fbpx

„Национални програм“ који праве твоја НВО и немачки ГИЗ?! МАРШ!!!

0
(0)

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће бити примењене све мере и активности предвидјене акционим планом сузбијања сиве економије за ову и наредну годину, јер ако су промене успеле значи да је на боље промењен живот градјана.

„Те мере су доказ залагања Владе Србије на сузбијању сиве економије као једног од приоритета у стварању бољих услова за живот и рад у нашој земљи“, рекла је Брнабић на конференција Владе и привреде „Излаз из сиве економије“.
Она је истакла да су промене у Србији партнерски посао и да Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), привреда и влада заједно раде на стварању фер тржишта.

На конференцији је представљен нови Национални програм за сузбијање сиве економије који предвидја да у наредне две године обима пословања у сивој зони буде смањен за око 200 милиона евра и да најмање 11.000 радника и 9.000 фирми из сиве зоне почну да послују легално.

Тај програм су припремили Влада Србије Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) уз подршку Немачке развојне сарадње ГИЗ, а садржи 36 мера и 153 активности којима треба да се постигне пет циљева: ефикаснији надзор, унапредјење рада Пореске управе, уводјење подстицајних мера за легално пословање и запошљавање, смањење административног и парафискалног оптерећења, јачање свести о сузбијању сиве економије.

Високи порези кључни узрок сиве економије

Члан Управног одбора НАЛЕД-а Светослав Атанасов рекао је на конференцији да су за привреду најважније мере којима се подстиче легално пословање и смањују бирократија и трошкови.

Он је навео да је 79 одсто привредника истакло у истраживању НАЛЕД-а да су високи порез и доприноси на зараде кључни узрок сиве економије, па је зато смањење пореског оптерећења једна од најважнијих мера.

Оценио је и да је важно да се прошири делокруг програма Стартуј легално и система за пријаву сезонаца у градјевинарству, туризма и кућних послова, затим успостави електронски јавни регистар такси и накнада и да се препознају нови облици радног ангажовања.

Амбасадор Немачке Томас Шиб је оценио да је Србија протеклих година остварила добре економске резултате, али да је и даље проблем сива економија, која обухвата и до 30 одсто БДП-а.

Због тога, како је истакао, Србија губи значајне пореске приходе који би могли да се употребе за инвестиције у области које доносе корист свим градјанима.

Указао је да Немачка помаже Србији у борби против сиве економијеи да се постижу добри резултати, али и да градјани имају одговорност да дају свој допринос да спречавају нелегалног пословање и утаје пореза.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Штрајковала глађу, послушала Брнабићку и остала без фреквенције

5 (7) Врховни касациони суд (ВKС) одбио је крајем фебруара захтев телевизије Kанал 9 из …

У Шиду имамо проблем јер си ти олошу Сорошу и његовим НВО препустио да воде државну мигрантску политику

5 (6) Председник Србије Александар Вучић објаснио да је мере у Шиду наложио на основу …

3 Коментара

  1. Glupo, gluplje, mutavi mutant!
    Tupo, tuplje, mutavi mutant!
    Svakog dana sve gora i nakaznija ova kreatura, ako je uopste moguce!?
    Kakva je ovo gadna greska prirode!?
    Sacuvaj i sakloni Boze, ne dao Bog nikome!

  2. Vidi, vidi, čale se vratiola. U belom svetu jojmu izgleda nije prijalo pa pohitaola nazad u toplo porodično gnezdo. A možda jojmu bilo i žao malca da raste bez čala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *