fbpx

Др. Смрт би да опет уништи седам живота да може!

0
(0)

БEOГРAД – Mинистар здравља Златибор Лончар изjавио jе данас да jе његова одговорност у хеликоптерскоj несрећи жеља да се помогне животно угроженоj беби.

Лончар jе у Jутарњем програму TВ Пинк-а рекао да би поново исто поступио, као и да jе током акциjе спасавања бебе из Новог Пазара био у контакту са министром одбране Братиславом Гашићем.

Говорећи о случаjу пада воjног хеликоптера 13. марта, када jе живот изгубило седам особа, Лончар jе истакао да се о томе довољно говорило и да jе наjбитниjе да истражни органи и тужилаштво раде своj посао.
„Oдговоран сам зато што смо хтели да помогнемо jедноj животно угроженоj беби староj пет дана“, рекао jе Лончар и додао „данас да ме неко зове, опет ћу исто да радим, да покушам да помогнем“.

Лекарске екипе су биле првобитно на ВMA, али jе због временских услова, речено да хеликоптер не може да слети на ВMA и да ће слетети на Сурчин, додао jе Лончар.
Mинистар здравља jе истакао да иза одлуке о обавезноj вакцинациjи деце стоjи струка, да jе њен циљ да се подигне свест грађана и да у 21. веку не буде обољења за коjе нема разлога да их буде.

Лончар jе рекао да таква одлука коjа ниjе донета само у Србиjи, него и у цивилизованом свету и EУ, да jе проценат вакцинациjе у развиjеним земљама преко 96 одсто, док jе у Србиjи испод 90 процената.
Oн jе нагласио да се ниjе дошло ни до jедног податка да вакцина ствара неке проблеме и да одлуку о томе да ће дете бити вакцинисано доноси педиjатар.

Лончар jе истакао да у случаjу да се дете не вакцинише, постоjи одговараjућа процедура и да се спроводи поступак по закону и да родитељи коjи не вакцинишу дете, у случаjу да оно оболи, сами сносе трошкове.
Mинистар здравља jе, такође, наjавио да сва деца коjа желе да се вакцинишу могу то да учине петовалентном вакцином.

Посланици Скупштине Србиjе усвоjили су 17. априла измене Закона о заштити становништва од заразних болести па ће вакцинациjа деце убудуће бити обавезна за све и за њу неће бити потребан писмени пристанак пациjента, односно законског заступника детета.

Говорећи о утицаjу мера штедње на рад његовог министарства у протеклих годину дана, Лончар jе истакао да се покушало да се на свему остваре уштеде, да се у томе успело почев од смањења броjа аутомобила и путних трошкова до тога да се за много мање новца купе исте количине лекова.
„На jедноj партиjи имамо за шест месеци уштеду преко две милиjарде и шест милиона динара“, прецизирао jе Лончар.

Oн jе додао да су уштеђене десетине милиона евра рационалном набавком и прерасподелом средстава, а да при том остане новца за увођење нових лекова.
Лончар jе додао да jе од маjа, од када jе преузео дужност, до данас одобрено више од 1.540 запошљавања у здравству, од чега преко 500 лекара, а остало су медицинске сестре.

У септембру jе одобрено 1.207 специjализациjа, а у марту 433 специjализациjе, прецизирао jе Лончар.

Лончар jе наjавио да би Kлинички центар Ниш требало да буде завршен до краjа 2016. године и додао да би „следећег месеца требало да буде готова проjектна документациjа за Нови Сад и у jулу проjектна документациjа за Kлинички центар Београд“.

Говорећи о раду владе у протеклих годину дана, Лончар jе оценио да jе увек могуће боље, али да jе оно што jе урађено у том периоду изузетно и да jе у Србиjу стигао „гама нож“, коjи „до друге половине августа треба да проради“.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *