fbpx

Државна управа у в. д. стању

0
(0)

ГОТОВО комплетна државна управа тренутно је у в. д. стању! Влада Србије је на последњих неколико седница разрешила више стотина помоћника министара, директора канцеларија, разних управа, дирекција, јавних предузећа и њихов останак на тим положајима „орочила“ на шест месеци!
Разлог преласка државе на „привремени курс“ је тај што је истекао законски рок у оквиру којег су за државне службенике на положају морали да буду расписани конкурси, а затим и изабрани људи. Како не би дошла у ситуацију да на стотине места остане празно, Влада их је све окитила титулом – вршилаца дужности. Овај „вакуум“ може да траје пола године, а у изузетним случајевима још толико.

Тако је од пре неколико дана у в. д. стању и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, али и његов колега Марко Благојевић, који се бави обновом земље од поплава, као и њихови најближи сарадници. У в. д. статусу су сада и официр за везу са Приштином Дејан Павићевић и скоро сто помоћника министара у готово свим ресорима.

И сва нова именовања искључиво су „привремена“. Нова директорка Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић је у в. д. стању, али и директорка „Службеног гласника“ Јелена Триван. Такође, и први човек Аеродрома „Никола Тесла“ Саша Влаисављевић, челници „Србијашума“, „Путева Србије“…

Како нам је објашњено у Влади, у току је расписивање конкурса како би се ова прича до краја године завршила. За тај посао задужена је Служба за управљање кадровима, где нам је речено да је реч о огромном послу и да је рок пробијен како би били изабрани најбољи кадрови.

СЕКРЕТАРИ ЗАШТИЋЕНИ
Државни секретари изузети су од правила да се бирају на конкурсима. Јер, они у Владу углавном долазе по партијској линији. Зато им је мандат орочен на период колико министар седи у Влади.
Ипак, постоје нека министарства чији су помоћници већ прошли овај тест. У ресору државне управе и локалне самоуправе који води Кори Удовички раде четири помоћника – Саша Могић, Наталија Павловић Шиниковић, Ивана Савићевић и Ирена Посин.

– Сви су прошли конкурсе, упражњено нам је само место помоћника за људска и мањинска права – речено је „Новостима“ у кабинету Кори Удовички.

Исти случај је и у Министарству привреде, где су Биљана Жарковић, Едвард Јакопин, Катарина Обрадовић Јовановић и Дубравка Дракулић постављени на пет година. Сви остали министри имају најближе сараднике у в. д. стању.

Иначе, иако је закон јасан и не дозвољава да директори предузећа буду вршиоци дужности дуже од годину дана, дешавало се да се ово правило не поштује. На пример, пре него је Александар Обрадовић изабран на конкурсу за директора ЕПС, водио је ову фирму као в. д. око две године.

ПЛАТЕ У 60 ГРУПА, ОБРАЧУН ПРЕМА УЧИНКУ

Први Нацрт закона о платама је спреман и он би у јавности могао да се појави почетком маја, а предложено решење је 60 платних група без разреда – изјавила је Кори Удовички, министарка државне управе и локалне самоуправе. Она је навела да је важно уредити и вредновање по учинку рада, као и да кроз каталогизацију радних места сваки посао буде добро описан.

 

Д. МИЛИНКОВИЋ – С. РОВЧАНИН, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Саобраћајни колапс на путу Београд-Обреновац због укључења на нови аутопут

5 (3) Саобраћајни колапс на путу Београд-Обреновац због укључења на нови аутопутИзвор: Н1 Саобраћај на …

Чачак: И на дугом краку новог аутопута саобраћајни хаос и колапс

5 (3) Да би се од Обреновца стигло до Чачка, сада је потребно око сат …

3 Коментара

  1. Razumljivo, evo na primeru Jelene Trivan se vidi koliko su posveceni dovodjenu najboljih kadrova na te funkcije. Mesecima su je molili da se prihvati pozicije, i ona je naposletku poklekla. WTF. Samo nas jedno zanima, kada ce izdajnici da sidju sa vlasti, jer evo 25 godina nas vode izdajnici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *