Наставља се прогон председника Синдиката Заставе оружја Драгана Илића

5
(3)

У Основном суду у Kрагујевцу, за сутра заказан је глани претрес у поступку против председника синдикалне организације Застава оружје Драгана Илића, на основу кривичне пријаве коју је против њега својевремено поднео Ивица Марјановић, председник фабричког Надзорног одбора, саопштио је, уочи викенда, оружарски Синдикат.

Појашњава се да се кривичној пријави председник Синдиката оптужује да је, током прошлогодшњих протеста оружара, напао Ивицу Марјановића који је, том приликом, узмичући, ударио у шток врата, при чему је “наводно повредио кичму због чега је касније затражио лекарску помоћ на Војномедицинској академији”.

-Основно јавно тужилаштво у Kрагујевцу је подигло оптужницу против Драгана Илића, као председника Синдиката, да је извршио кривично дело напада на службено лице у вршењу службене дужности, и поред тога што нико од саслушаних сведока није видео да је Ивица Марјановић био нападнут, осим Амира Османагића који је такође припадник Министарства одбране и члан Надзорног одбора фабрике, саопштава Синдикат.

Додаје се да је Османагић је у Тужилаштву изјавио да је видео да је Драган Илић заузео „неки дрзак став у смислу да је деловало као да хоће да се сукоби…“, због чега се Марјановић уплашио и бежећи ударио у шток врата. Бивши генерални директор Заставе оружја, пуковник Милојко Брзаковић, у чијем кабинету се наводно догодио речени инцидент, за наш лист је, иначе, у више наврата казао да он није видео да је било физичког обрачуна између Илића и Марјановића. Такав исказ је, колико је познато, дао и пред надлежнима.

Синдикална организација Заставе оружја оцењује да је почетак суђења председнику Синдиката “појачавање притиска како би се ослабио фабрички Синдикат, отупила његова борбеност и сузбила слобода мишљења, изражавања”.

-Kривичну пријаву је поднео исти председник Надзорног одбора који је 9. априла ове године године председнику Синдиката Драгану Илићу, након отказа, забранио улазак у фабрички круг јер би тиме, како је наведено, „угрозио интерес и безбедност државе Србије, Одбрамбене индустрије Србије, као и запослених због досадашњег синдикалног деловања“.,подсећају у оружарском Синдикату и поручују да ће и даље да обавештавају све међународне међународне политичке и синдикалне организације и инстируције “о гажењу синдикалних слобода и до сада незабележеном прогону којем је изложен јадена председник фабричког синдиката у Србији”.

Наопоменимо и овом приликом да је прогон синдикалног вође крагујевачких оружара Драгана Илића кренуо непосредно по окончању прошлогодишњих уличних протеста и првог генералног штрајка радника Заставе оружја у новијој историји те фабрике, због противљења радника најављеној приватизацији тог и осталих војних предузећа и захтева за побољшање материјалног стања и услова рада оружара. Недуго по окончању протеста, Илић је био ухапшен, због наводног саобраћајног прекршај, и целу ноћ, како је обавестио јавност, шиканиран у крагујевачкој Полицијској управи, након чега су уследиле бројне кривичне пријаве.

Пролетос, прецизније 8. априла, нови директор Заставе оружја, фамозни Младен Петковић, који је у Kрагујевац доведен из Kрушика, а који је, како се сада показује, ту ваљевску фабрику оставио у колапсу, истерао је Илића с посла, због тога што се у друштву председника Самосталног синдиката Србије Љубисава Орбовића, који дан пре тога, није “чекирао” на фабричкој капији , јер је журио на састанак управо са директором Петковићем у фабричкој управној згради.

Председник НО Ивица Марјановић већ сутрадан (9.априла) парафирао је решење којим се Илићу забрањује и улазак у фабррику… Након жестоке реакције међународне и домаће синдикалне и остале јаваности, Илић је, 127. априла враћен на посао, али тиме није пресатао његов прогон. Напротив…

Илић јуче за наш лист каже да је Синдикат Заставе оружја од премијерке Ане Брнабић и министра одбране Александда Вулина у више наврата тражио да разреши фабрички Надзорни одбор, на челу са пуковником Ивицом Марјановићем. Влада и Министарство одбране одговорили недавно су тако што су Марјановића поново именовали за председника НО Заставе оружја, што, према мишњењу Илића, не значи ништа друго до то да је циљ актуелне државне власти у Србији да се настави са девастацијом једине домаће фабрике оружја.

Председник оружарског Синдиката понавља да је ситуација у Застави оружју више него тешка, да је мешетарењем са кадровима, фабрички систем урушен, да недостају репроматеријал и опрема, те да су дугови од близу 17 милијарди динара и губици од скоро 30милиона евра, већ премашили вредност капитала фабрике, с тиме што дуговања константним растом камата настављају да се увећавају.

-Поред председника НО Ивице Марјановића, одговорност за ситуацију у фабрици сноси и генерални директор Младен Петковић, који потписује све незаконите одлуке, тврди Илић у изјави нашем листу, а који (лист ДАНАС) већ дуже упозорава домаћу јавност да има индиција да су кадровање и пословање најзначајијих војних фабрика у земљи, уз подршку шефа БИА Братислава Гашића, преузели трговци оружјем , пре свих Слободан Тешић и фирма ГИМ, коју најчешће заступа отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића – Бранко ( Стефановић).

Пише: З. Радовановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Издајника огрезлог у тешке облике криминала и треба прислушкивати! Даће Бог и да га хапсе због издаје, криминала и корупције!

4.2 (10) ПОКРЕНУТА је опсежна и детаљна истрага о томе ко је, по чијем налогу …

Државни вакцинатор Кон би сада да вакцинише преко три милиона Србаља, од ђутуре провизија 4.485.000 €

4 (5) Србија данас: Државни вакцинатор Предраг Кон би да вакцинише преко три милиона Србаља …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend