Доста бре више са тим ИДИОТИЗМОМ званим "пут у ЕУ", зар нас не одјебаше за отварање поглавља пре неки дан?!

Доста бре више са тим ИДИОТИЗМОМ званим “пут у ЕУ”, зар нас не одјебаше за отварање поглавља пре неки дан?!

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министарка за европске интеграције и главни преговарач Јадранка Јоксимовић састале су се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима држава чланица ЕУ, које су информисале о свим најважнијим корацима које је влада предузела како би убрзала пут наше земље ка чланству у ЕУ.

Брнабић је подсетила да је Србија прихватила нову, унапређену методологију политике проширења ЕУ и прва од свих земаља у преговарачком процесу прилагодила јој своје структуре за вођење преговора, како би брже достизала мерила у наставку приступног процеса, наводи се у саопштењу.

Говорећи о Полугодишњем извештају ЕK о владавини права у Србији, Брнабић је нагласила да верује да тај документ обезбеђује потребан баланс као услов за даље напредовање у процесу.

Она је нагласила да се у њему се наводе значајни резултати које је Србија остварила у протеклом периоду, иако је био оптерећен последицама пандемије вирусом корона.

Посебно је указала и на чињеницу да наша земља, с циљем бржег ступања у чланство у ЕУ, иницира значајне пројекте регионалне сарадње, као и на то да настављамо да унапређујемо своју економију, како бисмо и у том сегменту били по мери европских вредности.

Министарка Јадранка Јоксимовић нагласила је важност редовне стратешке комуникације свих актера преговора, пре свега оне са државама чланицама ЕУ и са Европском комисијом.

Она је посебно истакла да су спроведне све неопходне активности како бисмо у предвиђеним роковима ставили Еворпској комисији на располагање наше преговарачке позиције обухваћене кластером 3 – Kонкурентност и инклузивни раст и кластером 4 – Зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност.

Јоксимовић је изразила и уверење да је било много елемената да се у пуном обиму отпочне са применом нове методологије, али и да Србија разуме одржавање политичке Међувладине конференције најављене за наредну недељу, као делимичну валоризацију онога што смо до сада постигли и подстрек да још више оснажимо наш реформски курс.

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици и амбасадори држава чланица ЕУ захвалили су председници Владе и министарки на одржаном састанку и поздравили посвећеност Србије путу европских интеграција. Поздравили су одлуку да се идуће недеље одржи наредна Међувладина конференција у Луксембургу, прва од усвајања нове преговорачке методологије.

Амбасадор Фабрици је констатовао велики посао који је обављен у кратком периоду у различитим областима реформи посебно поздравивши напоре Србије да испуни мерила за отварање кластера 3 и 4. Шеф Делегације је посебно нагласио потребу да се искористи добар замах у преговарачком процесу и огромну прилику коју представља Међувладина конференција наредне недеље да пружи неопходно политичко усмерење да се настави заједнички рад на убрзавању приступног процеса.

Шеф Делегације је охрабрио да се и даље постижу конкретни резултати у реформама, посебно у области владавине права.

Амбасадор Фабрици је такође истакао да се сарадња са Србијом у погледу спровођења програма и пројеката које финансира Европска унија одвија према заједничким плановима и да ће наша земља и регион Западног Балкана наставити да добија развојну помоћ из Инструмента за приступну помоћ, као и из Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан.

Ова подршка, како је заједнички закључено, неопходна је како би се убрзале реформе, унапредила регионално економско повезивање и подржала транзиција ка зеленој и дигиталној економији.

На састанку су учестовали и координатори свих шест кластера, представници надлежних институција који су амбасадоре обавестили о активностима и резултатима у оквиру свих група поглавља за које су задужени.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Шиптарски суд у Приштини осудио Ристу Јовановића на шест месеци затвора

Шиптарски суд у Приштини осудио Ристу Јовановића на шест месеци затвора

* Прогласили да је „имао намеру да изазове раздор и нетрпељивост између етничких заједница током …

Данас славимо Светог Прокопија, заштитника деце и младенаца

Данас славимо Светог Прокопија, заштитника деце и младенаца

У неким српским крајевима сматра се да је овај дан погодан за свадбе, јер Свети …

Један коментар

  1. Артиљерац дипломирани

    САЈАМ ИДИОТА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *