Економија

Држава престаје да ценом струје чува социјални мир, ускоро почињу редовна поскупљења

Поскупљење струје од 3,9 одсто од 1. децембра за просечна домаћинства која троше око 450 киловат-сати електричне енергије месечно значиће повећање рачуна за око 150 динара.

Ово је прво повећање цене електричне енергије у последње две године, а износ поскупљења се поклапа за инфлацијом у претходне две године. Мисија међународног монетарног фонда је пре мање од месец дана након посете саопштила да би цена електричне енергије требало да обезбеди покриће свих трошкова.

Kако је саопштила Агенција за енергетику која је на захтев ЕПС-а и ЕМС-а дала сагласност да струја поскупи цена приступа систему за пренос електричне енергије увећана је за 3,9 одсто, а цена приступа систему за дистрибуцију електричне енергије увећана је за два одсто. Тако ће сада просечна цена киловат-сата за домаћинства износити 7,3 динара без пореза и такси.

Иначе, ПДВ на електричну енергију је 20 одсто, а акциза износи 7,5 одсто. То значи да би коначна цена једног потрошеног киловат-сата требало од 1. децембра да кошта око 9,4 динара и то без накнаде за обновљиве изворе енергије која се такође налази на рачунима за струју. И са овим поскупљењем струја у Србији је и даље јефтинија него у региону или Европи.

Министар енергетике Александар Антић је изјавио да је поскупљење далеко испод захтева и трошкова енергетских компанија.

„И са том ценом имамо најјефтинију струју у региону и Европи. Да кажем да је струја у Србији за 7,2 одсто нижа него у Македонији, 18,9 одсто него у БиХ, 24 одсто него у Албанији, 35,8 одсто него у Бугарској, 79,97 одсто него у Хрватској, 85 одсто него у Румунији, 125 одсто него у Словенији“, рекао је Антић гостујући на јавном сервису.

Јелица Путниковић, уредница портала Балканмагазин оценила је да поскупљење струје заправо треба да буде опомена свима онима који се греју „ложећи“ електричну енергију да ће држава полако престајати да ценом струје чува социјални мир и да се морају припремити да ће и код овог енергента, попут нафтних деривата, цена ускоро бити тржишна.

„То значи да се никако неће исплатити грејање на струју, које је и сада повољно само ако је реч о грејању ТА пећима и неким од најсавременијих модела клима-уређаја. Енергетска ефикасност је, такође, битна, не само код одлучивања који уређај за грејање на струју купити већ и код куповине кућних апарата, јер су нови модели најсавременијих А класа много мањи гутачи киловата од старих. Само поскупљење свакако ће допринети да ЕПС из сопствених извора обезбеди средства за модернизацију постојећих и изградњу нових капацитета, што је свакако битно да и убудуће Србија има обезбеђену енергетску сигурност снабдевања из сопствених извора. То ће опет обезбедити да држава малопродајне цене за домаћинства држи на нивоу који је повољнији за потрошаче од цена у околним, а поготово у западноевропским земљама“, напомиње она.

С обзиром да ће струја поскупити усред грејне сезоне највише ће погодити оне који користе најнеефикаснији начин грејања на струју. Према анализи Агенције за енергетику за ову грејну сезону најскупље загревање је грејним телима и котловима на струју.

За грејање 60 квадрата 16 сати дневно током 180 дана грејне сезоне на 20 степени Целзијуса они је требало (пре поскупљења) да плате 127.900 динара годишње. Са овим поскупљењем трошак грејања ће скочити на скоро 133.000 динара. Најјефтиније грејање струјом је помоћу ТА пећи и то само ако се пуни ноћу и оно ће поскупети са 47.800 динара на 49.664 динара за сезону.

Иван Николић, уредник Макроекономских анализа и трендова, примећује да ће део повећања пензија и плата у јавном сектору отићи на веће трошкове за струју.

„ЕПС треба да генерише већи профит како би имали више средстава за раст инвестиција. Оно што је отворено за дискусију је социјални елемент, односно да ли држава треба да помогне најугроженијима преко неког другог канала као што су социјална давања. Треба да се утврди коме све треба помоћ, а не да се пријављују и они који се возе џиповима. Дакле, не треба субвенционисати све неселективно ниском ценом струје, већ циљати само оне којима је заиста потребно“, оцењује Николић, додајући да ово поскупљење неће имати ефекат на раст цена, јер су „инфлациона очекивања никад нижа“.

Пише: М. Обрадовић, Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. DA LI STRUJA MORALA DA POSKUPI?

    Električna energija poskupljuje minimalno, samo 3,9%, a Antić, takozvani ministar, kaže da je to minimalno povećanje i da je ona najeftinija u Evropi. On nije pomenuo da su i plate i standard najniži u toj Evropi. Ne znam da li Antić zna da niska efikasnost termoelektrana, kod nas oko 20 – 25%, a u svetu neke termoelektrane dostižu i 50%, u periodu 2012. do 2017. godine ukradena je električna energija za 6,18 milijarde evra (31,9 milijarde kWh struje), gubici električne energije iznosile 22% (dozvoljeni tehnički gubici su 5%), visoke plate zapošljenih i prekobrojni zapošljeni, zapošljavanje po partijskoj knjižici, a stručnost nije bitna, čak generalni direktor je po vokaciji pečenjar. EPS je prebukiran sa stručnjacima iznad 10.000. Šta je ETF obrazovao, kada je najveća energetska kompanija spala na roštiljdžije i pečenjare sa platama vodećim u zemlji. Naše rukovodstvo ni slučajno ne bi povećalo cenu struje, već MMF silom s motkama ih naterao, bezobraziluk? U avgustu mesecu 2019. godine potrošnja električne energije, u jednom domaćinstvu u Boru, je ostvarena u iznosu od 263 kWh (VT 200 kWh i NT 63 kWh). Svi troškovi koji pripadaju EPS-u jedinična vrednost iznosi 6,67 din/kWh ili 73,39% od cifre u računu, a ukupna specifična cena za 1 kWh, koje platio potrošač, iznosi 9,02 din/kWh ili 100% što je više za 2,53 din/kWh ili 28,05% su troškovi koji ne idu EPS-u, a idu iz džepa potrošača. Sa dodatnim troškovima struje, a kalkulacija je rađena samo sa troškovima koji idu EPS-u, Srpska struja nije najjeftinija, jeftinija je u Ukrajini i Kosovu, do duše i plate su tu negde bedne. Račun za struju je opterećen, neopravdano, ciframa naknada, neopravdano, za povlašćene proizvođače električne energije (0,093 din/kWh), naknada za unapređenje energetske efikasnosti (0,015 din/kWh) i na sve to PDV od 20%, TV pretplatom, koja takođe ide gore za 35 dinara, kako bi mogao ΛV sa kamarilom da nas laže do iznemoglosti sa hvalospevima i bajkolažima. Na ovaj način.potrošač koji je imao potrošnju 185 kWh mesečno i platio ukupno 10,14 din/kWh, od Nove godine će platiti 10,68 din/kWh za istu potrošnju električne energije ili ukupni račun biće skuplji za 99,9 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!