fbpx

Дрога постала проблем и у основним школама

0
(0)

Ученик шестог разреда једне крагујевачке основне школе колабирао је због прекомерне дозе стероида. Узео их је, како незванично сазнајемо, по препоруци вршњака који су га убедили да ће тако постати снажнији. Због тешког стања овај једанаестогодишњак је пребачен у Клинички центар, а лекари су о овом случају обавестили локалну полицију.

Полиција је с догађајем упознала руководство школе, а због сумње да је реч о психоактивним супстанцама узорци крви и мокраће су послати за Београд. Анализе Националног криминалистичко-техничког центра МУП-а Србије показале су, међутим, да крагујевачки основац није узимао ниједну врсту дроге. У свим школама у Крагујевцу повремено се организују посебни часови на којима се говори о штетности дувана, алкохола и дрога, а информација о „проблематичном ученику”, иако се овај случај десио још пре три месеца, потекла је управо са таквог предавања с тим што је у неким медијима погрешно наведено да је дечак наркоман који се дрогира хероином.

Ламбе Ђорејлијевски, шеф Одсека за превенцију наркоманије Полицијске управе за град Београд, јединог те врсте у Србији, каже да овај дечак сигурно није наркоман, да га не треба жигосати већ му помоћи и испитати како се десило да дете конзумира неке таблете у толикој мери да заврши у болници.

– Без обзира на овај случај, основне школе су суочене с проблемом наркоманије. Ђацима су већ на том узрасту доступни марихуана и синтетичке дроге. Детету од 11 или 12 година тешко је да се одупре понуђеној дроги. Управо зато ми већ годинама држимо предавања за ученике четвртог и седмог разреда упозоравајући их на штетност дроге – каже Ђорејлијевски.

Јасна Дараган-Савељић, директорка београдске Специјалне болнице за болести зависности у Драјзеровој улици, каже да се веома ретко дешава да неко постане овисник тако рано – у узрасту поменутог дечака из Крагујевца, у шестом разреду основне школе.

– У том узрасту могло би се говорити о злоупотреби детета од некога из његовог окружења. Већина наркомана у свет дроге уђе у другој половини адолесцентског доба – почињу углавном са марихуаном а код нас на лечење долазе као зависници од хероина негде од двадесете године живота. Кад је реч о узрасту у коме се почиње са злоупотребом дроге, ситуација је иста као и у земљама региона што смо, на основу конкретних података, констатовали на једном међународном скупу. Ипак, имали смо случај да је детету, приближног узраста као дечак из Крагујевца, брат наркоман давао хероин – каже Јасна Дараган-Савељић истичући да у овом граду постоји добра служба за превенцију наркоманије.

Она напомиње да превенција наркоманије мора бити увек присутна тема, нешто на чему ће стално радити наставници и родитељи. Једна од проверено успешних метода јесте усмеравање деце на здраве стилове живота, на бављење спортом и квалитетно попуњавање слободног времена.

– На то да ли ће се млада особа одупрети понуђеној дроги утиче неколико фактора, од којих су најважнији функционална породица, структура личности детета и окружење у коме одраста – објашњава Јасна Дараган-Савељић.

————————————————————————– 

Без јединственог програма превенције

Ламбе Ђорејлијевски објашњава да постоји идеја да се у школама у целој Србији спроводи исти програм превенције наркоманије, јер би то било у складу с националном стратегијом против наркоманије. То није заживело у пракси, али су у многим полицијским управама, па и у Крагујевцу, почели сами да раде на превенцији наркоманије међу ђацима.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како Лабрис уређује српски образовни систем

4.6 (9) Јављају новине да је Лабрис избацио шест уџбеника из српских школа зато што  …

Ово нећете видети на режимским медијима! Протест против обавезне вакцинације (видео)

4.6 (34) У Београду је јуче одржан протест против обавезне вакцинације. То је ово године …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *