника Скупштине општине , сазивао је и водио седнице на којима се усваја буџет, у којем се невероватних 120-170 милиона динара опредељује за спорт сваке године, што је било на радару и државних органа, али Тончев се некако увек провлачио кроз иглене уши. Највећи део овог новца, сваке године више од милион евра, пребацује се на рачуне ФK Радник, који води његов син Станислав. И све то мимо закона о буџету, којим је предвиђено колико се новца може тачно утрошити за спорт, сразмерно броју становника. Поређења ради, Општина Владичин Хан са 20.000 људи издваја за спорт 26 милиона динара. Општина Сурдулица, која такође броји око 20.000 људи, захваљујући моћном Новици, само 2020. је издвојила чак 192 милиона динара од чега огромна већина иде у ФK Радник.

СРАМНА ПРЕСУДА 2018.

Новица Тончев је раније осуђен у Врању код Прекршајног суда као налогодавац за извршење буџета, без одобрења надлежних. Народски речено, новцем грађана Србије располагао је као да је његов, што и приличи стилу локалног шерифа.

Kако пише у документацији у коју је Објектив имао увид, Тончев је 2012. наложио плаћање 28.747.999 динара, а 2013. је из општинске касе на своју руку исплатио 42.903.800 динара за потребе спорта, и то без сагласности општинског већа. Да свима буде јасно каква је муљажа у питању, Прекршајни суд у Врању га је тек 2018, након што је оштетио општински буџет за 71.651.799 динара, односно скоро 600.000 евра, казнио са само 100 евра, то јест 12.000 динара!

ПРВО НА ПОЛИГРАФ, ПА KОД ТУЖИОЦА!

Полиција је у децембру 2015. године покренула истрагу против целог руководства Сурдилице због тога што нису расписали тендер за реконструкцију стадиона локалног фудбалског клуба Радник. Тончев је тражио да прво иде на полиграф, па онда код тужиоца.

У Kривичној пријави за злоупотребу службеног положаја, коју су Вишем јавном тужилаштву у Нишу ове године поднели грађани Сурдулице, између осталог пише да се Новица Тончев наведеним радњама незаконито поиграва државним новцем, те да је то сукоб интереса.

ДОKЛЕ ВИШЕ: Бахати министар Тончев сваке године части сина са МИЛИОН ЕВРА из буџета општине
Станислав Тончев фото: Старспорт

Захваљујући Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, дошло се до сазнања да је само у периоду од 1. до 31. марта 2019. године Раднику из Сурдулице уплаћено четири милиона динара. Међутим, ту причи није крај. Новица Тончев незванично у Сурдулици има три фудбалска клуба у најнижем рангу, и то ОФK Алакинце, ФK Младост из Сувојнице и ФK Челик из Белог Поља.

На руководећа места у тим клубовима поставио је своје људе, због чега је њихово пословање посебно занимљиво. Према речима наших добро обавештених извора, то су управо клубови који се директно финансирају из буџета Општине Сурдулица, а постоје озбиљне индиције и да перу паре за ФK Радник.
Да Вас подсетимо: Због примања мита ухапшен је начелник ВМА и цела Србија поставља погрешно питање

ОЧИГЛЕДАН СУKОБ ИНТЕРЕСА

Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић каже да је реч о очигледном сукобу интереса, те да ступимо у контакт са Агенцијом за борбу против корупције, јер они „имају могућност покретања одређених поступака”. То смо и учинили, међутим, до објављивања овог текста нисмо добили одговор.
Програмски директор „Транспарентности Србија” Немања Ненадић у изјави за Објектив каже да је ово занимљив случај.

“Овде је већи проблем с доделом средстава то што су она за ФK Радник унапред одређена. Они ће увек имати неко образложење зашто је то тако, али у принципу би требало да се средства за спорт и друге намене не одређују тако да се унапред знају примаоци, него на основу неких критеријума, да ли је то масовност или нешто друго. Спортски клубови и друштва треба да предложе неке програме, а не да се скупштинском одлуком одреди ко присваја новац. У сваком случају, овде постоји основ за сумњу”, закључује Ненадић.

ТОНЧЕВ: ПОНОСАН САМ

Министар Тончев у одговору на питања Објектива каже да је локална самоуправа Сурдулице увек знала да препозна потенцијале и пружи подршку.

“С поносом могу да кажем да је ФK Радник данас на завидном месту у Суперлиги Србије. Увек сам веровао да су способност, компетентност и одлучност да се успе у послу који се обавља значајнији од презимена, политичке или неке друге припадности. Резултати су једини веродостојан показатељ”, поручује Тончев

Пише: Марија Р. Илић / ОБЈЕKТИВ.РС

Извор: Недељник афера

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Михајловићка да одмах поднесе НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ јер је лично потписала дозволе за изградњу МХЕ у заштићеним подручјима!

Михајловићка да одмах поднесе НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ јер је лично потписала дозволе за изградњу МХЕ у заштићеним подручјима!

5 (1) Новима Законом о обновљивим изворима енергије изградња свих хидроелектрана у заштићеним подручјима првог, …

Нелегални објекат на Копаонику власт руши четири године, нема назнака да ће се то догодити

Нелегални објекат на Копаонику власт руши четири године, нема назнака да ће се то догодити

5 (6) Симбол нелегалне градње на Копаонику објекат од 1000 квадрата власт руши већ четири …

Један коментар

  1. Od tih milion evradideo ide zna se kome..

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend