Предлог измене закона – доживотни затвор за убице и силоватеље деце

0
(0)

Фондација „Тијана Јурић” предала је данас председници Скупштине Србије Маји Гојковић предлог за измену Кривичног законика, односно прописивање казне доживотног затвора за кривично дело тешко убиство за убице и силоватеље деце, немоћних лица и трудних жена.

Истом иницијативном тражи се и прописивање забране суду да оптуженима казну ублажи испод законског минимума од 10 година затвора, као и забрана условног отпуста осуђенима за ова кривична дела са издржавања казне затвора, рекла је Танјугу правна заступница Фондације „Тијана Јурић” Маја Атанасковић.

Она је прецизирала да се предлог измене Кривичног законика за дело тешког убиства подразумева увођење казне доживотног затвора за убиство детета и трудне жене, за убиство малолетног лица на свиреп и подмукао начин, као и за силовање и обљубу над немоћним лицем или дететом са смртном последицом.

„Иницијатива је данас предата председници Скупштине Маји Гојковић. Уколико предлог не уђе у скупштинску процедуру, Фондација ће покренути петицију за прикупљање 500.000 потписа како би се предлог нашао у хитној процедури скупштине”, навела је Атанасковић.

Раније иницијативе за увођење доживотног затвора, као замене за актуелну максималну казну од 30 до 40 година затвора, прошле године се нису нашле у предлогу измена КЗ-а, као ни међу онима које је прошле јесени усвојила Скупштина

Чланови радне групе за измене КЗ-а, тада су оценили да је потребно да такво решење за сада остане у јавној расправи, а неки правни стручњаци су против њега и сматрају га „популистичком санкцијом”.

Други су били мишљења да је та казна, хуманија казна од прописане, јер би доживотни затвор, у форми у којој је било замишљено његово прописивање, могао да буде замењен неком временском казном или условним отпустом након адекватног броја година.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да ће консултовати правне стручњаке по питању предлога Фондације Јурић, али да не може да обећава нешто што није реално, јер правни поредак мора да постоји.

„Иако то људима делује као потпуно нормално, не смете да рушите правни поредак. Морате да оставите правном поретку да постоји у форми у којој је, а не да се доносе измене закона сваке године. Лично сам спреман, али желим да видим шта о томе мисле стручњаци”, рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање.

Са изузетком држава насталих на територији бивше Југославије (осим Словеније), као и Шпаније, Португала и Норвешке, све остале европске државе познају казну доживотног затвора, као на пример Аустрија, Финска, Француска, Немачка, Италија, Македонија, Словенија, Швајцарска и друге.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Девојчице подводили британском принцу и богаташима: Отворена тајна документа у случају „Епстајн“

5 (2) Новообјављена документа у судском процесу против Гислејн Максвел, главне сараднице сексуалног трафиканта и …

Сведочење у случају „Епстајн“: Клинтон је био на приватном острву педофила са „две младе девојке“

0 (0) Вирџинија Гуфре, која је јавно оптуживала педофила Џефрија Епстајна за сексуално злостављање, сведочила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend