четвртак , април 26 2018

Дошло до наглог смањења борбене готовости Оружаних снага САД

У СТУДИЈИ „Војна моћ САД-2018“ оцењује се да се војно присуство Сједињених Држава у свету може оценити као „маргинално“, исто као и стање америчке ратне морнарице и војне авијације.

У тој студији, иза које стоји амерички стратешки истраживачки институт The Heritage Foundation тврди се такође да је стање у корпусу поморске пешадије САД „слабо“.

Рејчел Де Гуидис је у чланку написаном за лист The National Interest оценила да ствари тако стоје да то не може не бринути председника конгресног комитета за оружане снаге Марка Торнберија.

Главни аутор студије је старији научни сарадник The Heritage Foundation Дакота Вуд који тврди да је Доналд Трамп наследио „претерано застареле“ Оружане снаге.

Он још тврди: „Безмало сви са којима сам разговарао, тврде да су наше војне снаге превише мале, а њихова материјална база претерано застарела јер се већина наших војних система у наоружању налази још од 70-их и 80-их година. Зато је током неколико последњих година дошло до наглог смањења борбене готовости Оружаних снага САД“.

У студији је наводи и да се војно присуство САД у иностранству смањило са 450.000 војника у 1953-ој на 62.000 данас.

Посебно је указано да је крајем прошле године само 41 одсто америчке поморске авијације било спремно за борбене операције. Такође: да су само четири ловачке ескадриле ратног ваздухопловства САД на максималном нивоу спремности за рат, а да САД таквих ескадрила имају 55.

У операцијама Ратне морнарице САД учествује само њена једна трећина, из чега је извучен закључак да је морнарица у целини „испод неопходног нивоа“.

Буџет Сједињених Држава за 2018-ту годину предвиђа 621,5 милијарду војних расхода и 511 милијарди долара осталих (невојних) расхода.

Факти

Актуелно

Војска Србије, естрадни полигон за Вођу и његове пацове

Већ је седма година како је на челу генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, човек …

„КОСОВСКЕ ОРУЖАНЕ СНАГЕ“ и НАТО чекају потписивање „ОБАВЕЗУЈУЋЕГ СПОРАЗУМА“

Западу се жури да се што пре донесе тзв. Трајно обавезујући споразум, који ће легализоват …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons