fbpx

Доста је било: Вучић преко Тужилаштва спречава истрагу против Синише Малог

0
(0)

БЕОГРАД – Покрет Доста је било (ДЈБ) саопштио је данас да је Влада Александра Вучића одавно изгубила кредибилитет јер је компромитована нерасветљеним аферама и тесним везама најбљижих Вучићевих сарадника и министара с криминалним структурама и као пример навео случај градоначелника Београда Синише Малог.

„Докази да је, као саветник Александра Вучића, Синиша Мали радио на штету државе и у корист тајкуна Мирослава Богићевића и Жељка Жунића, захтева да се истражи како је спречио државне институције и банке да наплате дуговања од приватних компанија и управљао њиховим финансијским реструктурирањем нису били довољни тужилаштву за организовани криминал да покрене истрагу“, наводи ДЈБ.
Покрет је добио обавештење да је тужилаштво одбацило кривичну пријаву за трговину утицајем против Синише Малог, али без образложења или навођења јасних аргумената како су утврдили да нема елемената кривичног дела.

„Ова одлука тужилаштва очигледно је политички мотивисана и објашњава зашто је Вучићу толико било стало да свог пријатеља Младена Ненадића постави на функцију тужиоца за организовани криминал, чак и по цену очигледног скандала који је обележио његов избор“, оцењује ДЈБ.

ДЈБ је навео да одбацивање пријаве против Синише Малог без образложења представља очигледан пример да Тужилаштво ради по директним политичким налозима из кабинета Александра Вучића, да су људи у врху власти заштићени као „бели медведи“ и да свако њихово кршење закона пролази некажњено.

Кривична пријава покрета Доста је било за трговину утицајем одбачена је уз образложење недостојно озбиљне институције које гласи: „нисмо нашли законског основа за покретање кривичног поступка“, наводи се у саопштењу.

Покрет је пре годину поднео кривичну пријаву тврдећи да је Синиша Мали радио у корист приватних компанија, злоупотребљавајући свој положај и политички утицај над државним институцијама и банкама под државном контролом у случајевима „Беохемија“ и „Фармаком“.

Указали смо на непобитне доказе да је Синиша Мали, као Вучићев саветник, супротно формалним овлашћењима које је имао, издао наређење директорки Фонда за развој Србије Слађани Бацковић да повуче менице од 17 милиона динара и на тај начин одблокира рачун „Беохемије“, додаје се у саопштењу.

Такође је, у случају „Фармаком“ политичким утицајем је издејствовао да банке са државним капиталом финансирају ову приватну компанију или да одустану од наплате дугова иако је „Фармаком“ већ тада пропао. ДЈБ наводи и да је о свему томе у судском поступку пред Специјалним судом сведочио и сам Богићевић, док су медији објавили низ службених записника са састанака поверилаца „Фармакома“ где су били присутни Вучићеви људи од поверења Синиша Мали и Ивица Којић.

Тужилаштво мора да одговори на питање која је службено овлашћења имао Синиша Мали да посредује и издаје наредбе о поступању државних институција и банака у наведеним случајевима. „У чијем је интересу Мали реструктурирао дугове Фармакома и Беохемије и утицао на одлуке које су биле на штету државе, а на корист тајкунима“, наводи ДЈБ и додаје да ће тражити образложену одлуку Тужилаштва о разлозима одбачаја кривичне пријаве против Синише Малог.

„Синиша Мали се очигледно бавио разгранатим консултатским послом док је седео у Влади Србији, али и пре тога. Почев од трговине становима у Бугарској, до услуге посредовања у пословима финансијског реструктурирања и реорганизације приватних фирми и осталих послова, које је обављала консултантска фирма Оли Цонсултинг доо, где је био сувласник до пролећа 2014“, наводи ДЈБ.

Тај покрет оцењује да је јасно да све док је Тужилаштво под директном контролом људи у врху власти, ниједан од тих послова Синише Малог неће бити процесуиран.

„Ова одлука Тужилаштва показује да је тај орган под снажним притиском извршне власти, као и да су озбиљне истраге онемогућене све док су у врху власти људи умешани у криминалне активности, они који имају јаке криминалне везе, за које, као у случају министра Златибора Лончара, постоје озбиљни докази о везама са организованим криминалом“, наводи ДЈБ.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Више десетина хиљада људу испред НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ, полиција баца сузавац (видео,фото)

4.8 (6) Испред Скупштине Србије у току је протест грађана и присталица опозиције, а део …

Уживо – Народ блокирао центар Београда због Вучевић мера, долази све више људи! (ВИДЕО)

4.6 (12) Испред Скупштине Србије већ се окупило више стотина грађана који су блокирали саобраћај …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *