Државни тужилац САД не искључује отварање истраге против Хилари Клинтон

МИНИСТАР правде САД, Џеф Сешонс који је истовремено и државни тужилац, рекао је на слушању у Конгресу САД избегао је одређен и јасан одговор на питање може ли уследити кривично гоњење бивше државне секретарке Хилари Клинтон због „уранијумског аранжмана“ са Русијом.

Обећао је само да ће се тим поводом држати својих законских овлашћења и обавеза.

Чланови правног комитета доњег дома америчког парламента подсетили су Сешонса да је актуелни шеф државе, Доналд Трамп, у изборној кампањи 2016-те изјављивао да је могуће да Клинтонова „заглави у затвору“.

Сешонс је био директно упитан да ли ће реализовати то Трампово обећање. А он је само поновио:

„Ја ћу се држати својих обавеза“.

Избегао је потврдан одговор и поводом питања да ли ће именовати специјалног тужиоца који би имао задатак да истражи „цео низ аспеката деловања Клинтонове“. Признао је, међутим, да је помоћницима дао задатак да размотре има ли места „новим истрагама“ против ње.

Још је обећао: ако дође до покретања истраге – она ће бити заштићена од политичких утицаја.

Републиканци у Конгресу САД траже да се отвори истрага поводом предаје америчке компаније Uranium One под контролу руске државне корпорације „Росатом“ и да се провери деловање Фондације „Клинтон“.

Трамп је у прошлогодишњој изборној кампањи тврдио да је Клинтонова могла од „руске стране“ тајно добити новац за трансакцију са Uranium One. Тада ју је оптуживао да је „петину америчког уранијума препустила Русији“.

Брата Џона Подесте – бившег шефа предизборног штаба Клинтонове – отворено је тада оптуживао да је за продају Uranium One „у џеп ставио 180.000 долара“.

Uranium One је једна од највећих „уранијумских компанија“ у свету. Регистрована је у Канади, а активе има и у Казахстану, САД и Аустралији.

„Росатом“ је преко својих „повезаних структура“ власник 100 посто обичних акција Uranium One.

Факти

Актуелно

Убиство Оливера Ивановића – седам месеци тишине о истрази

Ни седам месеци после, не зна се ко је убица, нити налогодавац убиства Оливера Ивановића. …

Мађарска: Орбанова странка припрема закон којим се брани употреба петокраке, предвиђена казна од 6,5 милиона евра или две године затвора

Мађарски премијер Виктор Орбан жели да забрани употребу петокраке. Његова екстремно десничарска странка Фидес припрема …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons