Вучић кадрира по судовима због измена Устава

Вучић кадрира по судовима због измена Устава

Предлог за измене Устава Србије, које се између осталог, односе на избор судија и јавних тужилца, а које је досад бирала Народна скупштина, требало би коначно да се нађу на дневном реду и пред посланицима. Циљ ових измена је смањење утицаја извршне на судску власт и њену независност, али недавни избор судије Јасмине Васовић за председницу Врховног касационог суда вероватно најбоље показује колико владајући режим не жели да изгуби контролу над правосуђем, чак и након поменутих измена Устава.
Да је судија Васовић блиска са владајућим режимом више није тајна, што је потврдио и сам председник републике који је рекао “да Васовић познаје, али да много боље познаје председника Вишег суда Александра Степановића” (с којим је од пре неколико месеци у отвореном сукобу, прим.аут.).

Ипак, како за портал Нова.рс открива добро обавештен извор, режим је већ увелико кренуо у припреме терена за предстојеће измене Устава, тако што своје људе поставља на чело свих већих судова у земљи.

“Судија Васовић је посебно битна због своје улоге коју има у Високом савету судства (ВСС), јер је као председница Врховног суда истовремено и члан овог тела које би требало да је независно јер бира и предлаже судије, одлучује о њиховом на предовању и слично…Поред ње ту је министар правде, и председник одбора за правосуђе из Народне скупштине, што су укупно три члана која долазе из редова власти. Имајући у виду да су недавни избори за остале чланове ВСС показали да судије нису спремне да дају подршку онима за које лобира власт, већ напротив, независним кандидатима, било је довољно да режим схвати да врло лако може изгубити контролу”, казао је за Нова.рс извор из правосуђа.

Он додаје да је управо то основни разлог зашто је на изборима за председника Врховног суда био само један кандитат, то јест судија Васовић.

“Њен мандат трајаће наредних пет година, што значи да ће чак и након коначних измена Устава, она имати директан утицај на избор судија. Исту ствар ће режим вероватно урадити и са избором за Републичког дужиоца, који му је подједнако битан у Државном већу тужилаца, које бира и именује јавне тужиоце, а у ком су такође на последнким изборима победили независни чланови”, каже наш саговорник и додаје:

“Засигурно да ће се у фотељама свих већих и битнијих судова у земљи у наредном периоду устоличити судије блиске власти”.

Подсетимо, судија Јасмина Васовић изабрана је јуче у Народној скупштини Републике Србије за председницу Врховног касационог суда (ВКС), као једини кандидат, иако је једна од тренутно најмлађих судија тог суда. Прати је глас да је вртоглаво напредовала у својој каријери од доласак СНС на власт, а била је и члан већа Апелационог суда који је донео незакониту одлуку и ослободио оптужби за шверц цигарета Станка Суботића Цанета. Најскандалозније је то што је пресуду о незаконитој одлуци донео управо суд на чијем се челу Васовић од јуче налази.

Васовић долази као трећа по реду председница Врховног касационог суда, који је формиран 2010. године, а на чијем је челу прво била Ната Месаровић, најпознатија по томе што је окончала поступак против припадника ЈСО и земунског клана, којима је изрекла максималне казне за убиство премијера Зорана Ђинђића. Након ње, функцију председника ВКС обављао је Драгомир Милојевић, коме је мандат истекао још 2018. године, али је на том месту остао у в. д. стању, што су многи у правосудним круговима оценили као директно кршење Устава.

У интервјуу са Комисијом Високог савета судства, 9. фебруара, како је пренео Истиномер, казала је између осталог да је “први пут јавност анимирана за избор председника Врховног суда, као што и треба да буде”, али и то да “у стручној јавности нема ко није чуо за њу”, пошто је од 1998. године све време у судству.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Др Јакшић поручује са КиМ: Вучић највећи ИЗДАЈНИК и ЛОПОВ у историји Србије и Срба (видео)

Др Јакшић поручује са КиМ: Вучић највећи ИЗДАЈНИК и ЛОПОВ у историји Србије и Срба (видео)

Граница између Косова и Метохије са Албанијом је обрисана уз прећутну сагласност Александра Вучића. Пројекат …

Влада набавља луксузне баштенске гарнитуре за виле Вучића и Брнабић

Влада набавља луксузне баштенске гарнитуре за виле Вучића и Брнабић

У поједине виле које користе највиши државни функционери, међу којима су и Ана Брнабић и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *