ДРИ: Утврђене су неправилности у управљању финансијама у вредности 1,8 милијарди евра у 2017. години

ДРИ: Утврђене су неправилности у управљању финансијама у вредности 1,8 милијарди евра у 2017. години

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) Душко Пејовић рекао је данас да је контрола те институције код 209 субјеката који користе јавна средства утврдила да су у 2017. години направили грешке и разне неправилности у вредности 217 милијарди динара, што је око 1,8 милијарди евра.

Он је на представљању извештаја ДРИ о раду за прошлу годину рекао да је та институција констатовала да је јавни дуг Србије 28. фебруара 2018. године износио 62,5 одсто бруто домаћег производа, а да нису укључене обавезе по основу реституције, односно враћања одузете имовине после Другог светског рата.

Јавни дуг Србије је, према његовим речима 1. октобра прошле године износио 58,69 одсто БДП и, такође, није укључивао обавезе по основу реституције, а Закон о буџетском систему ограничава тај дуг на 45 одсто.

Пејовић је навео да су резултати ревизије финансијских извештаја и правилности пословања показали да када је реч о финансијском управљању код 77 одсто корисника јавних средстава интерна ревизија није успостављена на одговарајући начин.

“Пронашли смо, не мале, већ фундаменталне грешке, системи финансија нису уређени иако има и позитивних тенденција и примера добре праксе”, рекао је Пејовић.

Због неправилности обрачуна расхода за запослене утврђено је да је више исплаћено 1,44 милијарде динара (односно око 12 милиона евра) од чега је 779 милиона динара исплаћено на име већих зарада, 366 милиона без правног основа и још око 300 милиона због других неправилности.

Он је рекао да је пет факултета (економски факултети у Београду и у Крагујевцу, Правни и Филозофски факултет у Новом Саду и Филолошки факултет у Београду) поделило веће зараде јер су та средства добили од Министарства просвете на основу погрешног обрачуна према подацима из 2014. године и због тога су поднете прекршајне пријаве.

Пејовић: Поправка путева пред изборе без валидне документације

Ревизијом финансијских извештаја код 119 субјеката чије су јавне набавке вределе 3,14 милијарди динара утврђено је, како је рекао, да код 12 одсто постоје неправилности, а најчешћа је да је закључен уговор без спроведене јавне набавке које су се углавном односиле на инвестиције у градњу и реновирање објеката.

Једна од честих неправилности је, према његовим речима и поправка путева пред изборе без валидне документације.

Пејовић је додао да је осам локалних власти одобрило 31 милијарду динара (око 263 милиона евра) за текуће пословање и покриће губитака јавних предузећа због чега су смањили могућности за унапређење инфраструктуре.

У Јагодини девет кривичних пријава

ДРИ је током прошле године поднела 289 пријава против 157 одговорних лица, 242 захтева за покретање прекршајног поступка, 26 пријава за привредни преступ и 21 кривичну пријаву.

Једна од самоуправа у коју је Пејовић апострофирао због неправилности утврђених ревизијом је и Јагодина где је, како је рекао, према одговорнима покренуто девет кривичних пријава.

(Бета, Инсајдер)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучићу, твоја БИА са Албанцима шверцује "акцизну робу" тзв. Косова!

Вучићу, твоја БИА са Албанцима шверцује “акцизну робу” тзв. Косова!

Сви смо сведоци јучерашњих немилих сцена на северу Космета и прекомерне употребе силе у акцији …

Вучић је вас Србе са Косова продао има једно седам година, сад ради да разјебе остатак Србије (видео)

Вучић је вас Србе са Косова продао има једно седам година, сад ради да разјебе остатак Србије (видео)

Србија данас коментар: Веома је тешко нормалном човеку па потом и Србину гледати како шиптарске …

2 Коментара

  1. Na kraju SNS vlast posmatra izveštaj Revizorske institucije po sistemu, puj- pijke ovo ništa ne važi i niko nije kriv.

  2. ПерунГромовник

    Па наравно, бата андреј, синиша Курца, гоша лопурда (веселиновиЧ), марко буљави и остала балавурдија дрпили те паре….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *