Држава се руга радничком робљу

0
(0)

Празник рада, 1. мај, и ове године у Србији је масовније обележен роштиљем него протестним шетњама радника. Председник Владе Србије Александар Вучић искористио је празник за нова обећања о повећању плата и пензија „највећих до сада, а идуће године још већих“, односно с мартовских 391 евра на 430 до 440 евра до краја године.

– Из нашег угла велико повећање, из угла народа никад довољно, али највеће до сада – поручио је Вучић који је обишао Рударски басен Колубара, уз захвалност радницима што су „увек били уз своју државу“.

Исто као пре 130 година

Савез самосталних синдиката Србије (СССС) и Уједињени грански синдикати Независност, највећи у Србији, окупили су тек неколико стотина људи који су кренули у марш према Влади Србије тражећи достојанственије услове и већу цену рада.

Учесници шетње сагласни су да су права запослених уназађена и да се радници боре за иста права као пре 130 година – осмочасовно радно време, осам сати одмора и осам сати образовања и просвећивања.

Пропали и научници

Јуче су се протестној првомајској шетњи прикључили и научници Србије, окупљени на Фејсбук страници Марш за науку.
„На улицама су студенти, радници, просвета, пензионери, васпитачице… Научници не смеју да изостану. Ми смо интелектуални радници и наш посао је веома исцрпљујућ, а услови рада очајни. Буџет нам стагнира скоро читаву деценију! Без борбе и труда никада није било напретка – навели су научници.

– Нажалост, много страних инвеститора које наша влада тако здушно помаже субвенцијама од мојих и ваших пара и на празник приморавају људе да раде. И то не осам већ више сати. Младима треба да покажемо како да се боре да не буду најгоре плаћени радници у Евопи. Да не буду робови као што смо ми данас – каже за „Вести“ Новак Васић (59), председник организације Самосталног синдиката металаца за Нови Сад.

Истовремено, министар рада Александар Вулин поносан је резултатима Владе Србије на пољу незапослености. Како је навео, 2012. године у Србији је било незапослено 23,8, а данас је то 13 одсто.

Уранак испред Скупштине

Грађани који већ скоро месец дана протестују широм Србије организовали су симболичан уранак испред Скупштине Србије, али је одзив био мали.
– Ова власт је свима ставила руку у џеп толико дубоко да ми ни за 1. мај немамо средства да макар уранак направимо како треба – казао је један од учесника.

– То није разлог за престанак борбе за већу запосленост и обрачун са сивом економијом, као и за растерећивање послодаваца од непотребних процедура – истакао је Вулин у првомајској честитки.

Земља неправде

Новак Васић, међутим, поручује да власт треба да се запита какви су то услови рада када у једном дану 400 радника сами напусте посао. Васић, ВКВ радник, пуни 40 година радног стажа. Запослен је у новосадском Новокаблу који је после лоше приватизације из руку домаћег тајкуна враћен у надлежност државе. Власт је покренула реструктурирање, што по правилу подразумева смањење броја запослених.

Пример урушавања радничких права јесте и случај некада чувеног произвођача вагона. У Гошу је дошао страни послодавац, али се стигло до генералног штрајка. Запосленима се дугује 30 зарада!

Уредник у недељнику НИН Зоран Прерадовић истиче да тренутно 400.000 људи у Србији нередовно прима плату и подсећа на самоубиство радника Гоше коме се дуговало 15 зарада.

Плата ни за роштиљ

Крсто Јанићијевић (56) је тачкасти заваривач у Фијату и за њега није било двоумљења да ли ће на 1. мај да распали роштиљ у природи или да птротестује испред Владе Србије.
– Био бих задовољан када бих за месец дана свог рада добио 70.000 фо 80.000 динара плату, а не 40.000, колико сада имам – каже Јанићијевић за „Вести“.

– Одговорна је држава и ту нема спора – каже Прерадовић, а Зоран Стојиљковић, председник Уједињених гранских синдиката Независност оцењује да је Србија у зони непристојно малих зарада, несигурног рада и сиромаштва којим је захваћена четвртина грађана.

Синдикалац пред војним судом

Председник Војног синдиката Србије Новица Антић упркос дициплинском поступку неће одустати од протеста против лоше ситуације у безбедносном сектору које овај и Полицијски синдикат Србије организују од новембра.

Ова врста притиска Министарства одбране на Антића тумачи се као притисак власти на синдикате, формирањем давно заборављених војних судова, кажу у Полицијском синдикату Србије.

– Да ли је војни суд одговор на легитимне захтеве српских војника? Најоштрије осуђујемо прогон колеге Антића и дајемо њему и Војном синдикату Србије пуну подршку – каже Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије.

Док буде трајао дисциплински поступак против Новице Антића, оба синдиката ће наставити протесте због нагомиланих проблема који се у војсци и полицији не решавају.

Против Монсанта, расизма и беде

Првомајске празнике у Берлину традиционално је обележио велики број демонстрација, од левичарских, преко социјалних, али и антиглобалистичких.

Протести и митинзи у немачкој престоници почели су већ у суботу, када су као и дан раније у Бону одржане демонстрације против планова хемијског гиганта Бајера да преузме амерички Монсанто. Тиме би настао највећи аграрни концерн који би држао 25 одсто светске производње пестицида и чак 90 одсто ГМО семена.

Коло у Линцу

У традиционалној првомајској колони у Линцу били су представници српских удружења Видовдан, „Никола Тесла“, Острог и Млава. С државним обележјима и заставама удружења прошетали су до главног трга, где их је с бине поздравио градоначелник Клаус Лугер.
Били су ту и чланови македонског клуба Кирил и Методије, који су с пријатељима из Острога одиграли коло.

У недељу поподне одржани су традиционални претпразнични протести у Берлину. Од Леополд плаца шетало се неколико километара „против расизма и социјалног одбацивања“. Инцидената готово да није било, једино је полицајац лакше повређен баченом флашом, а приведен је један од неколико хиљада демонстраната.

Антикапиталистичке демонстрације осим у Ведингу одржане су на још неколико локација. Најпосећенији је био Мауер парк, где је уз логорску ватру било присутно преко 12.000 људи.
Демонстранти у Ведингу посебно су се обрушили на планиране измене стамбених зона које ће довести до повећања кирија у сиромашнијим крајевима. Протести претежно младих и левичара протекли су мирно.

Порез да плаћају и велики

На првомајском маршу у Бечу канцелар Кристијан Керн је пред неколико десетина хиљада људи испред бечке Веанице рекао да се 1. мај обележава у време свеопштих промена.

– Глобализација, роботизација, интернет, аутоматизација, али и имиграција обележавају наше доба. Не треба чувати догме, већ примењивати вредности иза којих стојимо: слободу, једнакост и солидарност. Промене не смеју донети друштву победнике и губитнике – поручио је канцелар.

Он је истакао да у Аустрији има неколико стотина хиљада људи који не зарађују 1.500 евра бруто, и који раде 40 сати недељно, а да немају примања довољна за издржавање породице.

– Не сме најмања радња да месечно плаћа порезе, а највећи концерни не дају допринос. Оне који беже од одговорности нећемо штитити – поручио је Керн.

Ј. Арсеновић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПРЕКИД ПРОИЗВОДЊЕ: Радници Фијата од понедељка на плаћеном одсуству

1 (1) РАДНИЦИ компаније „Фијат Kрајслер аутомобили Србија“ у Kрагујевцу од 20. до 31. јула …

Мирослав Самарџић: Уколико не буде заустављен, СНС ће уништити Србију

4 (8) Србији предстоје тешки дани. Власт је компромитована и неспособна. Државни апарат је разорен, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *