ДСС: Лончар за Клинички центар у Нишу купује застарелу опрему и „кревете на курблу“

0
(0)

ТЕНДЕР Министарства здравља за набавку опреме за Клинички центар у Нишу, вредан око 17 милиона евра, више него очигледно је намештен за унапред договореног понуђача, а пројектована опрема која се купује је технолошки застарела.

Тендером је утврђено да се 114 потпуно разнородних ставки набавља у једној партији, као целина. Тако се по тендеру Министарства здравља од једног понуђача захтева да понуди у пакету ЦТ скенере, кревете, рендгенске апарате, столице, уређај за магнетну резонанцу, столове за храњење пацијената, ормане, чак болнички информациони систем и још преко стотину различитих ставки!

Законом о јавним набавкама предвиђено је да се у оваквим случајевима набавка врши по партијама, вишеделно, управо да би се смањила могућност корупције.

Несумњиво је да у остављеном року ваљану и потпуну понуду може да припреми само унапред договорени победник, који је раније упознат са врстама, спецификацијама, количинама добара која се набављају и другим елементима тендера.

Јавна је тајна да се цео посао намешта аустријској фирми Оделга.

Супротно јавном интересу, а то је најчешће зарад личног материјалног интереса доносилаца штетне одлуке, спецификација опреме која се набавља указује да се Министарство здравља определило за технологију која за савременом, модерном заостаје и 15 година. Да не помињемо застарелост ЦТ скенера, магнетне резонанце и сл., али наведимо само пример набавке 500 болничких кревета „са подешавањем наслона за леђа који се врши помоћу курбле“, како стоји у тендерској документацији или 1254 ормана за које чак није специфицирано ни од каквог материјала треба да буду.

Демократска странка Србије захтева од министра здравља Златибора Лончара да поништи расписани тендер за набавку опреме за КЦ Ниш, да тим поштених стручњака утврди реалне клиничке потребе, техничка решења и спецификације неопходне опреме, а да се набавка спроведе по логички одвојеним партијама.

(саопштење Демократске странке Србије)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Да ли је ОТИМАЧИНА Београђанке повезана са Синишом Малим?

5 (4) Чим се појавила информација о продаји „Београђанке“, јавност је била запрепашћена екстремно малом …

Ко је радио безбедоносну проверу за Сузану Васиљевић и како је она уопште постала „саветница“ председника?!

3.8 (13) Саветница за медије председника Србије Сузана Васиљевић изјавила да су српске службе безбедности …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *