Србија

Доста бре више са тим ИДИОТИЗМОМ званим “пут у ЕУ”, зар нас не одјебаше за отварање поглавља пре неки дан?!

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министарка за европске интеграције и главни преговарач Јадранка Јоксимовић састале су се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима држава чланица ЕУ, које су информисале о свим најважнијим корацима које је влада предузела како би убрзала пут наше земље ка чланству у ЕУ.

Брнабић је подсетила да је Србија прихватила нову, унапређену методологију политике проширења ЕУ и прва од свих земаља у преговарачком процесу прилагодила јој своје структуре за вођење преговора, како би брже достизала мерила у наставку приступног процеса, наводи се у саопштењу.

Говорећи о Полугодишњем извештају ЕK о владавини права у Србији, Брнабић је нагласила да верује да тај документ обезбеђује потребан баланс као услов за даље напредовање у процесу.

Она је нагласила да се у њему се наводе значајни резултати које је Србија остварила у протеклом периоду, иако је био оптерећен последицама пандемије вирусом корона.

Посебно је указала и на чињеницу да наша земља, с циљем бржег ступања у чланство у ЕУ, иницира значајне пројекте регионалне сарадње, као и на то да настављамо да унапређујемо своју економију, како бисмо и у том сегменту били по мери европских вредности.

Министарка Јадранка Јоксимовић нагласила је важност редовне стратешке комуникације свих актера преговора, пре свега оне са државама чланицама ЕУ и са Европском комисијом.

Она је посебно истакла да су спроведне све неопходне активности како бисмо у предвиђеним роковима ставили Еворпској комисији на располагање наше преговарачке позиције обухваћене кластером 3 – Kонкурентност и инклузивни раст и кластером 4 – Зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност.

Јоксимовић је изразила и уверење да је било много елемената да се у пуном обиму отпочне са применом нове методологије, али и да Србија разуме одржавање политичке Међувладине конференције најављене за наредну недељу, као делимичну валоризацију онога што смо до сада постигли и подстрек да још више оснажимо наш реформски курс.

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици и амбасадори држава чланица ЕУ захвалили су председници Владе и министарки на одржаном састанку и поздравили посвећеност Србије путу европских интеграција. Поздравили су одлуку да се идуће недеље одржи наредна Међувладина конференција у Луксембургу, прва од усвајања нове преговорачке методологије.

Амбасадор Фабрици је констатовао велики посао који је обављен у кратком периоду у различитим областима реформи посебно поздравивши напоре Србије да испуни мерила за отварање кластера 3 и 4. Шеф Делегације је посебно нагласио потребу да се искористи добар замах у преговарачком процесу и огромну прилику коју представља Међувладина конференција наредне недеље да пружи неопходно политичко усмерење да се настави заједнички рад на убрзавању приступног процеса.

Шеф Делегације је охрабрио да се и даље постижу конкретни резултати у реформама, посебно у области владавине права.

Амбасадор Фабрици је такође истакао да се сарадња са Србијом у погледу спровођења програма и пројеката које финансира Европска унија одвија према заједничким плановима и да ће наша земља и регион Западног Балкана наставити да добија развојну помоћ из Инструмента за приступну помоћ, као и из Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан.

Ова подршка, како је заједнички закључено, неопходна је како би се убрзале реформе, унапредила регионално економско повезивање и подржала транзиција ка зеленој и дигиталној економији.

На састанку су учестовали и координатори свих шест кластера, представници надлежних институција који су амбасадоре обавестили о активностима и резултатима у оквиру свих група поглавља за које су задужени.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!